Luontoon.fi uutiset

Ylläksellä kesäreittiverkosto paranee taas yhden hyppäyksen verran

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähikylässä, Ylläsjärvellä, kesäreitit paranevat taas kymmenellä kilometrillä. Kolarin kunta ja Metsähallituksen Luontopalvelut saivat Lapin ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahaston rahoituksen  Ylläsjärvi–Kesänkijärvi kesäreitin rakentamiseen.

Syksyinen kivikkoinen tunturimaasto, jossa etualalla kivikkoa ja tunturikoivuja ja kuusimetsää. Metsässä näkyy kävelemässä kolme ihmistä. Taustalla kivikkoinen tunturi ja pilvinentaivas.

Tunturireiteillä korkeuserot haasteellisia

Tunturialueen kesäreitit ovat tällä hetkellä Ylläsjärven ja Äkäslompolon välillä haasteellisia, koska ne kulkevat lähes kokonaan tunturimaastossa. Reittien korkeuserot tekevät niistä haastavia erityisesti lapsiperheille ja iäkkäille retkeilijöille. Tarve helpolle, hyväkuntoiselle reitille, joka sopii kaikenikäisille retkeilijöille, niin pyöräilijöille kuin patikoijillekin, on ollut suuri. Nyt saadulla rahoituksella saadaan reittiä kunnostettua lähes 10 km, mikä palvelee ympärivuotista matkailua, retkeilyä ja eri aktiviteetteja.

Kunnostettu reitti tulee olemaan yksi pääväylistä Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä sekä Ylläsjärven kylältä Äkäslompoloon ja toisinpäin. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 389 000 euroa, josta kunnan ja Metsähallituksen yhteinen omarahoitusosuus on 30%. Työt ovat alkamassa jo helmikuussa. Hankeaikaa on 31.12.2022 asti.

Materiaalikuljetuksia latu-uralla

Maastotyöt edellyttävät toimia lumipeitteen aikana, jotta materiaalit saadaan kuljetettua luontoa vahingoittamatta. Tarvittava maamateriaali tullaan kuljettamaan kunnostuskohteisiin tampparilla virallista latua myöten ja hiihtäjille vedetään perinteisellä hiihtotyylillä hiihdettävä latu-ura kartan osoittamaan kohtaan.

Kartta poikkeuksellisesta latu-urasta Ylläksellä.

Tarkat työajat ilmoitetaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Luontoon.fi- ja Facebook-sivuilla. Pahoittelemme töiden aiheuttamia häiriöitä, ja kiitämme yhteistyöstä!

Lisätiedot