Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Tuleva lauantai haastaa luontoon roskajahtiin

12.9.2018

Maailman siivouspäivä, World cleanup day, järjestetään 15.9. kymmenettä kertaa. Päivän ta-voitteena on kannustaa ihmisiä siivoamaan lähiympäristöään. Pohjois-Pohjanmaan luontokeskukset kutsuvat innokkaita siivoamaan myös Syötteen ja Oulangan kansallispuistojen metsiä sekä Liminganlahden rantamaisemia.

Iloinen roskien kerääjä. Kuva: Sini Salmirinne

Pohjois-Pohjanmaan luontokeskukset ovat valmistautuneet varustamaan tulevan lauantain vapaaehtoiset siivousvälineillä. Retkeilijät voivat noutaa Liminganlahden, Syötteen ja Oulangan luontokeskuksista siistimistyöhön tarkoitettuja roskapusseja ja käsineitä. Ottamalla mukaan oman ämpärin kerättäville välttää edelleen muoviroskan syntymistä. Liminganlahdella luontosiivoajille lainataan ämpäreitä.

Liminganlahdella roskatempaukseen osallistujat saavat myös ilmaiseksi mehua ja pientä purtavaa. Luontokeskus haastaa samalla kaikki siivoamaan lähiympäristönsä, esimerkiksi oman pihan tai kotien varren. Jakamalla siivouskuvia somessa hashtagilla #roskatonkosteikko osallistuu Metsähallituksen logotuotteiden arvontaan.

"Keräsitpä roskia missä vain, autat pitämään kosteikot puhtaana. Maalta roskat päätyvät lähes aina lopulta vesistöihin", muistuttaa Heli Suurkuukka Liminganlahden luontokeskuksesta.

Syötteen luontokeskus on lauantaina auki klo 10-16. Kahvio myy syysbrunssia, jossa on tarjolla monenlaisia syksyisiä herkkuja rieskarullista sienipiirakkaan. Retkipäivään voi yhdistää myös elokuvahetken: luontokeskuksella näytetään klo 14 alkaen elokuva Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen (s). Elokuvanäytös on maksuton.

Oulangalla roskia voi kerätä omatoimisesti tai osallistumalla roskaretkelle Kiutakönkään kuohuille. Lähtö tapahtuu puoliltapäivin Oulangan luontokeskukselta. Retken kesto noin 1,5 h. Luontokeskuksella voi tutustua roskanäyttelyyn ja lajittelutestiin. Oulangan luontokeskus on avoinna klo 10-18.

Kuusamon taajamassa matkailukeskus Karhuntassusta saa myös noutaa ilmaiseksi siivouskäsineitä ja roskapusseja.

Myös Kainuussa, Hossan kansallispuiston luontokeskuksella jaetaan vapaaehtoisille siistijöille roskapusseja ja hanskoja. Helppoja kohteita roskien kerääjille Hossassa ovat esimerkiksi luontokeskuksen parkkipaikkojen ympäristö, Huosilammen ja Keihäslammet rannat ja parkkipaikat, laavut ja autiotuvat. Luontokeskus on avoinna klo 9-20.