Ajankohtaista Hossassa

7.6.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Ölökynärjän näköalatasanne uusitaan 

(Päivitetty 18.6.2021) 
Ölökyn ylityksen varrella oleva Ölökynärjän näköalatasanne uusitaan. Työt alkavat 18.6. ja kestävät vähintään viikon. Katselutasanteelle ei kannata mennä töiden ollessa kesken.

Pitkä-Hoiluan laituri korjataan loppukesällä

(Päivitetty 15.6.2021)
Pitkä-Hoiluan laiturin lankutus on huonossa kunnossa. Laituria ei suositella käytettävän, ennen kuin se korjataan heinä-elokuussa 2021.

Polkujuoksutapahtuma Hossassa

(Päivitetty 2.6.2021)
Koronatilanne alkaa helpottaa, joten heinäkuussa 2021 järjestetään Hossassa polkujuoksutapahtuma. Hossa Trail juostaan Kainuun rastiviikkojen alkupalana eli 3.7.2021. Tapahtuma näkyy paitsi maastossa, myös luontokeskuksessa. Lisätietoa tapahtumasta Kainuu Trail - Polkujuoksutapahtuma Suomessa

HossaBussin 2021 aikataulu on varmistunut

(Päivitetty 18.5.2021)
HossaBussi liikennöi Kuusamon ja Hossan välillä 7.6.-10.8.2021. Katso HossaBussin 2021 liikennöintireitti ja aikataulu.

Reiteillä melko sulaa, paikoin on erittäin märkää

(Päivitetty 18.5.2021)
Lumet ovat sulaneet viime päivinä paljon. Sulamisvedet ovat nostaneet vedenkorkeuksia, joten rantapoluilla ja soilla on erittäin märkää. Paikoin reiteillä on myös lunta ja jäätä. Poluilla pystyy liikkumaan vedenkestävissä kengissä.

Pyöräilyyn reitit ovat vielä liian märkiä, teitä pitkin voi ajaa. 

Virtavedet ovat auki ja tulvivat. Umpilammet ja -järvet ovat jäässä, mutta niiden rannat alkavat aueta. Jäälle ei enää kannata mennä.

Romeikonvaara metsää ennallistetaan

(Päivitetty 30.4.2021, täydennetty 5.5.2021 lisäämällä tiedotelinkki)
Romeikonvaara on entistä talousmetsää, jota nyt ennallistetaan. Työt aloitettiin lahopuun lisäyksellä, jota tehdään 235 hehtaarin alueella. Kaadetut puut jätetään maastoon ja osa alueesta tullaan polttamaan vuonna 2022.

Syksyllä 2021 ennallistamista jatketaan ojien täytöllä ja puuston poistolla osasta suosta.

Lue lisää tiedotteesta Hossan kansallispuistossa tehdään metsien ennallistamista.

Luontokeskus on kevättauolla

(Päivitetty 23.4.2021)
Hossan luontokeskus on kevättauolla la 24.4. - pe 7.5.2021. Avainten luovutukset ja välinevuokraukset hoidetaan sopimusten mukaisesti, mutta muuten talo ja kahvila ovat kiinni.

Kansallipuisto on avoinna ympäri vuoden. Kevät etenee koko ajan. Yöpakkasten jälkeen maastossa on vielä hyvä liike. Harjujen etelärinteissä on jo sulaa, pohjoisrinteissä ja notkelmissa lunta kahlata asti. Virtavesissä on jo sulia kohtia, joten vesistöillä liikkuvilla kannattaa olla varovaisia.

Kalastuslupia saa matkapuhelimelle ladattavalla Eräluvat-sovelluksella, lisätietoja eräluvat.fi-sivulta.

Talvireittien ajankohtaiset

(Päivitetty 21.4.2021)  
Suosittelemme retkelle lähtemistä heti aamulla yöpakkasten jälkeen. Iltapäivisin alkaa upottaa, etenkin aurinkoisissa paikoissa. Kävelijöitä suositellaan käyttämään lumikenkiä. Paras liike on suksilla.

Lauhat säät pehmentävät myös jääkerrosta. Yöpakkasten jälkeen jäälläkin on hyvä liike. Vesistöillä liikuttessa kannattaa virtapaikoissa ja niiden läheisyydessä olla varovainen, paikoin on jo sulia kohtia.

Talvireittejä ei enää lanata, mutta niitä pitkin voi toki liikkua. Erämaareitin opasteet ja viitat on kerätty pois.

Talvireitit näkyvät talvireittikartasta (pdf 2,9 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Kansallispuiston sähköttömiä vuokratupia voi varata

(Päivitetty 2.3.2021)
Hossan sähköttömiä vuokratupia (Hossanki, Hossaari, Lounatkoski ja Pikku-Hossa) voi jälleen varata! Hossankia voi varata 1.4. jälkeiselle ajalle, muita tupia kesäkuusta eteenpäin.

Hirvastuvalle ja Peurapirtille on suunniteltu ensi kesäksi kattoremontit. Remonttikilpailutus on parhaillaan käynnissä. Kunhan remonttien toteutuminen ja aikataulu varmistuvat, avataan näidenkin tupien varauskalenterit.

Mikäli haluatte jo nyt varata majoituspaikan, eikä näistä tuvista löydy sopivaa, niin Hossassa on majoitustarjontaa kansallispuiston ulkopuolellakin, lisätietoja Majoitu – Hossa (hossa.fi). Lähiseudulla on myös yksityisiä mökinvuokraajia, joiden tarjontaa on mm. Airbnb:ssä ja Lomarenkaan sivuilla.

Muutoksia kalastuskäytäntöihin

(Päivitetty 16.12.2020)   
Vuodenvaihteessa Hossan kalastuskäytäntöihin tulee muutoksia. 1.1. alkaen Pitkä-Hoilua - Kokalmuksessa, Kirkasvetisellä, Ala-Valkeaisella ja Keski-Valkeaisella kalastamiseen ei tarvitse enää ostaa kalastuslupaa Hossa 5502. Näillä em. vesillä saa pilkkiä ja onkia vapaasti. Viehekalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu, josta on vapautettu alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat kalastajat.
Lue lisää uutisesta (luontoon.fi).

Hiihtolatuja avattu

(Päivitetty 1.12.2020)
Talvi on tullut Hossaankin. Hiihtoladuista on avattu Hossan kylällä oleva valaistu latu sekä Hossanniemen latu, ns. Lumon lenkki. Hossan talvireitit näkyvät talvireittikartasta (pdf 2,9 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Jäät ovat vielä heikot, mutta innokkaimmat pilkkijät ovat käyneet jo rantavesiä kairaamassa.

Hossan kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 3.6.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 238/2019) Hossan kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf 409 kt, julkaisut.metsa.fi).

Hossan kalastuslupa-automaatti poistettu

Hossan luontokeskuksen pihalla ollut kalastuslupa-automaatti on jouduttu poistamaan käytöstä. Tilalle ei valitettavasti saada uutta automaattia.

Luontokeskuksen ollessa kiinni pyydämme kalastajia hankkimaan kalastusluvat esimerkiksi verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Hossan kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 20.4.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 238/2019) Hossan kansallispuiston järjestyssäännöstä.

Päätös pidetään nähtävillä 27.5.2020 saakka Metsähallituksen pääkonttorin aulapalvelussa (Ratatie 11 B, katutaso, Tikkurila; 01300 Vantaa; ma–pe klo 8–16) sekä Metsähallituksen verkkosivuilla (metsa.fi).

Ilmoitus on julkaistu Metsähallituksen verkkosivuilla 20.4.2020. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta eli 27.4.2020. Valitusaika päättyy 27.5.2020.

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on vahvistettu

(Päivitetty 28.8.2019)
Metsähallitus on laatinut Suomussalmen ja Taivalkosken kuntien sekä Kuusamon kaupungin alueella sijaitsevalle Hossan kansallispuiston alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma. Ympäristöministeriö on vahvistanut suunnitelman heinäkuussa. Hoito- ja käyttösuunnitelman pohjana ovat Hossan kansallispuiston perustamislaki ja luonnonsuojelulaki.

Metsähallituksen laatimalla suunnitelmalla ohjataan kansallispuiston kehittämistä ja sen tavoitteena on alueen eri käyttömuotojen yhteensovittaminen ottaen huomioon alueen luonto- ja kulttuuriarvot. Hossan keskeisimpiä käyttömuotoja ovat mm. matkailu- ja virkistyskäyttö, kalastus ja metsästys.

Hoito- ja käyttösuunnitelman ohella Hossan kansallispuistolle on laadittu luonnonsuojelulain (1096/1996) mukainen järjestyssääntöluonnos, joka on ollut lausuntokierroksella touko-kesäkuussa 2019. Säännöllä määritellään alueen käyttöä koskevat tarpeelliset rajoitukset ja se koskee kaikkia alueen käyttäjiä.

Lue koko uutinen Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on saanut sinetin.

Hossan kävijät tyytyväisiä kansallispuistoon

(Päivitetty 1.4.2019)
Hossan kansallispuiston palvelut arvioitiin pääosin kiitettäviksi ja kävijöiden hyvinvointi lisääntyi puistossa vierailun ansiosta. Lue lisää kävijöiden mielipiteitä juuri ilmestyneestä kävijätutkimuksesta (pdf 3,9 MB, julkaisut.metsa.fi).

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan!

Hossan kansallispuiston perustaminen 2016-2017

Kansallispuistossa työt jatkuvat

(Päivitetty 21.6.2017)
Hossan kansallispuisto avattiin 17.6. lämminhenkisessä avajaisjuhlassa. Kansallispuiston luonto on valmis, mutta työt puistossa jatkuvat.

Hossan polkureitistöstä on tehty entistä lyhyempiä päiväreittejä. Reitit on myös nimetty uudelleen. Uusien päiväreittien viitoitus- ja merkintätyöt ovat vielä kesken. Polkujen värimerkinnät voivat vaihtua kesken reitin ja paikoin poiketa repäisykartalla olevista väreistä. Myös osa lähtöpaikan opasteista on uusimatta.

Maastopyöräilyreiteistä Jatkon valkea, Harjujen huikonen ja Kokalmuksen kierros ovat jo merkitty maastoon. Sinisen saavutuksen merkitseminen välillä Pistonlehdontie-Kokalmus-Aittojoki-Joukovirta-Lipposensalmi-Huosivirta on työn alla. Tavoitteena on, että pyöräilyreitti on merkitty maastoon kesäkuun loppuun mennessä.

Kalastusopasteista osa on uusittu. Maastossa kulkee myös pari miestä merkitsemässä uuden kansallispuiston rajaa.

Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tekemistäkin!

Hossan kansallispuistosta esitys hallitukselle 

(Päivitetty 15.12.2016) 
Hallitus on antanut tänään eduskunnalle lakiesityksen, jolla Suomussalmen Hossaan perustetaan Suomen 40. kansallispuisto. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. 

Uutisia Hossasta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Ulkoruokinnassa

Podcasteja polun varrelta
Syksyiseen Hossaan
sinut ottaa kuuntelumatkalle mukaan suojelubiolgi Ilkka Immonen. Podcasteja polun varrelta -sarjan toimittaja on Metsähallituksen Luontopalvelujen aluetiedottaja Sini Salmirinne.