Uutiset

Takaisin

Ennätysvilkas kesä Keski-Suomen kansallispuistoissa

6.9.2019

Keski-Suomen kansallispuistot houkuttelivat ennätyspaljon retkeilijöitä tänä kesänä. Suurinta käyntimäärien kasvu oli Isojärvellä, mutta myös Leivonmäellä, Etelä-Konnevedellä ja Salamajärvellä kasvu jatkui vahvana. Käyntimäärien kasvu aiheuttaa lisäpaineita puistojen rakenteille ja huollolle.

Isojärven kansallispuiston Kannuslahden uusi esteetön keittokatos saatiin käyttöön kesäkuussa 2019. Kuva: Julia Kivelä / Lakeland - Central Finland.

Retkeily ja luonnossa liikkuminen kiinnostavat yhä useampia. Kesän vähäsateisuus ja pitkien hellejaksojen puuttuminen näkyivät erityisesti patikoijien määrän kasvussa. Etelä-Konneveden kansallispuistossa järvellä oli hiljaisempaa kuin edelliskesän helteillä, mutta Kalajanvuorella patikoijien määrä oli ennätyksellinen. Nyt myös ulkomaalaiset matkailijat näyttävät hiljalleen löytäneen Etelä-Konneveden.

Keski-Suomen kansallispuistoista kaikkein voimakkainta alkuvuoden käyntimäärien kasvu oli Isojärvellä. Heretyn kahvilan uudet yrittäjät ovat tyytyväisiä ensimmäiseen kesäänsä puistossa: ”Kävijöitä on ollut hyvin ja retkeilyvälineiden vuokraustoiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Kanoottien ja soutuveneiden lisäksi esimerkiksi läskipyörille ja retkikeittimille on ollut kysyntää”, kertoo yrittäjä Minna Jakosuo.

Leivonmäen kansallispuistossa viime syksynä avattu maastopyöräilyreitti on löydetty ja se on saanut hyvän vastaanoton. Myös Selänpohjassa toimiva kesäkahvila Leivonen on ollut mieluisa palvelu, jolle toivotaan jatkoa. Tänä syksynä kahvila toimii säävarauksella viikonloppuisin vielä lokakuun loppuun. Leivonmäellä kasvaneet käyntimäärät näkyivät tänä kesänä myös ikävänä lieveilmiöinä, sillä metsäpalovaroituksen aikainen laiton tulenteko oli selvästi aiempaa yleisempää.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen iloitsee, että ihmiset ovat löytäneet kansallispuistot virkistys- ja liikuntapaikkoina. Hän muistuttaa kuitenkin lisääntyvien käyntimäärien tarkoittavan samalla myös ohjauksen tarpeen, polttopuun kulutuksen ja käymälöiden tyhjennystarpeen kasvamista. Myös reittien kestävöinnille on paikoin tarvetta. Monet positiivisen ongelman lieveilmiöistä ovat korjattavissa lisäresursseilla. Riittävän budjettirahoituksen varmistaminen luontopalveluille palvelurakenteiden kunnossa pitämiseen ja luonnonsuojelutyöhön tukee kestävän luontomatkailun kehittämistä.

Palvelurakenteita parannettiin hankkeilla

Pyhä-Häkin kansallispuistossa rakennettiin tänä kesänä noin 400 metriä uutta pitkospuuta Riihinevalle. Lisäksi pitkospuita korvattiin sorastamalla toiset 400 metriä. Isojärvelle valmistui Kannuslahdelle uusi esteetön keittokatos ja tulisija. Isojärven uudet reittimerkinnät ja maastopyöräilyreitti ovat parhaillaan työn alla. Salamajärvellä avattiin kesäkuussa Koirasalmen esteetön reitti (300 m), rakennettiin uusia pitkospuita Pyydyskoskella (480 m) ja sorastettiin polkua Iso Koirajärven rannalla (200 m). Uuden Sääksjärven vuokratuvan rakennustyöt ovat käynnissä. Työt tehtiin Euroopan maaseuturahaston ja Metsähallituksen puoliksi rahoittamassa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa, joka jatkuu vielä ensi vuonna.

Tammi-heinäkuun 2019 käyntimäärät Keski-Suomen kansallispuistoissa

Kansallispuisto / käynnit 1.1.-31.7.2019*) / kasvua vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan verrattuna
Etelä-Konnevesi / 19 800 / 17 %
Isojärvi / 14 800 / 48 %
Leivonmäki / 13 400 / 25 %
Pyhä-Häkki / 11 000 / 5 %
Salamajärvi / 11 900 / 14 %
 
*) Huom. Tarkennukset mahdollisia. Metsähallitus julkaisee viralliset vuoden 2019 käyntimäärät vuodenvaihteen jälkeen.

Lisätietoja