Luontoon.fi uutiset

Yli 100 opasta valmistunut Lapin kansallispuistoihin 10 vuoden aikana ‒ Tänä vuonna painotetaan Retkietikettiä

Lapin kansallispuistojen tunturireiteillä on tänä kesänä liikkunut Retkietikettilähettiläitä. Lähettiläät ovat juuri valmistuneita kansallispuisto-oppaita Muoniosta. Kymmenen vuoden aikana yli 100 kansallispuisto-opasta on valmistunut Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen yhteiskoulutuksesta. Tälle vuodelle valittiin painopisteeksi Retkietiketti ja roskaton retkeily.

Puuvajan portaiden juurella on ihminen kumartanut ottamaan kasasta klapeja. Vajan ovella on ihminen vastaanottamassa klapeja.

Kansallispuisto-opaskoulutus käynnistyi pilottikoulutuksena vuonna 2013, ja se on integroitu osaksi ammatillista luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoa. Siitä lähtien yli sata kansallispuisto-opasta on saatu perehdytettyä Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuiston toimintaympäristöihin ja sääntöihin.

Kaksi ihmistä seisoo asentamattomien lähtöpaikkataulujen takana katoksessa.
 

”Yhteistyö Ammattiopisto Lappian kanssa on ollut tuloksellista”, kertoo puistomestari Jukka Ikonen Metsähallituksesta. ”Lappian kanssa yhteistyössä toteutettu kansallispuistokoulutus tuo etuja molemmin puolin. Opiskelijat saavat realistisen kuvan Luontopalvelujen kenttätyöstä ja toteuttavat osana opintojansa mm. reittirakentamista ja riistakolmiolaskentaa.”

Aiemmin koulutuksesta valmistunut kansallispuisto-opas Mikko Huotari työskentelee tällä hetkellä maastossa liikkuvana asiakasneuvojana.

”Tärkeätä on ollut välittää kansallispuistokävijöille monipuolista Retkietiketti-tietoutta kaikissa kohtaamistilanteissa. Maastopalovaroituksien aikaan on opastettu roskattomuuden lisäksi käyttämään vain hormillisia, katettuja tulisijoja, ja koirien kiinnipitovelvollisuudesta muistutamme ahkeraan.”

Kansallispuisto-opaskoulutus edistää yrittäjyyttä

Uudet oppaat haluavat hyödyntää koulutustaan harrastukseensa, palkkatyöhön sekä yrittäjyyteen.
”Kansallispuisto-opasosion suorittaminen antoi uusia ideoita yritystoimintaani” kertoo jooga-alan yritystä pyörittävä ja New Yorkista Muonioon päätynyt Mia Kataisto.

”Yrittäjyyden ja koulutuksen yhdistäminen on välissä vaatinut aikamoista organisointia, mutta saavutukseni antaa minulle hyvä jatkomahdollisuuksia”, jatkaa Mia, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston opas numero 91.

Kaksi ihmistä purkaa vanhaa tulipaikkaa.Tänä vuonna valmistuneiden kansallispuisto-oppaiden työhön on sisältynyt myös uusien reittien tuotteistamista, testaamista, kuvausta sekä myös fyysistä työtä sekä kesällä että talvella. Kesän viimeisenä työnä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston uudet oppaat niittivät Puolitaipaleen vanhan metsänvartijatilan niityt. Näin myös perinnebiotooppien hoidon merkitys tuli tutuksi.

Mia Kataiston ja Mikko Huotarin haastatteluvideot voit katsoa YouTubesta: 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.