Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Uutisia

Takaisin

Pohjois-Lapin kevätkuulumisia

10.4.2018
Viime viikkoina on Inarin ja Utsjoen alueella saatu kokea vuoroin häikäisevän hienoja ja aurinkoisia päiviä ja sakeita lumituiskuja. Viime viikon lumipyryjen jälkeen maahan kertyi uutta lunta arviolta 30 cm, joka on nyt jonkin verran painunut kassan.  
 
Kevtauringon loistetta Pohjois-Lapin tuntureilla. Kuva: Aimo Leppäkangas.
 
Kevät tekee kaikesta huolimatta tuloaan Ylä-Lappiin, vaikka keliolosuhteet ovat vielä varsin talvisia. Lunta on paksulti ja lumikerroksen paksuus vaihtelee pääsääntöisesti noin 75-90 senttimetrin välillä.  Suojasäitä ei ole vielä ollut, joten lumi on pohjia myöten pehmeää ja upottavaa. Hankikantoa ei siis ainakaan vielä ole.
 
Kevään tulon huomaa myös valoisan ajan lisääntymisestä. Inarin ja Utsjoen alueella pimeää on yöllä enää vain noin tunnin verran. Aurinko laskee ilta yhdeksän tietämillä ja nousee uudelleen jo puoli kuudelta aamulla. Pimeän hetken kahta puolen ennen auringon nousua ja auringon laskun jälkeen on kuitenkin varsin valoissa.
 
Järvet ovat vielä pääasiassa paksun jääkerroksen peittämiä ja merkityillä talvireiteillä on vielä turvallista liikkua. Reittien ulkopuolella liikkujan on hyvä muistaa, että vesistöissä on virtapaikkoja, joissa jää on heikompaa. Jäitä painavan paksun ja raskaan lumimassan vuoksi jäille on alkanut jälleen nousta vettä
 
Kevätpäivä Menesjärvellä. Kuva: Kirsi Ukkonen
 
Tulevaan kesään ja kesäretkeilijöiden saapumiseen varaudutaan erilaisilla huoltotöillä. Utsjoen, Sevettijärven, Inarin ja Lemmenjoen alueilla on roska- huussi- ja puuhuollot saatu pääosin tehtyä. Kevään aikana huolletaan tupien piisit ja kaasuletkut sekä tehdään nuohoukset.
 
Siispä, kun aika on, tervetuloa kesä! Mutta sitä ennen, nautitaan mitä upeimmista keväthangista.