Uutiset

Takaisin

Kaksivuotias Hossan kansallispuisto jatkaa kehittymistään

24.6.2019

Hossan kansallispuisto nauttii juhannusviikolla kaksivuotissyntymäpäiviään. Kesäsesonki on käynnistynyt reippaasti. Retkeilijöiden lisäksi Hossan maastossa liikkuu työmiehiä. Kansallispuiston retkeilyrakenteita parannetaan monella rintamalla.

Kuva: Esa Turunen/Metsähallitus.

Suositun Julma-Ölkyn parkkipaikan laajennustyöt on aloitettu. Urakka valmistuu heinäkuun puolella. Samassa yhteydessä Ölkyn reittien lähtöpisteiden läheisyyteen rakennetaan lisää huusseja.

Kanjonijärven päiväreittejä kunnostetaan ja kestävöidään. Kestävöintimurskeet ja yhteensä yli kilometrin verran pitkospuita on ajettu maastoon jo talvella. Murskeet on alkukesän aikana tasoiteltu poluille ja pitkostustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Reittikunnostukset valmistuvat kesäkuun loppuun mennessä. Heinäkuun puolella Julma-Ölkyn tietyille katselupaikoille asennetaan köysikaiteita asiakasturvallisuuden parantamiseksi.

Hossan esteettömiä retkeilypalveluja parannetaan kesän aikana. Papinpetäjän läheisyyteen rakennetaan esteetön laituri elo-syyskuussa. Samoin Valkeaisen rannalle ja Muikkupurolle on suunnitteilla esteettömät laiturit.

Myös kansallispuiston saavutettavuus on parantunut tälle kesällä: Kuusamon ja Hossan välillä liikennöivä Hossabussi ajaa (3.6.-9.8.) päivittäin sunnuntaita lukuun ottamatta. Kolme kertaa viikossa Hossaan on myös jatkoyhteydellinen kyyti Kajaani-Kuusamo -bussilinjalta.

Metsähallitus on laatinut Hossan kansallispuiston alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on kansallispuiston kehittämistä ohjaava pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma. Hoito- ja käyttösuunnitelma on lähetetty Ympäristöministeriöön vahvistettaviksi.

Tämän lisäksi kansallispuistolle on laadittu luonnonsuojelulain (1096/1996) mukainen järjestyssääntöluonnos, joka on lausuntokierroksella. Säännöllä määritellään alueen käyttöä koskevat tarpeelliset rajoitukset ja se koskee kaikkia alueen käyttäjiä.

Lisätietoja