Halti

Suomen korkein kohta sijaitsee Haltilla, Suomen ja Norjan rajalla. Korkein kohta on tunturin rinteessä, 1324 metriä merenpinnan yläpuolella. Halti sijaitsee noin 55 km:n päässä Kilpisjärven kylästä. Kilpisjärveltä Haltin päälle pääsee yhteispohjoismaista Kalottireittiä pitkin. 

Pihtsusköngäs

Pihtsusköngäs on 17 m korkea putous, joka sijaitsee yhteispohjoismaisen Kalottireitin varrella. Matkaa Kilpisjärveltä putoukselle on noin 45 km.

Pihtsusköngäs. Kuva: Seija Olkkonen.

Saivaara

Saivaaran pahtareunainen silhuetti kohoaa 830 metrin korkeuteen Porojärven laakson eteläpuolella. Erikoinen Saivaara on maassamme ainutlaatuinen eroosiojäännös ja Kaledonidien vuoriston muinaista helmaa. Saivaaran pahdoista on luettavissa samat muinaiset merenpohjaan syntyneet kivilajit kuin Kaledonidien reunavyöhykkeen pahdoista. 

Saivaara on saamelaisten vanha pyhä tunturi. Saivaaran huipulla on myös entisen presidenttimme Urho Kekkosen muistolaatta. Kekkonen hiihteli usein kevättalvella Porojärven maastoissa.

Saana

Saanatunturi kohoaa uljaana Kilpisjärven kylän vieressä. Korkeutta tällä erikoisennäköisellä tunturilla on 1029 m. Saanalle pääsee kiipeämään Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta lähtevää polkua pitkin. Myös Saanan ympäri on polku ja talvisin sinne vedetään latuja.

Muotkatakka

Muotkatakka on Suomen maanteiden korkein kohta, korkeutta tällä paikalla on 565,8 m. Muotkatakka sijaitsee reilut 12 km Kilpisjärven kylän eteläpuolella.

Lapin sodan päättymisen muistomerkki

Vuoden 1945 sodan viimeisen laukauksen muistomerkki sijaitsee Muotkatakassa, Suomen maanteiden korkeimman kohdan levähdyspaikalla.

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonpuisto. Malla suojeltiin suojelualueena vuonna 1916, ja luonnonpuisto perustettiin vuonna 1938. Luonnonpuiston pinta-ala on 31 km2. Kalkkipitoisen kasvualustan ansiosta on alueella monipuolinen tunturikasvilajisto. Mallan luonnonpuistossa liikkuminen on kesäaikana sallittu vain merkittyillä reiteillä. Alueen käyttöä on rajoitettu järjestyssäännöillä (julkaisut.metsa.fi).

Kitsijoen putous

Vesiputous Mallan luonnonpuistossa, Kalottireitin varrella. 

Kolmen valtakunnan rajapyykki 

Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee noin 11 km Kilpisjärven kylästä länteen. Rajapyykillä kohtaavat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat.

Tsahkaljoen putous

Putous sijaitsee kilometrin päässä Kilpisjärven luontokeskukselta.

Kilpisjärven sissiretken muistomerkki

Kilpisjärven sissiretki tehtiin vuonna 1916. Retken muistomerkki sijaitsee Kilpisjärvellä Siilastupaa vastapäätä.