Haltin huoltoura

Kilpisjärveltä Haltille menevän huoltouran talvimerkinnät on saatu valmiiksi viikolla 6. Merkinnät on tehty Haltille asti. (Päivitetty 23.2.2024)

Talviretki alkaa tästä – suunnittele ja varaudu 

1. Selvitä ennakkoon olosuhteet mahdollisimman tarkoin. Keskitalvesta voi nauttia myös lähelle suuntautuvilla lyhyillä retkillä.

2. Suunnittele etukäteen reitti ja retken pituus. Älä yliarvioi omaa kuntoa, kykyjä tai taitoja. Päivänvalon määrä lisääntyy hitaasti alkuvuodesta, mutta aurinko ei vielä lämmitä. Erämaa ei anna armoa ensikertalaiselle, vaan on yhtä karu kaikille. Tee riskikartoitus ennen retkeä. Jos kulkeminen käy vaikeaksi, palaa takaisin. Suunnitelmaa pitää muuttaa, jos olosuhteet niin vaativat.

3. Maastossa on lumista, upottavaa ja liukasta. Paikoin lunta voi olla myös hyvin vähän ja kivet ovat näkyvissä. Kulkemiseen pitää varata aikaa ja sopivat varusteet. Muista ottaa ensiaputarvikkeet mukaan.

4. Järvillä voi olla jään päällä vettä. Jokijäät ja virtapaikat voivat olla auki lumikannen alla. Vesistöjen ylittäminen on talvella riskialtista, suunnittele kiertoreitti tarvittaessa.

5. Suunnistustaito! Kesäreittimerkinnät peittyvät lumeen. Tärkeää osata suunnistaa jopa lähellä tietä. Harjoittele suunnistustaidot ensin turvallisissa oloissa. Talvisuunnistus vaatii vahvat selviytymistaidot taustalle.

6. Eväät ja varusteet! Varaa tarpeeksi ruokaa ja lämmintä juomaa. Ota pakkasen- ja tuulenpitävät varusteet.

7. Vaatteet! Hiki kulkiessa, vilu pysähtyessä. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta voi poistaa ja lisätä vaatteita tarpeen mukaan. Tauolla tarvitaan suojaavia vaatteita, jotta voi ihailla maisemia.

8. Kaveri! Lähde yhdessä toisten kanssa, retkikokemukset on hieno jakaa! Kerro tulevasta retkestä ja jaa reittisuunnitelma jollekin kotiin jäävälle.
(Päivitetty 15.1.2024)

Eräetiketti ohjeistaa kalastajan ja metsästäjän

Retkietiketin kaveriksi on tullut tietopaketti erästelijälle. Jos kalastat tai metsästät, tutustu Eräetikettiin. Metsähallituksen eräkohteilla noudatetaan sitä. Lue Eräetiketti Erälupien sivulta. (Päivitetty 18.12.2023)

Kilpisjärven tiedepolut

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema on julkaissut neljä erilaista digitaalista tiedepolkua, jotka sijaitsevat suosittujen reittien varrella Kilpisjärvellä.  Tiedepolkujen avulla voi saada selville kiinnostavia seikkoja ympäröivästä luonnosta. Sisällöt ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoa tiedepoluista sekä Kilpisjärven tiedepolut -sovelluksesta Helsingin Yliopiston sivuilta (helsinki.fi). (Päivitetty 6.11.2023)

Saanan kota on roskaton 

Saanan kodan roskasäiliöt on poistettu käytöstä. Jokainen kulkija on velvollinen huolehtimaan itse omat roskansa pois maastosta. Ekopiste roskien lajittelemiseen löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää Roskattoman retkeilyn periaatteista. (Päivitetty 6.11.2023)

Muista luonnonvesien keittosuositus retkelläsi

Luonnonvesien suodatus ja keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi retkillä ympäri vuoden. Lisätietoa esimerkiksi kampylo-tartunnasta Ruokaviraston sivulta (Ruokavirasto.fi). (Päivitetty 6.11.2023)

Tupien siivous kuuluu kaikille, huomioi hygienia!

Kaikilla tuvilla tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan. Noudata aina hyvää siisteyttä myös käymälöissä. (Päivitetty 6.11.2023)

Tupien polttopuita ei saa käyttää ulkotulien tekoon

Tupien polttopuut on tarkoitettu vain tupien lämmittämiseen ja ruuan laittoon tuvissa. Polttopuiden käyttö ulkona nuotioissa on kiellettyä! Polttopuiden tuonti puuttomaan Käsivarteen on erittäin kallista ja niiden tuhlaava polttaminen ei ole vastuullista retkeilyä. (Päivitetty 6.11.2023)

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni. Porot ovat koiralle suuri ärsyke ja irti päässyt koira voi tehdä suurta vahinkoa. Pidä siis koirasi kiinni. Huomaa, että porot reagoivat myös koiran haukuntaan. Älä siis anna koirasi haukkua poroja! (Päivitetty 6.11.2023)

Suomenlapinkoira katsoo lähikuvassa kameraan suu auki.

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Uutisia Käsivarren erämaa-alueelta

Ajokeli tieliikenteessä

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (kelikamerat.info)

Facebookista ajankohtaiset

Käsivarren facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.