Uutiset

Takaisin

Koli ja Ruunaa jatkavat Pohjois-Karjalan luontomatkailun vetureina - Matkailun kehittämiseen tarvitaan lisärahoitusta

31.1.2019

Koli oli jälleen Pohjois-Karjalan suosituin luontomatkailukohde vuonna 2018. Kolin kansallispuiston käyntimäärä oli reilut 190 000, missä on 6 prosenttia laskua edelliseen vuoteen verrattuna. Helteinen kesä ei houkutellut pidemmille vaelluksille, mikä verotti hieman Kolin kokonaiskäyntimäärää. Ukko-Kolilla ja Kolin luontokeskus Ukossa oli sen sijaan jopa aiempia vuosia vilkkaampaa. Kolin luontokeskus Ukossa vieraili viime vuonna lähes 90 000 kävijää, kasvua on 11 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. 

Kolin Mäkrävaaralla. Kuva: Tiina Hakkarainen.

Koli on upea ympäri vuoden ja olisi toivottavaa, että saisimme alueelle myös lisää talvimatkailijoita. Koli on lumikenkäilijöiden paratiisi ja rinteet, ladut ja kylpylä ovat matkailijoiden käytössä. Talvella myös majoitustiloissa ja ravintoloissa on tilaa. Lisäksi lumipeite on suojaamassa maastoa kulumiselta. Kolille pääsee ekologisesti kimppataksilla ja alueen saavutettavuuden parantaminen julkisella liikenteellä on matkailun kestävyyden kannalta tärkeää. 

”Kesäkaudella Kolin kansallispuiston käyntimäärien nousun edellytyksenä on, että pysäköintiongelmat saadaan ratkaistua. Tarvitaan sekä uutta pysäköintitilaa että syöttöliikennettä. Kansallispuiston luonnon kustannuksella ratkaisuja ei kuitenkaan voida tehdä”, korostaa puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta.

Metsähallituksen Luontopalvelut saa rahoituksensa pääosin valtion budjetista. Rahasumma, jonka valtio sijoittaa kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin, palautuu yhteiskunnalle monikertaisesti takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina.

Rahoitusta tarvitaan vastuullisen matkailun kehittämisen lisäksi luonnonhoitotöihin. "Pohjois-Karjalassa, mm. Kolin alueella, sijaitsee useita valtakunnallisestikin poikkeuksellisen arvokkaita perinnebiotooppeja. Osa niistä kyetään hoitamaan laidunvuokralaisten lampaiden ja lehmien avulla, mikä on paitsi luonnon, myös paikallisten maatalousyrittäjien kannalta hyvä asia. Osa kohteista joudutaan kuitenkin hoitamaan niittämällä, mikä on resurssien niukkuuden vuosi vuodelta vaikeampaa toteuttaa", kertoo luonnonsuojelupäällikkö Jouni Penttinen Metsähallituksesta.

Ruunaan retkeilyalueen käyntimäärä oli 83 800, missä on seitsemän prosenttia nousua edelliseen vuoteen verrattuna. Ruunaan retkeilyalueelle laaditaan tänä vuonna masterplan-suunnitelma, jonka pohjalta alueelle voidaan tehdä mahdollisia lisäinvestointeja.

Petkeljärven kansallispuiston käyntimäärä oli 20 200 ja nousua edelliseen vuoteen oli 28 prosenttia. Petkeljärven retkeilykeskuksen uusi yrittäjä on laajentanut retkeilykeskuksen aukioloaikoja ja retkeilykeskuksen palvelut ovat käytössä talvilomaviikkojen aikaan. 

Patvinsuon kansallispuiston käyntimäärä oli 15 800 ja nousua oli 11 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. 

Lisätietoja