Luontoon.fi-sivustoa uudistetaan. Uudistustyötä tehdään pidemmän aikajakson aikana. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Kevätkesä tuli Pohjois-Lappiin parissa päivässä

15.5.2018

Helatorstain ja äitienpäivän aikaan muuttui kevättalvi Inarin ja Utsjoen alueella nopeasti kevätkesäksi. Vuorottelevat vesisateet ja kahtakymmentä astetta lähenneet lämpötilat sulattivat lumet alamaista parissa päivässä. Tuntureilta lunta vielä löytyy. Viime viikolla kelkkailtiin vielä järvien jäillä, mutta nyt joet ovat vapautuneet jäistä niin Inarissa kuin Utsjoellakin.  

Jäät ovat heikentyneet nopeasti. Kuva: Kirsi Ukkonenj

Utsjoella järvien jäillä vielä pilkitään. Inarissa pienet järvet ovat sulamaassa ja Inarijärven rannat ovat sulia. Vaikka Inarijärvi on rantoja lukuun ottamatta jään peittämä, ei järvelle ole enää turvallista mennä. Paikoin Inarijärven jää saattaa näyttää valkoiselta ja kantavalta, mutta se on jo heikkoa puikkojäätä.

Inarijärven Ukonlahti. Kuva: Kirsi Ukkonen

 
Sateet ja lumien nopea sulaminen ovat aiheuttaneet kevättulvia. Utsjoella vesi on poikkeuksellisen korkealla. Lemmenjoella vedenpinta on noin metrin normaalia korkeammalla. Inarijärvellä vedenkorkeus on alkanut nousta nopesati.
 
Lemmenjoen järvilaajentumat ovat vielä jäässä vaikka jokiosuudet ovat sulaneet. Joessa liikkuu irtojäitä. Lemmenjoen ylitykseen tarkoitetut vaijeriveneet ovat paikoillaan, mutta niiden kunto on vielä tarkistamatta talven jäljiltä. Järvilaajentumien odotetaan sulavan alkuviikon aikana, joten loppuviikosta päästään toivottavasti aloittamaan jokivarren retkeilyrakenteiden tarkistus- ja huoltokäynnit. Jokivarren reitit ovat jo patikoitavissa.
 
Inarin kylän läheisyydessä oleva Juutuan polku on poikki tulvan vuoksi Jäniskosken sillan eteläpuolella eikä sillalle tällä hetkellä pääse joen eteläpuolelta.