Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Keski-Suomen kansallispuistoissa vilkas kesä -Etelä-Konneveden kansallispuisto oli suosituin

14.9.2018

Keski-Suomen kansallispuistojen vetovoima on säilynyt. Eniten käyntejä alkuvuonna keräsi Etelä-Konneveden kansallispuisto, missä on elokuun loppuun mennessä vieraillut liki 24 000 retkeilijää. Käyntimäärä nousi viisi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikki muut Keski-Suomen kansallispuistot paitsi Salamajärvi kasvattivat suosiotaan. 

Retkeilijä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Kuva: Tiina Hakkarainen"Heinäkuun helteet vaikuttivat siihen, millaisilla alueilla ihmiset liikkuivat. Vesipuistoissa kesä oli edellistä vilkkaampi. Etelä-Konneveden kansallispuistossa yrittäjät ovat investoineet isompiin laivoihin, mikä on lisännyt risteilyasiakkaiden määrää. Salamajärven kansallispuiston pitkät vaellusreitit eivät houkutelleet kuumina kesäpäivinä erävaelluksille. Myös Salamajärvelle johtavan tien huono kunto saattaa vaikuttaa varsinkin karavaanareiden määrään," pohtii puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Alkuvuonna suhteellisesti eniten käyntimäärää kasvatti Pyhä-Häkin kansallispuisto. Pyhä-Häkissä vieraili elokuun loppuun mennessä noin 18 000 retkeilijää ja kasvua edelliseen vuoteen on 21 prosenttia. Leivonmäen kansallispuistossa oli noin 16 000 käyntiä, missä on kasvua kuusi prosenttia. Isojärvellä oli 14 000 käyntiä ja käyntimäärä kasvoi neljä prosenttia. Salamajärvellä oli 12 000 käyntiä, missä on laskua 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Heretyn luontotuvan ja kämppäkahvilan käyntimäärä Isojärven kansallispuistossa nousi 12 prosenttia viime vuodesta. Isojärven kansallispuistoon perustettiin keväällä ystäväyhdistys ja yrittäjä on myös järjestänyt Heretyssä tapahtumia kesän mittaan. Myös Koirasalmen luontotupa Salamajärven kansallispuistossa nosti käyntimääräänsä kahdella prosentilla viime vuodesta, vaikka itse puiston käyntimäärä hieman laskikin. Molemmat luontotuvat tarjoavat opastuksen lisäksi kahvila-, majoitus- ja saunapalveluja.

Syksyn paras vaelluskausi on yhä edessä ja se vaikuttaa vielä kansallispuistojen vuosittaisiin käyntimääriin.

Lisätietoja: