Evon reitit

Retkeilyreitit ja luontopolut

Reittien lähtöpisteet

Helppokulkuiset reitit

Vähä-Koukkujärven esteetön reitti, 500 m, rengasreitti 

Sulan maan aikaan. Arvioitu kulkuaika pyörätuolilla puoli tuntia. Ei talvikunnossapitoa. 
Vaativuusluokka: helppo esteetön. Reitti on tasainen 1,2 m leveä lankkupolku. 

Esteetön luontoreitti. Esteetön käymälä symboli.

Mies ja koira kävelevät puista siltaa pitkin.Vähä-Koukkujärven voi kiertää leveää lankkupolkua pitkin. Reitin varrella on seitsemän esteetöntä kalastuslaituria, joilta voi ihailla lammen maisemia keväästä syksyyn. Kalastus on sallittu alle 15-vuotiaille. Keittokatoksella voi kokkailla ja evästellä tilavan kotakeittiön ääressä isommallakin porukalla.  

Lähtöpiste

Vähä-Koukkujärven pysäköintialue, Kalliojärventie 90, Hämeenlinna.

Retkeilyrakenteet

 • Pysäköintialueelta voi ajaa alas taukopaikalle asiakkaiden kuljetusta varten, mutta auto tulee pysäköidä varsinaiselle pysäköintipaikalle, jossa on XXX merkittyä esteetöntä pysäköintipaikkaa sekä infotaulu.
 • Taukopaikalla on
  • esteetön keittokatos, esteetön käymälä sekä kaksi esteetöntä pöytää
  • laavu, tulentekopaikka sekä puuvaja

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reittimerkintää ei ole, reitti on kokonaan pitkostettu lankkupolku. 

Reitti on tasainen eikä siinä ole liiallista sivuttaiskaltevuutta, joka voisi hankaloittaa apuvälineillä liikkuvan kulkemista. Poikittainen laudoitus on 1,2 m leveä ja sivuilla on 5 cm korkeat reunat. Reitin varrella on seitsemän esteetöntä laituria, joissa on 85 cm korkeat kaiteet välipuilla. Reitin varrella on puinen ponttoonisilta, joka notkahtaa hieman siinä kulkiessa. Sillan molemmissa päissä on esteettömät rampit. 

Katso kartta (julkaisut.metsa.fi)

Huomioitavaa

Kalastaminen 

Vähä-Koukkujärvellä voi kalastaa ainoastaan alle 15-vuotiaat ja vain rannoilta. Pitkospolun varrella on 7 laituria, joissa on 85 cm korkeat kaiteet. Järveen istutetaan kirjolohta. Kalastamiseen tarvitaan lupa: Niemisjärvien vapaluvat (eraluvat.fi) 

Lisätietoja

Reitin varrelta lähtee vaativa esteetön reitti Niemisjärvelle (1,3 km).  

Niemis-Koukkunen, vaativa esteetön reitti, 1,3 km; edestakaisin 2,6 km

Sulan maan aikaan. Arvioitu kulkuaika pyörätuolilla? noin 1,5 tuntia. Ei talvikunnossapitoa.
Vaativuusluokka: vaativa esteetön. Reitin varrella on useita mäkiä ja muutamassa kohdassa sivukaltevuutta, joten pyörätuolilla liikkuville ja näkörajoitteisille suositellaan avustajaa. 

Vaativa pyörätuolireitti symboli. Esteetön käymälä symboli.

Lähtöpiste

Niemisjärven pysäköintialue, Niemisjärventie 281, Hämeenlinna. Pysäköintialueelle mahtuu noin 30 henkilöautoa. 

Retkeilyrakenteet

 • Niemisjärven pysäköintialueella on
  • esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka, kaksi esteetöntä laituria, esteetön käymälä
  • puuvaja
  • kaivo
  • jätepiste
    
 • Reitin varrella on esteetön käymälä Ylisenlaavun yhteydessä.
   
 • Vähä-Koukkujärvellä on
  • esteetön keittokatos, esteetön käymälä ja kaksi esteetöntä pöytää
  • laavu, tulentekopaikka ja puuvaja 

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reitin pituus: 1,3 kilometriä yhteen suuntaan.
Korkeusero: noin xx metriä, useita laskuja/nousuja, avustajaa tarvitaan.
Reittimerkintää ei ole, mutta reitti on selkeästi kuljettava ja eksymisvaaraa ei ole.

Niemis-Koukkusen reitti lähtee Niemisjärven kioskin takaa ja kulkee Alisen ja Ylisen Niemisjärven rantamaisemissa kohti Vähä-Koukkujärveä. Reitin varrella voi ihastella järvimaisemien lisäksi jylhiä kivilohkareita, varjoisia kuusimetsiä ja kelovanhuksia. Reitin kohokohta on kallioseinämää kiertävä näköalasilta Ylisellä Niemisjärvellä. Kohti Vähä-Koukkujärveä kuljettaessa metsikkö muuttuu reheväksi sekametsäksi, jota voi ihastella leveältä helppokulkuiselta lankkupolulta. 

Reitti on 1,5 m leveä kivituhkapolku, joka muuttuu 1,2 m leveäksi lankkupoluksi Vähä-Koukkujärveä lähestyttäessä. Reitin varrella on teräksinen 1,1 m leveä terässilta. 

Reitti on pinnaltaan tasainen kivituhkapolku Niemisjärven pysäköintialueelta Ylisen Niemisjärven näköalasillalle saakka. Silta on teräsristikkoa, jonka ruudukkokoko on n. 2 cm * 6 cm. Sillan oikeassa reunassa on kahden lankun levyinen teräksinen kulkuramppi koirille. Näköalasillan jälkeen reitti muuttuu 1,2 m leveäksi lankkupoluksi. Reitin varrella on useita mäkiä, joiden kaltevuus on 4-7 %. Reitti on pääosin sivukaltevuudeltaan suora, mutta muutamassa kohdassa reitti viettää rantaa kohti 3 %. Kivituhkapenkat ovat paikoin jyrkät, eikä niitä ole reunustettu, joten näkörajoitteisille reitti on vaativa. 

Katso kartta (julkaisut.metsa.fi).  

Huomioitavaa

Kalastaminen 

Niemisjärvillä voi kalastaa vapaluvalla. Niemisjärvellä on kaksi esteetöntä laituria. Reitin varrella Ylisenlaavun rannalla sekä Ylisen Niemisjärven kaakkoiskulmassa on rantaan asti ulottuvat kivituhkaluiskat, joilta voi kalastaa. Vähä-Koukkujärvellä on seitsemän laituria esteettömän reitin varrella, joilta voi kalastaa kaikki alle 15-vuotiaat. Niemisjärville istutetaan kirjolohta. Kalastamiseen tarvitaan lupa (eraluvat.fi).

Lisätietoja

Reitin voi yhdistää Vähä-Koukkujärven esteettömään ympyräreittiin, joka on 500 metriä pitkä tasainen lankkupolku. 

Kalastaja kalastaa rannalta. Tasainen hiekkatie jatkuu rannasta metsään. Vastarannalla näkyy ruskan värjäämää metsää.

Luontopolut

Luutajoen taimenpolku (1 km)

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1 tunti
Vaativuusluokka: helppo reitti Symboli helppo reitti.

Lähtöpiste

Polun lähtöpiste on Valtatie 53:n ja Ruuhijärventien risteyksessä sijaitseva pysäköintialue (Ruuhijärventie 3, Hämeenlinna).

Retkeilyrakenteet

Lähtöpisteessä infotaulut sekä pöytä-penkki, porakaivo, polun varrella luontopolkutaulut. Ota mukaan omaa WC-paperia.

Mies ja nainen suuren opastetaulun edustalla. Taustalla maastossa näkyy vähän lunta.

Reittiselostus

Helppokulkuinen reitti kulkee aivan Luutajoen kaunista rantaa. Luontopolkutauluissa kerrotaan purotaimenen elämästä ja purojen ennallistamisesta. Jokirannassa kannattaakin pysähtyä hetkeksi aloilleen. Pinnan alla voi mahdollisesti nähdä useitakin paikan päätähtiä, hienoja pilkkukylkisiä purotaimenia, ehkä isojakin vonkaleita. Joen ylityksiin on rakennettu hyväkuntoiset sillat ja pitkokset. Polku on kuitenkin paikoin kivikkoinen ja juurakkoinen, eikä sovellu esimerkiksi lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Nopea reitti Evon luontoon!

Perhe kävelee talvisella polulla, taustalla virtaa puro.

Niemisjärven luontopolku (3 km)

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1 tunti
Vaativuusluokka: keskivaativa reitti Symboli keskivaativa reitti.

Lähtöpiste

Niemisjärven pysäköintialue, Niemisjärventie 281, Hämeenlinna

Retkeilyrakenteet

 • Niemisjärven telttailualue
  • esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka, esteetön käymälä, kaksi esteetöntä kalastuslaituria
  • porakaivo
  • kierrätyspiste
    
 • Ylinen laavu
  • esteetön käymälä
  • tulentekopaikka

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Polku lähtee Niemisjärven pysäköintialueen laidalta. Reitin alkuosassa on korkeita nousuja ja jyrkkiä alamäkiä ja tämä osuus on vaativuudeltaan keskivaativa. Maasto on hienoa vanhaa ikikuusikkoa ja metsässä on paljon lahopuuta. Hyvällä onnella täällä voi päästä näkemään ikimetsien hauskan veijarin, liito-oravan.

Hetken matkaa kuljetaan nuoressa metsässä ja lyhyen tieosuuden jälkeen polku jatkuu myrskytuhoalueen läpi vanhaan kuusikkoon. Maahan rojahtaneiden jättikuusten keskellä voi vain arvailla ryskeen määrää, kun puut ovat kaatuilleet tuulen voimasta. Kesäaikaan täällä voi kuulla peukaloisen pulppuilevan laulun ja jopa nähdä tämän vähän tulitikkuaskia isomman veikeän pikkulinnun. Luontopolun lopussa ylitetään pitkoksia pitkin luonnontilainen Marjasuo. Polku palaa Niemisjärven pysäköintialueelle matkailuvaunualueen laitaa. 

Syrjänalusen harjupolku (3 km)

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1,5 tuntia
Vaativuusluokka: keskivaativa reitti Symboli keskivaativa reitti.

Lähtöpiste

Syrjänalusen pysäköintialue, Vappulantie 190, Hämeenlinna.

Retkeilyrakenteet

Syrjänalusen laavu, tulentekopaikka ja käymälä. Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus 

Reitti lähtee Syrjänalusen lammen laavulta ja nousee harjulle jyrkästi, reitti on luonteeltaan keskivaativa. Reitin alussa on Syrjänalusen harjun paahdeympäristöjen suojelemiseksi tehtyä kulotusmaisemaa, hiilenmustia runkoja ja palaneita maapuita sekä huomattavan jyhkeitä mäntyjä.
Reitti kiemurtelee harjun huippukohdille ja hienoille maisemapaikoille. Harjuosuus on merkitty Ilvesreitti-merkein (ilveksen tassu). Hautjärvelle tultaessa karu harjumännikkö vaihtuu nopeasti erittäin rehevään lehtoon. Polun loppuosuudella ylitetään vielä kristallinkirkkaana välkkyvä suuri lähde. 

Muut reitit

Savottapolku, 4 km 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1,5 tuntia
Vaativuusluokka: helppo reitti Symboli helppo reitti. 

Lähtöpiste

Kelkutteen pysäköintialue, Kelkutteentie 486, Padasjoki.

Retkeilyrakenteet

Kelkutteen pysäköintialueella on tulentekopaikka, kaivo ja käymälä. Ylläpitäjä: Hämeenlinnan kaupunki (hameenlinna.fi).

Reittiselostus

Savottapolku Taruksen retkeilyalueella (hameenvirkistysalueyhdistys.fi) kertoo alueen erakkoasujien kohtaloista sekä savottojen historiasta vuosina 1850-1950. Polku on merkitty maastoon Ilvesreitti-merkein (ilveksen tassu). Polku kulkee loivasti kumpuilevassa maastossa.

Ilvesvaellus-reitistö (70 km)

Ilvesvaellusreitistö on perustettu vuonna 1987 retkeilyä ja muuta virkistyskäyttöä varten Hämeenlinnan kaupungin, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen hallinnassa oleville maille. Reittejä on yhteensä noin 70 km ja valittavana on useita eripituisia reittivaihtoehtoja. Metsät ja maastot ovat vaihtelevia ja alueen suhteelliset korkeuserot ovat suuria, eli noin 70-80 metriä.

Retken voi aloittaa esimerkiksi Niemisjärven, Syrjänalusen tai Pitkänniemenkankaan pysäköintialueilta. Vaellusreitti on merkitty maastoon Ilvesreitti-merkein (ilveksen tassu). Ilveskartta kannattaa aina olla mukana, sillä tiheän metsätieverkoston lisäksi alueella on paljon muitakin merkitsemättömiä polkuja.

Retkeilyrakenteet

Reitistön varrella on useita laavuja, telttailualueita ja tulentekopaikkoja. 

Yhdysreitit

Retkeilymahdollisuuksia laajentavat alueelta lähtevät yhdysreitit.

Pyöräilyreitit 

Evon retkeilyalueen maastopyöräily

Evolla on kolme viitoitettua maastopyöräilyreittiä. Merkittyä maastopyöräilyreittiä on yhteensä noin 70 km. Reitit on merkitty maastossa puupaaluin ja heijastavilla värinauhoilla, paikoin on myös maastopyöräilijämerkkejä sekä nuolia.

 • MTB 17 km, helppo/helpohko. Merkintä valkoinen, kiertosuunta myötäpäivään.
 • MTB 39 km, keskivaativa. Merkintä keltainen, kiertosuunta myötäpäivään. 
 • MTB 67 km, keskivaativa. Merkintä punainen, läntinen lenkki, kiertosuunta myötäpäivään, itäinen lenkki, kiertosuunta vastapäivään. 

MTB 17 km, rengasreitti  

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-4 tuntia.
Vaativuusluokka: helppo reitti Symboli helppo reitti.

Lapsi taluttaa maastopyöräänsä polulla. Hänen perässään kulkee aikuisia, joista etummainen taluttaa omaa pyöräänsä. Pyöriin on kiinnitetty kilpailunumerot.

Lähtöpiste

Evo HAMK (hamk.fi), infotaulu, Saarelantie 1, Hämeenlinna.
Luutajoen pysäköintialue, Ruuhijärventie 3, Hämeenlinna.

Retkeilyrakenteet

 • Onkimankankaan tulentekopaikka 1,7 km, Evo HAMK (hamk.fi),
  • käymälä
    
 • Ruuhijärven etelä- tai pohjoispäässä voi levähtää rantamaisemassa, 7-8 km, ei taukorakenteita. 
 • Luutajoen pysäköintialue n. 12,5 km
  • pöytä-penkki
  • porakaivo

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reittimerkintä: puutolpassa valkoinen heijastava raita. Tienylityksissä tolpassa lisäksi maastopyöräilijäsymboli, myös nuolimerkintöjä. 
Kiertosuunta: myötäpäivään.
Vaativuus: noususumma noin 190 m.

Iso-Ruuhijärven kiertävä reitti on Evon merkityistä maastopyöräilyreiteistä lyhin ja se koostuu pääosin helpohkoista metsäpoluista, metsäteistä ja niitä kapeammista kärryteistä. Ruuhijärvellä on noin 600 m osuus vaativampaa uutta polkua sekä muualla muutamia lyhyitä kivisiä tai möykkyisiä pätkiä, jotka voi myös taluttaa. Reitillä ei ole pitkiä, raskaita nousuja tai jyrkkiä laskuja. Reittiin sisältyy yhteensä noin 2 km murskepintaista metsäautotietä ja se on osittain yhtenevä keltaisella merkityn MTB 39 km reitin kanssa.  

Nähtävää

Reitin varrella näet erilaisia metsätyyppejä mäntykankaista hämyisiin sammalkuusikoihin sekä muun muassa Alisen Rautjärven ja Luutajoen rantamaisemat. 

MTB 39 km, rengasreitti

Värikäs pyöräreittimerkintä tolpassa, taustalla pyöräilijä.Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 3,5-6 tuntia. 
Vaativuusluokka: keskivaativa reitti Symboli keskivaativa reitti.

Lähtöpisteet 

 • Evo HAMK (hamk.fi) pysäköintialue, Saarelantie 1 tai Niemisjärven pysäköintialue, Niemisjärventie 281, Hämeenlinna.
 • Luutajoen pysäköintialue, Ruuhijärventie 3, Hämeenlinna.

Retkeilyrakenteet

 • Niemisjärven pysäköintialue
  • keittokatos, tulentekopaikka
  • kalastuslaiturit
  • porakaivo
  • jätepiste
  • Rannassa on myös uintimahdollisuus, mutta ei ole virallista uimarantaa.
 • Kalliojärven laavu
  • tulentekopaikka ja käymälä
  • keittokatos (500 m)
 • Luutajoen pysäköintialue
  • pöytä-penkki
  • porakaivo 

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reittimerkintä: puutolpassa keltainen raita. Paikoin lisäksi maastopyöräilijäsymbolit ja nuolimerkintöjä. 
Kiertosuunta: myötäpäivään.
Noususumma: noin 540 m.

Reitillä on helppoja ja vaativia polkuosuuksia sekä niiden välillä kärryteitä. Alueen louhikkoisia maastoja ohitetaan nopeilla metsätiesiirtymillä. Osa vaativista poluista on uusia, vasta muotoutuvia polkuja pienine maastoesteineen tai hiljattain sorastettua murskepintaista metsäautotietä. Reitin pisimmät mäet ovat Niemisjärvien - Kalliojärven alueella sekä reitin pohjoiskulmassa Kokkovuoren tienoilla. MTB 39 km on Evon MTB-reiteistä vaativin ja tällä reitillä tarvitaan maastopyöräilytaitoja ja kunnollista maastopyörää. Kokemattomampi pyöräilijä voi joutua taluttamaan pieniä pätkiä. 

Nähtävää

Reitillä pääset kattavasti tutustumaan Evon alueen länsiosaan. Reitti käy kalastajien ja retkeilijöiden suosimalla Niemisjärven alueella sekä eri-ikäisissä ja eri metsätyypin metsissä. Reitin varrelle osuu useita kauniita järvimaisemia ja tulentekopaikkoja tauon pitämiseen. Toisaalta pyöräilijä ehtii huomata reitin varrella myös majavan asuttamia kosteikoita, mahtavia siirtolohkareita, puroja ja mahdollisesti metsän eläimiäkin.


MTB 67 km

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 3,5-5,5 tuntia.
Vaativuusluokka: keskivaativa reitti Symboli keskivaativa reitti. 

Lähtöpiste

Retkeilyrakenteet

 • Niemisjärven pysäköintialue
  • keittokatos, tulentekopaikka
  • kalastuslaiturit
  • porakaivo
  • jätepiste
  • Rannassa on myös uintimahdollisuus, mutta ei ole virallista uimarantaa.
 • Kalliojärven laavu
  • tulentekopaikka ja käymälä
  • keittokatos (500 m)
 • Luutajoen pysäköintialue
  • pöytä-penkki
  • porakaivo 
 • Evo HAMK, infokartat 
 • Syrjänalusen laavu 2,2 km
  • tulentekopaikka ja käymälä
 • Keltaojan laavu 12,5 km, 300 m reitiltä sivussa
  • tulentekopaikka ja käymälä
 • Sorsakolun laavu 14,5 km
  • tulentekopaikka ja käymälä
 • Valkea-Mustajärven laavu 23 km ja telttailualue 23,5 km
  • tulentekopaikka ja käymälä

Ota mukaan omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reittimerkintä: puutolpassa punainen raita. Paikoin lisäksi maastopyöräilijäsymbolit sekä nuolimerkintöjä. 
Kiertosuunta: läntinen lenkki myötäpäivään, itäinen lenkki vastapäivään.
Noususumma: noin 400 m.

MTB 67 km koostuu läntisestä MTB 39 km reitistä sekä itäisestä 28 km pituisesta reitin osasta.  MTB 39 km on Evon MTB-reiteistä vaativin ja tällä reitillä tarvitaan maastopyöräilytaitoja ja kunnollista maastopyörää. Itäinen lenkki on maaston muodoiltaan vaihteleva ja soveltuu ajettavaksi vain maastopyörällä. Vastapäivään merkitty reitinosa alkaa Evo HAMK pysäköintialueelta ja kulkee lähes asumattomalla metsäseudulla ja luonnonläheisissä järvimaisemissa. Lenkki soveltuu kokeneelle maastopyöräilijälle ja myös leppoisampaan, retkeilylliseen maastoajoon. Reitin haasteelliset polkuosuudet ovat melko lyhyitä ja niiden välillä on kevyempiä kärrytieosuuksia ja osin metsätietä. Punaisella merkityn reitin pituudeksi tulee yhteensä noin 67 km.

Nähtävää

MTB 67 km reitillä pääset tutustumaan kattavasti Evon retkeilyalueen läntiseen ja itäiseen osaan. Reitti käy kalastajien ja retkeilijöiden suosimalla Niemisjärven alueella sekä eri-ikäisissä ja eri metsätyypin metsissä. Reitin varrelle osuu useita kauniita järvimaisemia ja tulentekopaikkoja tauon pitämiseen. Toisaalta pyöräilijä ehtii huomata reitin varrella myös majavan asuttamia kosteikoita, mahtavia siirtolohkareita, puroja ja mahdollisesti metsän eläimiäkin. Itäosa muodostuu laajoista metsäalueista ja vaihtelevista järvimaisemista. Reitti ohittaa mm Ylisen Rautjärven, Valkea Mustajärven, Savijärven ja Sorsajärven, joiden välisellä kannaksella on mukava levähtää Sorsakolun laavun katveessa. Keltaojan läheisyydessä voi nähdä majavan ahkeroinnin jälkiä ja majavapadoista johtuen vesi voi nousta poluille ja pitkoksille tällä alueella. 

Pyöräilijä ajaa vähälumisella polulla metsän keskellä.