Uutiset

Takaisin

Lapin kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat yhä vuonna 2018

31.1.2019
Lapin matkailun kasvu ja pohjoisen luonnon vetovoima nostivat Lapin seitsemän kansallispuiston käyntimäärät vuonna 2018 ennätykselliseen 1,33 miljoonaan käyntiin ja kansallispuistojen kävijöiden rahankäytön vaikutukset puistojen lähiseudulla lähes 143 miljoonaan euroon. Myönteistä kehitystä ja luontoon tukeutuvan matkailun kestävyyttä vaarantaa kuitenkin kansallispuistojen rahoitusta uhkaava lasku. 
 
Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta on tullut suosittu pyöräilykohde. Kuvassa pyöräilijöitä Ylläksellä Hangaskurun ja Äkäslompolon välillä. Kuva: Maarit Kyöstilä.
 
Lapissa ja koko Suomessakin käyntimäärien suurin absoluuttinen kasvu oli Pyhä-Luoston kansallispuistossa, jonne tehtiin 174 400 eli yli 25 300 käyntiä edellisvuotta enemmän. Myös Urho Kekkosen, Riisitunturin ja Lemmenjoen kansallispuistot kasvattivat selvästi käyntimääriään. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto säilytti ykkössijansa Suomen suosituimpana kansallispuistona 549 200 käynnillään. Kaikkiin Suomen 40 kansallispuistoon tehtiin viime vuonna noin
3,2 miljoonaa käyntiä. 
 
Käyntimäärien lisäyksen myötä kansallispuistojen kävijöiden rahankäytön kokonaistulovaikutukset kasvoivat viime vuonna lähes 143 miljoonaan euroon. Osalle kävijöistä kansallispuisto oli matkan ainoa tai tärkein kohde, ja heidänkin rahankäyttönsä tulovaikutus aluetalouteen Lapissa oli 82 miljoonaa euroa. 
 

Lämmin kesä houkutti kansallispuistoihin

 
Hellekesä ei Lapissa ajanut sisätiloihin varjoon, vaan houkutti ulos luontoon. Lumettoman ajan käyntimäärät lisääntyivät muun muassa Pyhä-Luostolla ja Pallas-Yllästunturilla. Sään lisäksi myös tuore mahdollisuus maastopyöräilyyn näissä kansallispuistoissa on varmasti ollut yksi kesämatkailun houkutin. Erityisen ilahduttavaa oli, että aiemmin kovin hiljainen toukokuu vilkastui selvästi Pyhä-Luostolla, ja että uuden Kultareitin avaaminen toi lisää retkeilijöitä Lemmenjoen kansallispuiston kesään. Luontomatkailutoimijoiden yhteistyö Lapin kesämatkailun lisäämiseksi alkaa siis tuottaa tulosta.
 

Haasteita kansallispuistojen kunnossapidolle

 
Lapin luonto houkuttaa yhä enemmän ihmisiä retkeilemään, viihtymään kansallispuistoissa ja nauttimaan luonnosta ja sen hyvinvointia parantavista vaikutuksista. Kansallispuistojen rahoitus on aleneva, ja käyntimäärien lisääntyessä se tarkoittaa vähemmän rahaa per asiakas. Rahaa tarvitaan puistojen kunnossapitoon, kuten lahoavien rakenteiden uusimiseen, polkujen kunnostukseen, jätehuoltoon sekä polttopuiden hankintaan. Tuo kaikki vaikuttaa luontomatkailun kestävyyteen. 
 
”Matkailun kestävyyteen kuuluu paljon eri osatekijöitä. Luontoon tukeutuvan matkailun osalta olennaista on kohteiden 
luontoarvojen säilyminen. Jos kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteisiin ei voida 
satsata, vaarantuu käytön ohjaus, mikä puolestaan vaarantaa luontoarvoja”, Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Tanninen toteaa.
 

Lapin kansallispuistojen käyntimäärät 2018

 
  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto 549 200
  • Urho Kekkosen kansallispuisto 340 500
  • Oulangan kansallispuisto* 199 500
  • Pyhä-Luoston kansallispuisto 174 400
  • Riisitunturin kansallispuisto 41 100
  • Lemmenjoen kansallispuisto 16 900
  • Perämeren kansallispuisto 5 800
**Oulangan kansallispuiston pinta-alasta noin 40% Lapin maakunnassa.
 

Lisätietoja