Uutiset

Takaisin

Ylä-Lapissa yötön yö on alkanut ja vasakuu on kiihkeimmillään

22.5.2019

Ylä-Lapissa eletään tällä hetkellä huumaavaa aikaa. Luonto heräilee pitkän talven jälkeen uuteen kasvukauteen, lintujen iloinen liverrys täyttää maailman ja kaikkialla tuoksuu kevät. 

Yötön yö alkoi Nuorgamissa viime viikolla ja nyt se on ehtinyt myös Inariin. Seuraavan kerran aurinko laskee noin kahden kuukauden kuluttua.

Saamekielissä toukokuu on nimetty vasakuuksi, koska se on poronvasojen syntymän aikaa. Kuva: Kirsi Ukkonen.

Toukokuu on poronvasojen syntymäkuukausi. Tällä viikolla eletään vasojen syntymän vilkkainta aikaa, sillä vasonta on yleensä kiihkeimillään toukokuun kahdella keskimmäisellä viikolla.  Saamenkielissä toukokuu onkin nimetty vasakuuksi - pohjoissaameksi se on miessemánnu, inarinsaameksi vyesimáánu ja koltansaameksi vueʹssmään.

Lumet ovat sulaneet Inarin ja Utsjoen alueelta lähes kokonaan - vain varjopaikoissa ja pohjoisrinteillä voi lumipilkan vielä löytää. Pienemmät järvet ovat sulaneet ja suuremmilta järviltä jääkansi katoaa vauhdilla. Kesäretkeilykausi voidaan todeta avatuksi. Patikoimaan pääsee jo hyvin, mutta polut voivat olla vielä kosteita ja vedet voivat olla vielä korkealla, vaikka suuria kevättulvia ei Ylä-Lapissa tänä vuonna ollutkaan.

Yötön yö on alkanut Ylä-Lapissa. Illan ja yön valo luovat omanlaisensa tunnelman luonnossa kulkijalle. Kuva: Kirsi Ukkonen.

Maastossa Metsähallituksen Luontopalvelujen väki tekee retkeilyrakenteiden kuntotarkistuksia ja suunnittelee tulevan kesän huoltotöitä. Vesistöjen ylitysveneitä on viety talven jälkeen paikoilleen. Nyt maastoon lähtevän on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkialle ei ehditä heti, ja retkeilijän avuksi tarkoitetut rakenteet saattavat talven jälkeen vielä joistan paikoista puuttua ja jotain voi olla rikki. 

Monen Luontoon.fi sivustolla esitellyn retkikohteen "ajankohtaista" -sivuille on pyritty viemään tuoreimmat maastokuulumiset.

Lisätietoja