Uutiset

Takaisin

Ylä-Lapissa valmistaudutaan talveen

10.10.2019

Kaikkialla Inarin ja Utsjoen alueella lumi on ollut maassa ainakin kerran, paikoin useammankin kerran, mutta sulanut pois melkein saman tien. Lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Pienet järvet ja lammet alkavat jäätyä, ja paikoin ne ovat saneet jo ohuen jääpeitteen päälleen. Puolukoiden poimimisella alkaa olla kiire.

Inarijärvellä maaruska on näyttävä. Kuva: Tuija Kangasniemi/MH.

Inarinjärven jäätymistä saadaan odottaa vielä pitkään. Vesi on jotakuinkin normaalilla korkeudella, mutta on nousussa eli allasta täytetään talven varalle. Kentän luontovalvojat arvelevat, että syksy tulee olemaan pitkä eli talvi ei ole tulossa aivan heti.

Inarin kuulun rautuveden, Tuulijärven, uusi tulistelutupa on valmis, mutta tuvan pöytä ja rantalaituri ovat vielä työn alla. Laiturin keskelle tulee selkänojaton penkki, jossa voi istua millä puolella vain ja laiturille nousu on mahdollista myös penkin kohdalla. Puuttuvat rakenteet viedään Tuulijärvelle vasta lumien tultua. 
 
Inarijärvelle tehtiin viimeinen sulanveden huoltokeikka viikolla 41. Kauempana maastossa tehtävät huollot ovat nyt hetken tauolla – lähikohteita, kuten Juutuan Jäniskoskea ja Pielpajärveä huolletaan kyllä talvea odotellessakin. Nyt tehdään rästitöitä hallilla ja huolletaan kalustoa.

Inarijärvellä on vielä yllättävän paljon kulkijoita liikkeellä – ja on ollut roskien sekä vessamakkien määrästä päätellen koko kesän. Myös sekajätettä on Inarijärvellä kertynyt paljon. Metsähallitus toivoo retkeilijöiden ja kalastajien kiinnittävän huomiota lajitteluun. Nykyisen jätelain mukaan jätteen tulee olla polttokelpoista jätettä – eli sekaan eivät kuulu lasi, metalli ja biojäte. 

Sevettijärven Näätämössä on uusittu valtakunnan rajalla moottorikelkkasillan kansi. Vuokratuville vievien polkujen reittimerkinnät on maalattu.. Silisjoen ylitysvene nostetaan 10.10. ylös talviteloille eli loppusyksyn kulkijoiden on valmistauduttava kahlaamaan.

Ruska-aikaan Silisjoen ylitysvene on ollut tarpeen monelle. Kuva: Tuija Kangsaniemi/MH.