Hetta - Pallas, hiihtoreitti 53 - 60 km

19.9.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Pahakurun autiotuvalla tammikuussa. Kuva: Olli Vainio.

Hetta - Pallas -latureitin pituus on reittivalinnan mukaan 53 - 60 km. Reittimerkintänä on ristiviitta. Hiihtoreitti kulkee kesäreittiä alavampia metsämaita ja soita, joskin Sioskurun ja Hannukurun välillä se sijaitsee avotunturissa. Hannukurulta Pallakselle on kaksi reittiä: toinen tunturien itä- ja toinen länsipuolella. Länsipuolen latu avataan vasta maalis–huhtikuussa Lapponia -hiihtoa (www.lapponiahiihto.fi) varten, itäpuolen latu jo helmi–maaliskuussa (www.infogis.fi). Itäpuolen ladulta voi poiketa Montellin ja Nammalakurun tuville. Tupien välimatkat ovat talvireitillä pidemmät kuin kesäreitillä. Latureitit eivät sovellu märkyytensä vuoksi kesäretkeilyyn.

Hiihtolatujen tekeminen aloitetaan helmikuussa matkailukeskusten lähistöltä. Kokonaisuudessaan Hetta–Pallas -reitti on hiihdettävissä hoidettuja latuja pitkin vasta maaliskuussa. Keskitalvella vaeltajan on osattava suunnistaa vaativissa olosuhteissa, sillä valoisa aika on lyhyt eikä hiihtoreitillä ole välttämättä lainkaan valmiita uria tai ne ovat tuiskuttuneet umpeen. Pakkanen, pimeys ja lumituisku tekevät olosuhteista erityisen vaativat.

Paikalliset latupoolit huolehtivat hiihtoreittien ylläpidosta.  Hetasta lähtee Pyhäkerolle kolme eri latureittiä. Hetan ja Hannukurun välisen latujen hoidon tilanteen voi tarkistaa Hetan latukartasta (www.infogis.fi) ja Hannukurun ja Pallaksen välisen tunturien itäpuolisen latureitin tilanteen Raattaman-Ylikyrön latukartasta (www.infogis.fi). Nammalan ja Pallaksen länsipuolen ladun hoitotilanteen näkee Muonion alueen latukartasta (www.infogis.fi). Hiihtosesonki alkaa helmikuun puolivälissä etelän koulujen hiihtolomien alkaessa ja jatkuu huhtikuun loppuun. Matkailukeskusten lähellä latujen hoito alkaa lumitilanteen salliessa jo jouluna ja päättyy yleensä vappuna.

Lumikenkäillen Hetta–Pallas -reitille

Hetta–Pallas -vaellusreitin voi kulkea myös lumikenkäillen kesäreittiä pitkin. Reittiä ei kuitenkaan hoideta mitenkään eikä sitä pohjata. Reittiviitat voivat hautautua lumeen ja talvivaeltajan on oltava erittäin hyvin varustautunut talviolosuhteisiin.

Hetasta voi talvella kävellä Pyhäkeron autiotuvalle asti moottorikelkkailu-uraa myöten, mutta kannattaa varoa uralla kelkkailevia. Lumikenkäillä voi myös merkittyjen reittien ulkopuolella. Lumikenkäily ei ole sallittua huolletuilla latureiteillä.