Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston merkityt reitit kulkevat alueen pohjois- ja itäosassa. Retken voi aloittaa kätevästi pysäköintialueilta Haukanhiedalta, Kankimäeltä tai Haukkajoelta (melonta).Kansallispuiston merkityt reitit kulkevat alueen pohjois- ja itäosassa. Retken voi aloittaa kätevästi pysäköintialueilta Haukanhiedalta, Kankimäeltä tai Haukkajoelta (melonta).

Luontopolut

 • Helvetistä itään - luontopolku Kankimäestä Helvetinkolulle, 4 km, rengasreitin suositeltu kulkusuunta on vastapäivään. Erkaannuttuaan Kankimäestä tulevalta metsätieltä polun pohjoinen osa kiemurtelee läpi puronvarsikuusikon, halki valoisten mäntymetsien ja ohi suopainanteiden kohti jylhää rotkolaaksoa. Helvetinkolulta aukeaa upea näkymä Iso Helvetinjärvelle. Polun eteläinen osa vie kulkijan yli märkien nevojen ja kituliaiden rämemänniköiden sekä halki puronvarsimetsien lopulta Kankimäkeen johtavalle metsätielle. Reitin varrella voi ihastella sateisista keleistä elpyvää vesiputousta tai istahtaa pöytäpenkin ääreen ja pitää tauon kauniissa suomiljöössä, jossa voi havaita merkkejä mm. pehkuturpeen nostosta. Vanha polku on poistettu käytöstä. Uusi polku on saanut varrelleen myös alueen luonnosta ja kulttuurihistoriasta kertovat luontopolkutaulut.
  • Palvelut: Kankimäellä Ravintola Helvetin Portti, Helvetinkolulla tulentekopaikka ja päivätupa. Päivätupa ja tulipaikka sijaitsevat järven rannassa, joten tuvalla käynti edellyttää n. 200-askelmaisten portaiden kulkemista edestakaisin.

Eväshetki päivätuvassa. Kuva: Ape Nieminen

Muut reitit

 • Polku Haukanhiedalta Helvetinkolulle ja takaisin, 11 km, lähtee Haukkajärven kaakkoisrannalta ja kulkee ylös mäenharjanteille ja alas rotkolaaksojen pohjille. Maasto on mäkisyyden vuoksi paikoin hyvin haastavaa, joten retkeen on syytä varata reilusti aikaa. Jyrkimmissä rinteissä on portaat.
  • Palvelut: Haukanhiedalla vesipiste, keittokatos sekä telttailualue ja tulentekopaikka, Isolla Ruokejärvellä telttailualue, Helvetinkolulla tulentekopaikka ja päivätupa.
 • Polku Helvetinkolulta Luomajärvelle ja takaisin, 7,4 km, kulkee puiston vanhimpien metsien läpi. Luomajärvi kuuluu samaan rotkojärvien muodostumaan kuin Iso Helvetinjärvikin. Paluu on samaa polkua pitkin.
  • Palvelut: Helvetinkolulla tulentekopaikka ja päivätupa, Luomajärvellä keittokatos ja telttailualue.
  • Huom! Uuden rengaspolun rakentaminen on vaikuttanut myös Luomajärvelle vievään polkuun. Kalliokiipeilypaikan kohdalle rakennetussa risteyskohdassa Luomajärvelle patikoivan tulee jatkaa suoraan eteenpäin vanhaa polkua pitkin, sillä uusi vasemmalle haarautuva polku vie kohti Kankimäen pysäköintialuetta.
 • Pirkan Taivalta pitkin pääsee mm. Haukkajärven Heinälahteen. Kuva: Jari Kurvinen/Kuvatoimisto Vastavalo.Pirkan Taipaleen retkeilyreitistö, 300 km, jakautuu useisiin reitteihin, ja sopivia retken lähtö- tai päätepaikkoja ovat esim. Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistot. Reitti myös yhdistää nämä kaksi puistoa.

Muita retkivinkkejä

 • Omat polut. Kansallispuiston alueella voi retkeillä kartan ja kompassin kanssa myös merkittyjen polkujen ulkopuolella. Haukkajärven rajoitusosa, jossa kulku on kokonaan kielletty 15.4. - 31.7., on merkitty ulkoilu- ja esitekarttoihin.
 • Retkikohteet lastenvaunujen ja/tai pyörätuolien kanssa: Helvetinjärven kansallispuiston maasto on mäkisyytensä vuoksi haastavaa. Kulku on esteetöntä vain Haukanhiedalla ja sen lähiympäristössä. Pyörätuolilla liikkuvalle suositellaan avustajaa.
 • Talvella Helvetinjärven kansallispuiston rauhassa voi liikkua jalan, hiihtäen ja lumikengillä. Puiston alueella runkotiet aurataan. Polkuja ei ylläpidetä talvisin, mutta polku Kankimäeltä Helvetinkolulle on usein kuljettavissa ympäri vuoden. Puiston eteläpuolella kulkee kelien salliessa Kuru-Ruovesi -hiihtoreitti, jonka huollosta vastaa Ylöjärven (www.ylojarvi.fi) kaupunki ja Ruoveden (www.ruovesi.fi) kunta.

Retkikohteen esite 

Pdf-tiedosto 611 kt (julkaisut.metsa.fi)

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Helvetinjärvi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.