Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Retkeilijä pääsee yhä helpommin herkuttelemaan - Lukuisia kesäkahviloita luontokohteissa pääkaupunkiseudulla

10.7.2018

Pääkaupunkiseudun tuntumassa on useita luontokohteita, joiden yhteydessä voi nauttia kahviloiden tunnelmasta ja tietenkin piristävästä kahvista ja mehevästä pullasta. Pieniin kahviloihin kannattaa nyt kesällä tutustua ja löytää omat suosikkipaikkansa retkeilyn lomaan. Esittelemme vinkit Nuuksion, Sipoonkorven, Vallisaaren, Laajalahden ja Porkkalan luontokohteiden ja kahvittelun yhdistämiseen.

Porkala Marin Porkkalanniemellä. Kuva: Porkala Marin / Metsähallitus

Päiväretki kesäiseen lähiluontoon käy nyt helposti, sillä eri luontokohteita on paljon ja palvelut löytyvät läheltä. Retkeilijän ei tarvitse aina ottaa eväitä ja termospulloa mukaan, sillä monen pääkaupunkiseudun luontokohteen lähistöllä toimii kesäkahviloita ja kioskeja. Jokaisella kahvilalla on oma ilmeensä ja erikoistuotteensa, mutta ekologinen ajattelu korostuu tuotevalikoimissa.

Metsäpolulta pullakahville

Nuuksion kansallispuistossa retkeillessä voi yllättäen aistia pullan tuoksun. Haukkalammella keväällä ovensa avanneen Cafe Silvan suosituimman tuotteen arvaaminen ei ole vaikeaa.

–Kyllä, se on kahvi ja pulla. Leivomme tuoretta pullaa joka päivä kesän ajan, paljastaa kahvilapäällikkö Dorothée Caraty Cafe Silvasta.

Retkeilijöille on tarjolla myös paljon muuta purtavaa, kuten lohiruisleipiä ja virvoketta kodikkaassa puurakennuksessa Haukanpesällä, Nuuksion sydämessä. Caraty pitää yhtenä kahvilan vahvuutena sijaintia erämaisen luonnon keskellä, mutta lähellä keskustaa. Luonnon arvostus näkyy myös käytännössä esimerkiksi niin, että retkeilijät saavat kahvia tavallista edullisempaan hintaan käyttämällä omaa kuppiaan.

Maalaismaisemissa leivonnaiset maistuvat

Sipoonkorven kansallispuisto on monipuolinen lähiluontokohde, jonka maisemat vaihtelevat hämyisistä korvista aukeisiin niittyihin ja perinnemaisemiin. Maaseutu on läsnä myös aivan kansallispuiston kylkeen, Hindsbyn kylään tänä kesänä avatussa kahvila-ravintola Tilassa. Itseleivottuja herkkuja, kuten vuohenputkipiirakkaa voi nauttia rauhaisassa ympäristössä.

–Terassilta aukeaa kaunis näkymä niitylle, jolla lampaat laiduntavat. Pihalla tepastelee erirotuisia kanoja", kertovat perheyrityksen omistajat Kaisa Rantama ja Matti Seppälä.

Raaka-aineissa suositaan luomu- ja lähiruokaa. Etukäteen voi tilata valmiin eväspaketin Sipoonkorven retkeilyä varten. Kansallispuistosta löytyy reittejä monipuolisesti helpoista haastaviin.

Vallisaaressa maistuu meri jäätelössä

Muutaman vuoden aikana monelle tutuksi tulleesta Helsingin edustan entisestä sotilassaaresta Vallisaaresta löytyy nykyään monta kahvilaa. Jäätelökahvila Pajan sombrero-hattuiset kaverukset tarjoavat saaren laajimman jäätelövalikoiman.

– Suuren suosion ovat saavuttaneet omat jäätelömme, joista suosikkimakuina ovat lonkerosorbetti ja tummasuklaa-merisuola", kertoo jäätelökahvilan omistaja Mika Miettunen.

Jäätelöiden viileydestä voi mennä nauttimaan esimerkiksi Aleksanterinpatterin näköalatasanteelle, josta avautuvat maisemat kauas merelle. Linnoituksien ja runsaan lajirikkauden saari on hieno päiväretkikohde.

Piirakkaherkkuja ja luonnonsuojelua

Päiväretkeilijöiden ja lintutarkkailijoiden suosima Laajalahden luonnonsuojelualue Espoossa on pääkaupunkiseudun parhaita lintuvesiä. Luonnonsuojelualueen laidalta löytyy jugend-huvila, jossa toimii luontotalo ja viikonloppuisin Café Elfvik. Kahvilassa voi nauttia kahvihetkestä hyvällä omallatunnolla, sillä herkuista monet ovat luomua tai vegaanisia. Kahvilan erikoisuutena ovat suolaiset ja makeat piirakat.

Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Porkkalanniemen ulkoilualue sai paljon julkisuutta uutena kansallispuistoehdokkaana Suomi 100 -juhlinnassa. Kansallispuisto perustettiin Hossaan, mutta Porkkalaan on suunnitteilla luonnonsuojelualue ja retkeilijöiden palveluja kehitetään. Alueelta löytyy useita kahviloita, joista Porkala Marin on tavoitettavissa myös veneillen. Kahvila sai juuri uuden omistajan, jonka myötä tarjonta uudistuu. Lyhyessä ajassa suosiota on kerryttänyt erityisesti vanhan ajan lihapiirakka, joka maistuu veneilijöiden lisäksi retkeilijöille ja pyöräilijöille. 

Lisätietoja: