Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Hetta-Pallas -reitin merkintöjen uusimiseen tarvitaan 1300 tolppaa

10.7.2018
 
Suomen vanhimman tunturialueille merkityn retkeilyreitin, 55 kilometriä pitkän Hetta-Pallaksen, reittimerkit uusitaan vanhaa merkintätapaa kunnioittaen. Merkintäurakka pyritään saamaan valmiiksi syksyyn mennessä.
 
Hetta-Pallas -reitin vanha viittatolppa. Kuva: Maarit Kyöstilä
 
Yksi Suomen kuuluisimmista retkeilyreiteistä, Hetta-Pallas Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa saa uudet reittimerkit. Vanhat merkit olivat jo osittain kaatuneet ja muutenkin huonokuntoisia.
 
Retkeilijöiltä tuli palautetta, että reitillä oli vaikea suunnistaa esimerkiksi silloin, kun tuntureille nousi sumu. Samalla merkitään myös Tappurin autiotuvalle johtava pistoreitti. Palautteeseen vastataan merkitsemällä reitti vanhaa kunnioittaen.
 
Perinteisesti Hetta-Pallas-reitti on merkitty puutolpilla, joiden yläosassa on lyhyempi poikkipuu. Malli on sama myös uusissa reittimerkeissä. Retkeilijöiden toiveisiin vastataan myös lisäämällä tolppaan heijastin, jotta reitillä voi tarvittaessa suunnistaa pimeälläkin.
 
Hetta-Pallas -reitti on kesäretkeilyyn tarkoitettu, mutta parimetristen tolppien yläosat näkyvät ainakin suurimmassa osassa reittiä talvellakin. Merkintäurakka ei ole mitenkään pieni, sillä tolppia tarvitaan noin 1300 kappaletta. Tolpat laitetaan niin, että tolpalta näkyy seuraavalle. 
 
Merkintätarpeet on jo kuljetettu reitille, ja tolppien pystytyshommaan ryhdytään heinäkuussa. Työ 
pyritään saamaan valmiiksi syksyyn mennessä. Hetta-Pallas -reitillä ja sinne kulkevilla pistoilla näkyy siis kesäaikaan mönkijöillä tehtävää työmaaliikennettä.
 
Sauli Peltovuoma ja Rami Stoor lähdössä reittimerkintätöihin. Kuva: Maarit Kyöstilä
 
Merkintäurakka maksaa reilut 50 000 euroa. Hinta voi tuntua suurelta, mutta kustannukset muodostuvat materiaalikustannuksista, palkka- ja matkakustannuksista sekä tolppatarpeiden viemisestä kelkoilla lumikeleillä kaukana teistä kulkevan 55 kilometriä pitkän reitin varrelle. 
 
 
Lisätietoa