Uutiset

Takaisin

Syysluonto kutsuu retkelle

3.9.2019

Syksyllä luonto houkuttelee retkeilijää väreillään, tuoksuillaan ja antimillaan. Syys onkin oivaa aikaa monenlaisille retkille. Lintujen tarkkailija kaivaa kiikarit ja suuntaa parhaille syysmuuttopaikoille. Omavarainen hakee syysluonnosta marjat tulevan talven leipomuksiin. Sieniin hurahtaneet eivät malta pysyä poissa metsästä ja tähtitaivaan tähystäjät intoilevat pimenevistä öistä. Syysluonnolla on valtavasti tarjottavaa myös niille, jotka vain nauttivat luonnon rauhasta. Viikonlopun telttaretkellä voi nauttia kirpeistä aamuista ja ihmetellä lähestyvän talven enteitä. Luonnonhelmasta käsin katsottuna syksy ei näyttäydy ankeana, vaan kiehtovana, luonnollisena osana vuoden kiertokulkua. 

Syysluonto on hyvinvoinnin lähde. Kuva: Minna Koramo.

Syys saa toiset lähtemään

Syksyn tullen tuhannet ja taas tuhannet muuttolinnut lähtevät vuotuiselle matkalleen kohti etelän lämpöä. Lähtö antaa lupauksen paluusta, aivan kuten syksy antaa lupauksen keväästä.

Kiivaimmillaan lintujen syysmuutto on syyskuussa. Suot, kosteikot, rannikot, niityt ja metsänreunat tarjoavat lähtijöille paitsi ravintoa, myös riittävän avoimen maaston mahdollisesti vaanivien petojen tarkkailemiseksi. Ne ovatkin oivallisia paikkoja muuttolintujen tarkkailuun! Lintuharrastajat kerääntyvät ihailemaan komeissa auroissa liihottavia kurkia, laskemaan petolintuja, tai jopa tekemään uusia lajihavaintoja.

Kaukoputken avulla näet linnuista yksityiskohdatkin. Kuva: Merja Aakko.
 
Linturetkelle voi lähteä kuka vain. Kokemattomampi pakkaa kainaloon lintukirjan tai lähtee retkelle porukalla osaavan oppaan johdolla. Paikalliset lintutieteelliset yhdistykset (www.birdlife.fi) tarjoavat mahdollisuuden suunnata linturetkille kokeneempien lintuharrastajien kanssa eri puolilla Suomea.

Osa kansallispuistoista, retkeilyalueista ja valtion muista luonnonsuojelualueista sekä Merenkurkun maailmanperintökohde tarjoavat loistavat mahdollisuudet lintujen syysmuuton seuraamiseen. Lintujen tarkkailuun otolliset kohteet löydät kätevästi Retkikohdehausta. Aamukävely lähimmille pelloille ja metsänreunoille voi myös tuottaa tulosta - aina ei tarvitse lähteä kauas!

Syysluonnosta antimia ja hyvää mieltä

Kun käy syksyiseen luontoon avoimin mielin, ihmeteltävää ja ihasteltavaa riittää. Lukuisten tutkimusten mukaan lyhytkin luontokäynti nostaa mielialaa ja parantaa psyykkistä hyvinvointia. Syysretki voikin olla oiva lääke niille, joiden mielen valtaa alakulo valon ja lämmön vähetessä kesän jälkeen. Syksyllä luovutaan, mutta myös saadaan.

Helvetinjärven maisemia. Kuva: Salla Penttilä.
 
Syys tuo tullessaan ruskan, luonnon oman värijuhlan. Siitä nautitaan erilaisena eri vuosina ja eri osissa Suomea. Ruskan synty liittyy valon vähenemiseen ja vuorokauden keskilämpötilan laskuun. Punaiset, oranssit ja keltaiset väriaineet ottavat vallan lehtivihreän hajotessa ja siirtyessä syvemmälle puun runkoon ja juuriin. Lapin maaruska eli matalien kasvien väriloisto voi parhaimmillaan olla kuin värikäs maalaus! Etelässä ruskaa näkee tavallisimmin ylempänä puissa. Pihlajat roikkuvat joinakin vuosina raskaina marjojen painosta. Hyvinä ruskavuosina syysretken evästauko kannattaa sijoittaa joenvarteen tai järven rantaan ja ihailla vedestä peilautuvaa väriloistoa.

Syksyinen luonto tarjoilee enemmän antimia kuin muut vuodenajat. Marjastus ja sienestys ovat paitsi erinomaista hyötyliikuntaa, myös mitä parhaimpia tapoja hankkia pöytään todellista lähiruokaa.

Merkityt retkeilyreitit ja luontopolut soveltuvat syysretkeilyyn erinomaisesti. Kiinnostavia reittejä ja uusia retkikohteita  voi etsiä Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi–palveluista. Marjastus ja sienestys kuuluvat jokamiehenoikeuksiin, mutta suojelualueilla voi olla niitä rajoittavia järjestyssääntöjä.

Syysretken muistilista

Säänmukainen pukeutuminen on tärkeää syksylläkin. Kuva: Salla Penttilä.Ilman erityistaitoja ja -varusteita voi kulkea hyvin merkittyjä, lyhyitä reittejä. Syksyllä pimenevät illat lyhentävät retkeilijän päivää. Onkin hyvä idea ottaa otsalamppu mukaan siltä varalta, että hämärä pääsisi yllättämään. Niin ikään ilta voi viiletä nopeasti, minkä vuoksi kannattaa pakata reppuun eväiden ja istuinalustan lisäksi myös lämpöisiä, säänmukaisia lisävaatteita. Hirvikärpäsiä vastaan suojaudut parhaiten hupulla tai sääskiverkolla.

Kesään verrattuna syksyllä tarvitsee harvemmin huolehtia metsä- tai ruohikkopalovaroituksesta, mutta vastuullinen retkeilijä tarkistaa tilanteen aina ennen nuotion sytyttämistä.

Syksyllä on syytä olla erityisen varovainen jäälle käydessä. Lumeton ensijää on kovaa, mutta sen vahvuutta voi olla vaikea arvioida. Fiksu retkeilijä malttaa mielensä jäille aikoessa eikä ota riskejä. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa liikuttaessa, täytyy muistaa huomioida mahdolliset liikkumisrajoitukset.

Mahdolliset rajoitukset löytyvät kohteiden Ohjeet ja säännöt -sivuilta ja ne voi myös tarkistaa kohteiden kartoista. Luontoliikunnassa tärkeää on luonnon kunnioitus, joten muistathan roskattoman retkeilyn. Tuo mukanasi luonnosta kaikki se, mitä olet luontoon tuonut. Ja luonto kiittää!

Suosittelemme lintujen tarkkailijalle

Suosittelemme marjastajalle