Etelä-Konneveden reittikuvaukset

Reittien lähtöpisteet

 

Kalajan kierros, 4,6 km luontopolku (helppo osuus 1 km/suunta)

Patikointi symboli. Tutustua luontopolkuun symboli. Nähtävyyksien ja näköalojen katselu symboli. Tulentekopaikka symboli. Esteetön kotalaavu symboli. Esteetön käymälä symboli. Pysäköintialue symboli. Soutuvene symboli.

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-4 t

Reippaile koko kierros haastavassa maastossa tai kulje vain alun helppo osuus Vuori-Kalajan kotalaavulle asti (1 km/suunta).

Kapua Kalajanvuoren laelle huimiin maisemiin ja nauti eväät kotalaavulla idyllisen lammen rannalla.
 

Kalajanvuoren laelta aukeaa kesäinen näkymä yli metsien ja järvien.

Lähtöpisteet

Osoite: Kalajan pysäköintialue, Törmälän metsätie 136, Rautalampi. Voit lähteä myös Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta, Konnekoskentie 552, Rautalampi, josta kävelymatka metsäautotietä Kalajan pysäköintialueelle 1,5 km.

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan rannalla kotalaavu, tulentekopaikka, laituri sekä esteetön käymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Kirkasvetinen Vuori-Kalaja –lampi, Kalajanvuori, jättiläishaapoja kasvava vanha metsä sekä kahdeksan luontopolkutaulua (pdf 8,6 MB, julkaisut.metsa.fi), jotka esittelevät alueen luontoa ja historiaa.

Kesäinen maisema Vuori-Kalaja-järveltä. Tyyneen veteen piirtyy metsän peilikuva.

Vanhan puisen Tarasoffin mökin pihassa on retkeijöitä.

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen maalimerkki
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Retkeilijä kulkee metsässä. Puissa näkyy keltaisella maalilla tehtyjä pyöreitä reittimerkintöjä.

Kalajan kierros, 4,6 km, alkaa Kalajan pysäköintialueelta, kiertää Vuori-Kalaja-lammen itärantaa, nousee Kalajanvuoren laelle, laskeutuu sieltä Vuori-Kalajan kotalaavulle ja palaa takaisin pysäköintialueelle.

Sorapolulla Kalajan kierroksella nainen työntää kahta lasta rattaissa. Isommat lapset havainnoivat luontoa.

Reitin ensimmäinen kilometri Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan kotalaavulle on melko helppokulkuista sorapolkua, joka soveltuu jopa maastokelpoisille lastenrattaille. Perillä Vuori-Kalaja –lammen rannalla odottaa viihtyisä taukopaikka soutuveneineen. Lammen kiertävä, vuorelle nouseva ja sieltä laskeva osuus (2,6 km) on vaativa maaston jyrkkyyden ja epätasaisuuden takia. Koska reitti on hidaskulkuinen ja sen varrella on runsaasti nähtävää, kierrokseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Seurue laskeutuu kävellen alas jyrkkää rinnettä Kalajan kierroksella. Rinteessä kulkee apuna tukiköysi, josta retkeilijät voivat pitää kiinni. Rinne on kivikkoinen.

Patikoinnin voi halutessaan aloittaa jo Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta. Törmälästä on 1,5 kilometrin kävelymatka Kalajan pysäköintialueelle metsäautotietä pitkin (ei reittimerkintää). Paluu samaa reittiä takaisin. Törmälästä lähdettäessä reitille tulee pituutta yhteensä 7,6 km. 

Tulosta itsellesi kartta (pdf 1,7 MB, julkaisut.metsa.fi).

Huomioitavaa

Vuori-Kalaja lammen rannalla on soutuvene asiakkaiden käyttöön. Otathan omat pelastusliivit mukaan.

 

Vuori-Kalajan esteetön reitti, 300 m

"" Tulentekopaikka symboli. Esteetön kotalaavu symboli. Esteetön käymälä symboli. Esteetön pysäköintialue symboli. Soutuvene symboli.

Sulan maan aikaan, kulkuaika 30 min

Pyörätuolireitti, avustajaa tarvitaan

Ihastu Vuori-Kalaja –lammen upeisiin maisemiin ja vietä unohtumaton eväsretki keskellä kauneinta luontoa.

Kolme retkeilijää kulkemassa Vuori-Kalajan pyörätuolireittiä, yksi heistä on pyörätuolissa ja hänellä on avustaja mukana. Reitti näyttää leveältä ja tasaiselta.

Lähtöpiste

Vuori-Kalajan esteettömälle pysäköintialueelle, Vuori-Kalajan metsätie 126, Rautalampi, voi ajaa omalla autolla tai invataksilla, mutta tien alussa on puomi. Liikuntarajoitteiset saavat puomin avaimen soittamalla Metsähallituksen asiakaspalveluun. Pysäköintialueella tai sille johtavalla tiellä ei ole talvikunnossapitoa.
 

Retkeilijä seisoo esteettömällä puusta rakennetulla katselulavalla Vuori-Kalaja -järven rannalla. Lavalle johtaa puiset pitkokset. Lava on tasaisella paikalla ja sitä reunustavat kaiteet.

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan rannalla esteettömät kotalaavu ja tulentekopaikka sekä esteetön käymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Kirkasvetinen Vuori-Kalaja –lampi jylhine maisemineen.

Vuori-Kalajalla järvi etualalla ja taka-alalla metsäinen rinne ruskan väreissä.

Reittiselostus

Vuori-Kalajan esteettömältä pysäköintialueelta pääsee sulan maan aikana kulkemaan esteetöntä reittiä avustajan kanssa noin 300 metrin ympyrälenkin. Maaston korkeuseroista johtuen reitti on vaativa esteetön reitti, jolla liikkujalle suositellaan avustajaa. Reitti kulkee osittain sorastettua metsäpolkua, leveää pitkosta sekä Vuori-Kalajan metsätietä pitkin. Reitin varrella on rannassa katselutasanne. Reitiltä pääsee myös tulentekopaikalle sekä kotalaavulle.

Tulosta itsellesi kartta (pdf 1,7 MB, julkaisut.metsa.fi).

Avustaja työntää pyörätuolissa olevaa retkeilijää Vuori-Kalajan reitin varrella olevan laavun ääreen. Laavu on rinteen päällä.

Huomioitavaa

Vuori-Kalaja –lammen rannalla on soutuvene asiakkaiden käyttöön. Otathan omat pelastusliivit mukaan.

Esteettömän reitin alkuun pääsee myös Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajalle kulkevaa kilometrin pituista yhdyspolkua pitkin, joka on melko helppokulkuinen, mutta ei esteetön.

Kotalaavu takaviistosta kuvattuna. Laavu sijaitsee pienen mäen nyppylän päällä.

 

Kolmen vuoren vaellus, 14 km rengasreitti (yht. 16 km)

Patikointi symboli. Tulentekopaikka symboli. Kuivakäymälä symboli. Kotalaavu symboli. 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 6-12 t

Erittäin haastava reitti, suuret korkeuserot, kivikkoa, juurakkoa, nousuja ja laskuja

Kolmen vuoren vaelluksella pääset aitoon erätunnelmaan. Enonniemen jylhä luonto tarjoaa tiukkoja nousuja ja laskuja sekä komeita näköaloja. Konnevesi-järven huikean kauniilla rannoilla kelpaa syödä eväitä tai vaikka yöpyä.
 

Syksyinen lahti. Koivuja syksyn väreissä, tyyni järvi ja etualalla mäntyjä.

Lähtöpiste

Osoite: Kalajan pysäköintialueelta, Törmälän metsätie 136, Rautalampi, on 1 km reitin lähtöpisteeseen Vuori-Kalajan kotalaavulle.

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan kotalaavu ja tulentekopaikka sekä käymälä. Keskilahden tulentekopaikka, käymälä ja kanoottilaituri. Enonrannan kotalaavu, käymälä, laituri ja kanoottiporras. Ota mukaasi omaa WC-paperia. Lisäksi noin reitin puolivälissä on Majaniemen vuokratupa ja –sauna (majaniemi.org).

 

Kaksi retkeilijää Keskilahden tulentekopaikan ääressä tauolla. Penkit ympäröivät avotulipaikkaa. Metsäisessä rinteessä näkyy puuvaja.

Enonrannan kotalaavun sisäänkäynti.

Nähtävää

Konnevesi-järven kuvankauniit rannat, Enonniemen vanhat metsät.

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen maalimerkki
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään 

Kolmen vuoren vaelluksen varrella reitti kulkee aivan järven rannassa. Männyissä näkyy keltaisella maalattuja reittimerkintöjä. Tyynen järven yli näkee vastarannalle.

Kolmen vuoren vaelluksen (14 km) lähtö- ja päätepiste on Vuori-Kalajan kotalaavu. Sinne päästäksesi kuljet ensin noin kilometrin melko helppokulkuista sorapolkua Kalajanvuoren pysäköintialueelta, jolloin reitille tulee pituutta yhteensä 16 km. Vaelluksella kierrät Kituvuoren, Loukkuvuoren ja Kalajanvuoren Enonniemen jylhissä maastoissa. Halutessasi voit myös poiketa Loukkuvuoren ja Kalajanvuoren näköalapaikoille ihailemaan maisemia kansallispuiston katolta.

Huomioitavaa:

 • Varaa kävelyyn reilusti aikaa, sillä maasto on hidaskulkuista ja nähtävää on paljon. Matkavauhti voi jäädä hyvinkin kahteen kilometriin tunnissa.

Retkeilijä nousee Kolmen vuoren vaelluksella erittäin kivkkoista rinnettä reppu selässä. Osa kivistä on sammaleiden peittämiä.

Retkeilijä laskeutuu kesävaatteissa metsäpolkua alas, polun vieressä kohoaa korkea kallio.

Tyttö patikoi ylös juurakkoista ylämäkeä rinkka selässä. Rinkan kyljessä on kiinni kumisaappaat.

Retkeilijä tuolla Majaniemen kalliolla, mistä on näkymä järvelle. Rinkka, kartta ja muita retkeilyvarusteita on maassa.

 • Jos reitti tuntuu liian rankalta, voi Loukkulammen jälkeen oikaista suoraan Enonrantaan, jolloin matka lyhenee 2,2 km.

Retkeilijä seisoo opaskylttien edessä ja tutkii karttaa. Vasemmalle lähtevissä kylteissä lukee Enonranta 700 m ja Loukkuvuoren Lenkki. Oikealle lähtevissä kylteissä lukee Enonranta 2,9 km ja Kolmen vuoren vaellus.

 

Tulosta itsellesi kartta (pdf 1,7 MB, julkaisut.metsa.fi).

Loukkuvuoren lenkki, 2,8 km rengasreitti

Patikointi symboli. Kotalaavu symboli. Kuivakäymälä symboli. Nähtävyyksien ja näköalojen katselu symboli. Kanoottilaituri symboli. Venelaituri symboli. 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 t
Haastava reitti, suuret korkeuserot, kivikkoa, juurakkoa
 

Loukkuvuoren lenkki tarjoaa patikoitavaa veneilijöille ja melojille. Vuoren laelta avautuvat parhaat maisemat kansallispuistoon.


Loukkuvuoren päätä avautuva maisema kansallispuiston suuntaan yli metsien, vesistöjen ja saarten.

Lähtöpiste

Enonranta. Loukkuvuoren lenkille pääsee järveltä veneellä tai kanootilla Enonrannasta. Lenkin tavoittaa myös polkupyörällä Loukkuvuoren tieltä. Tie on suljettu autoilta puomeilla.

Enonrannan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 62° 34.8509' lon: 26° 39.0972' ETRS-TM35FIN N: 6938938 E: 482101

Enonrannan ponttoonilaiturilta pääsee rantaan pientä puista siltaa pitkin, sillassa on kaiteet. Laiturilla on pelastusrengas. Kotalaavu näkyy rinteessä taka-alalla.

Näkymä maalta järven suuntaan laiturin sillan päästä. Laiturilla on pelastusrengas. Vastarannalla näkyy metsää.

Retkeilyrakenteet

Enonrannassa on laituri ja kanoottiporras, kotalaavu ja käymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Loukkuvuoren laella olet kansallispuiston katolla.

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen maalimerkki
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Loukkuvuoren lenkillä patikoit melko haastavassa maastossa Loukkuvuoren laelle ja sieltä takaisin rantaan. Reitillä on kivikkoa, juurakkoa ja jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Ylhäältä avautuvat upeat maisemat Konnevesi-järvelle.

Tulosta itsellesi kartta (pdf 1,7 MB, julkaisut.metsa.fi).

Enonrannan kotalaavu ja puuvaja. Pihamaa on kivikkoinen.

Retkeilijä osoittaa järvelle päin seisoessaan Loukkuvuoren lenkin näköalapaikalla. Kallioinen rinne on jäkälän peittämä.

Veneilyreitit

Veneily symboli.

Nainen ajaa moottoriveneellä kohti aurinkoa aukeassa järvimaisemassa.

Etelä-Konneveden halki kulkee sisävesiväylä Konneveden Häyrylänrannasta itään kohti Rautalammin Konnekoskea. Siltä erkanevat väylät Rääkänselältä pohjoiseen Närelahteen ja Mäkäräniemenselältä pohjoiseen Kivisalmeen sekä etelään Pitkäpohjanlahteen. Väylän syvyys on 1,8 m. Ole varovainen liikkuessasi väylien ulkopuolella, sillä Etelä-Konnevedellä on runsaasti matalikkoja ja karikoita yllättävissä paikoissa. Vesistö on vaativa kokemattomalle veneilijälle.

Kulkuyhteydet veneilijöille

Rantautumispaikat

Melontareitit

Melonta symboli.

Kaksi kajakkimelojaa aurinkoisella järvellä lähellä jyrkkää kivikkoista rinnettä.

Kansallispuistossa ja sen lähialueilla on useita pituudeltaan ja vaikeustasoltaan vaihtelevia melontareittejä:

 • Kaikista reiteistä löytyy lisätietoa ja turvallisuussuunnitelmat (rautalampi.fi)
 • Käpynän ukon kierros, 4,3 km / helppo reitti
 • Rajasaaren kierros, 8 km / helppo reitti
 • Toussunlinnan kierros, 18,5 km
 • Haukisaaren kierros, 8 km / helppo reitti
 • Silmutsaaren kierros, 10 km / helppo reitti
 • Kivisalmen kierros, 3 km / helppo reitti
 • Kartanokierros, 10 km
 • Kodanovisen melontareitti, 19 km
 • Konneveden koskireitti, 22 km

Reittejä ylläpitävät Rautalammin (rautalampi.fi) ja Konneveden (konnevesi.fi) kunnat. 

Kulkuyhteydet melojille

Rantautumispaikat

Näkymä järveltä kivikkoisen rannan suuntaan. Rinteessä pienen mäen päällä näkyy Kaiturin laavu. Rannassa on pystyssä kansallispuiston kyltti.

Asiakaspalvelu

Metsähallitus/Seitsemisen kansallispuisto
Puhelin: 0206 39 5270 ma - pe klo 9 - 15
Sähköposti: sisasuomi(at)metsa.fi

""Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on Etelä-Konneveden kansallispuistossa kokonaan kiellettyä, myös hormillisissa tulisijoissa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Pysäköintialueet

Törmälä

 • Konnekoskentie 552, Rautalampi

Kalajan pysäköintialue

 • Törmälän metsätie 136, Rautalampi
 • Törmälän metsätien ja pysäköintialueen talvikunnossapidossa voi esiintyä viivettä.

Vuori-Kalajan esteetön pysäköintialue (vain liikuntarajoitteisille)

Häyrylänranta

 • Satamatie 60, Konnevesi

Hanhitaipaleen kalasatama

 • Satamatie 143, Rautalampi

Etelä-Konneveden esite


Pdf 3,5 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Etelä-Konneveden patikointikartta

 
Pdf 1,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Etelä-Konneveden kartan Retkikartta.fi:ssä.