Uutiset

Takaisin

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kellostapulinkurun pyöräilykielto poistui

13.9.2019

Ylläksellä pyöräilijöille vapautui uusi reitti, kun Kellostapulinkurun rakkakivikon ylittävä huonokuntoinen pitkospuureitti purettiin ja se korvattiin kiviaineksesta tehdyllä polulla. Reitti on nyt kunnostettu ja pyöräily sillä on mahdollista. 

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kellostapulinkurun reittityömaalla ahkeroi Metsähallituksen väen lisäksi iso joukko vapaaehtoisia. Kuva: Tuija Makkonen.

Kesällä reittitöiden kimpussa urakoi vapaaehtoisena joukko aktiivisia pyöräilynharrastajia, kansallispuisto-oppaaksi kouluttautuvia ammattiopisto Lappian opiskelijoita ja joukko muita vapaaehtoisia. Hikisen urakan tuloksena valmistui kurun pohjalle mutkitteleva helppokulkuinen reitti. Uudella reitillä pysyäkseen ei tarvitse katsella jalkoihin, vaan voi ihastella maisemia ja jylhää tunturimaisemaa. 

Geologisesti kuru on mielenkiintoinen. Mielessään voi helposti kuvitella, millainen maisema oli viimeisen jääkauden jälkeen tunturien padottua jäätiköstä sulavan veden jääjärveksi. Järven laskujoki virtasi Kellostapulinkurun pohjaa tunturien toiselle puolelle. Tunturien rinteitä peittävä rakkakivikko on kovaa kvartsiittia, mutta silti pakkanen pystyy sen halkomaan ja luomaan tuon jylhänkauniin kivikon. Kellostapulikurun reitti on tarkoituksella tehty mahdollisimman huomaamattomaksi, jotta sen vaikutus geologisesti vaikuttavaan kuruun olisi pieni.

Retkeilijöiden kohtaamisia varten polun varteen tehdään vielä ohituspaikkoja ensi vuoden kuluessa. Pyöräilijöitä muistutetaan oikeasta tilannenopeudesta ja reittejä kuluttamattomasta ajotavasta. Pyöräilijä on kaikissa tilanteissa velvollinen väistämään kävelijöitä. Pyörällä ei kansallispuistossa saa myöskään poiketa viralliselta kesäreitiltä, vaikka poronpolut kuinka houkuttelisivat.

Mukavia retkiä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntureille ja metsiin!

Lisätiedot