Uutiset

Takaisin

Repoveden kansallispuiston reittejä kehitetään kävijän ja luonnon hyväksi

5.9.2019

Repoveden kansallispuistossa ruuvaillaan nyt paikalleen viimeisiä uudenkarheita opasteviittoja. Kaksi vuotta kestänyt Retkelle Repovedelle – Repoveden reitistön kehittäminen -hanke on päättymässä. Hankkeen puitteissa on muun muassa kunnostettu kansallispuiston suosituimpia reittejä ja kohteita sekä uusittu melontalaitureita ja taukopaikkoja. Tavoitteena on parantaa kansallispuiston kohteiden saavutettavuutta sekä varmistaa sen vetovoimaisuus ja luontoarvojen säilyminen kävijäpaineen kasvaessa.

Repoveden uusia viittoja. Kuva: Metsähallitus.

Repoveden kansallispuiston käyntimäärät ovat olleet kasvussa jo pidemmän aikaa. Kävijäprofiili on monipuolinen. ”Kunnostusta on tehty ajatellen kohderyhmiä, jotka kaipaavat eritasoisia päiväreittejä ja myös reittejä helppoon luonnossa liikkumiseen. Haluamme tarjota vaihtoehtoisia reittejä ja tapoja kokea Repovesi”, kertoo puistomestari Mikko Suosalmi Metsähallituksesta. ”Hankkeessa merkittiin maastoon yksi uusi reitti. Tervajärven pysäköintialueen tuntumasta alkava Koppelonkierros on noin kahdeksan kilometrin mittainen rengasreitti.”

Repoveden ylivoimaisesti suosituin kohde on Lapinsalmi. Hankkeen tavoitteena on ollut, että kansallispuiston käyttöpaine jakautuisi nykyistä tasaisemmin myös muualle. Uusitut melontalaiturit, kestävöidyt reitit, eri puolille puistoa kunnostetut taukopaikat sekä uudet reittimerkinnät luovat helppoja väyliä koko kansallispuistoon. Kunnostettujen reittien on todettu ehkäisevän maaston kulumista ja polkujen leviämistä. ”Toimivat retkeilyrakenteet ovat siis paitsi retkeilijöiden, myös kansallispuiston luonnon etu”, toteaa Suosalmi.

Retkelle Repovedelle – Repoveden reitistön kehittäminen on saanut rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Kaksivuotisen hankkeen parissa on työskennellyt kansallispuiston vakituisen henkilökunnan ohella hankkeeseen palkattuja kausityöntekijöitä sekä paikallisia urakoitsijoita.

Lisätietoja