Uutiset

Takaisin

Miltä sudenkorennon toukka näyttää ja mitä se syö? - Liminganlahdella tutkitaan kosteikkoluontoa Suomen luonnon päivänä

26.8.2019

Haavit, kiikarit ja mikroskoopit ovat jokamiehen käytössä, kun Liminganlahden luontokeskuksessa juhlitaan kosteikkoluontoa 31.8., Suomen luonnon päivänä. Tapahtumapäivänä on luvassa monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Suosittujen kosteikko- ja ötökkäretkien rinnalle on tullut uutena ohjelmana Liminganlahden kulttuurihistoriaa avaava opastettu kierros.

Iloiset tutkijat aarteiden äärellä. Kuva: Satu Aura/Metsähallitus.

Liminganlahdella voi tehdä aikamatkaa Suomen luonnon päivänä, 31. elokuuta. Opastetulla retkellä kuullaan tarinaa Liminganlahden rantamien elämästä ennen teollistumista ja koneiden pauhua. Liminganlahden kulttuurihistoriaa -opastuksen aikana kierretään yhdessä oppaan kanssa luontokeskuksen tutuissa maisemissa pysähtyen loihtimaan mielikuvia elämästä sellaisena kuin se oli ennen modernin tietoyhteiskunnan kiireitä. Oppaana tarinoi matkailualan opiskelija Joni Partanen.

Tarjolla on myös kestosuosikkeja. Kosteikkoretkellä pääset kurkistamaan pintaa syvemmälle rannan vedenalaiseen hyönteismaailmaan. Mukaan tarvitsee vain uteliaan mielen ja kumisaappaat, opas tuo välineistön. Retken jälkeen ötököitä pääsee katsomaan sisällä mikroskoopista jättikokoisina.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen opas on lintutornilla kaukoputken ja lainakiikareiden kanssa klo 12-14 kertomassa linnuista ja niiden syysmuutosta.

Iltapäivän hyönteisretkellä etsitään haavien avulla erilaisia päivällä liikkeellä olevia hyönteisiä ja perehdytään kaikenlaisten ötököiden elämään ja tunnistamiseen. Oppailla mukana haavit ja suurennuslasipurkkeja, joihin hyönteiset laitetaan tunnistuksen ajaksi. Retkellä mukana olevat lapset saavat itse vapauttaa ötökät retken päätteeksi.

Virkkulan ranta on monimuotoinen elinympäristö. Kasviretkellä tutustutaan Virkkulan rannan kasveihin ja siihen, miten maankohoaminen vaikuttaa kasvillisuuteen.

Myös luontokeskuksen pihalla tapahtuu. Lakeuden luonto, Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallinen jäsenyhdistys, rakentaa pihapiirin läheisyyteen lyhyen luontopolun, joka sopii kaikenikäisille luonnosta kiinnostuneille. Yhdistyksen nikkarointipisteellä voit rakentaa linnunpönttöjä ja ötökkähotelleja. Paikalla on valmiita materiaaleja työstettäväksi ja rakentaa voi tapahtuman ajan niin kauan kuin tavaraa riittää.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Metsähallitus järjestää tapahtuman yhteistyössä Lakeuden luonto ry:n, Oulun Hyönteiskerhon, Pohjois-Pohjanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen, Limingan kunnan ja Harmaalan Hunajan kanssa.

Lisätietoja

Suomen luonnon päivänä liputetaan Suomen luonnon kunniaksi. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus (www.suomenluonnonpaiva.fi).