Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Linnunlauluakin voi tulkata - Liminganlahden luontokeskus lisää esteettömiä palveluja

17.5.2018

Syksyllä Liminganlahdelle lanseerattiin näkövammaisille tarkoitettu näyttelyopastus, jossa opastuksen ytimessä on lintujen äänten kuuntelu sekä esimerkiksi erilaisten linnunsulkien ja munien tunnustelu. Uusi yhteistyöyritys mahdollistaa lintuluontokeskuksen opaspalveluiden laajentamisen myös kuulovammaisille.

Liminganlahden esteetön luontopolku lintutornille. Kuva: Sasa Dolinsek / Metsähallitus

Viittoen Oy on Liminganlahden luontokeskuksen uusi yhteistyöyritys, joka tarjoaa kirjoitus- ja viittomakielen tulkkausta. Kirjoitustulkkaus on tulkkausmuoto, jossa puhe ja äänimaailma muutetaan tekstiksi eli tulkki kuulee puolestasi ja kirjoittaa tekstiksi tilanteessa kaiken kuulemansa. Luontoretkellä tulkataan oppaan puhe ja kuvaillaan sanallisesti lintujen ääniä kirjoittaen ne tietokoneen ruudulle.

- Kirjoitustulkkauksen avulla kuulet ja tulet kuulluksi. Sinulla on mahdollisuus kommentoida ja osallistua keskusteluun, Viittoen Oy:n kirjoitustulkki Mirva Kittilä kuvailee.

Tulkkaus soveltuu etenkin kuuroutuneille tai huonokuuloisille. Viittoen Oy:n palveluita voi käyttää luontokeskuksen opastusten yhteydessä erillistilauksena.

- Haluamme profiloitua esteettömänä luontokeskuksena. Esteettömyys tulee ymmärtää myös muuna kuin fyysisenä esteettömyytenä, ja meille on tärkeää, että luontokokemusten ääreen pääsisivät tasa-arvoisesti kaikki omista erityistarpeistaan huolimatta, kommentoi suunnittelija Heli Suurkuukka Liminganlahden Luontokeskuksesta.

Liminganlahti kutsuu esteettömälle linturetkelle toukokuun päätteeksi

Liminganlahden luontokeskuksen lähitornilla järjestetään lauantaina 26.5. liikunta-, näkö- ja kuuloesteetöntä linnunlaulu- ja lintutorniopastusta. Erityisesti näkövammaisille tarkoitettu laululinturetki starttaa klo 11 ja kulkee Liminganlahden esteettömällä luontopolulla. Kuuloesteetön opastus toteutetaan lintutornilla klo 13-15. Esteettömän opastuksen toteuttavat Metsähallituksen oppaat Liminganlahden luontokeskukselta sekä Viittoen Oy:n kirjoitustulkit. Laululinturetken toteutus vaatii näkövammaisilta henkilökohtaisen avustajan mukanaoloa.

Virkkulan lintutornille on Liminganlahden luontokeskukselta noin 600 metrin matka. Polku tornille soveltuu hyvin myös pyörätuoleilla kuljettavaksi.

Tapahtumassa on säävaraus: sateisella säällä järjestetään lintutorniopastuksen sijaan esteetön näyttelyopastus Liminganlahden luontokeskuksen "Lintujen kahdeksan vuodenaikaa" -näyttelyssä klo 13.
 
Lisätietoja: