Luontoon.fi uutiset

Vuoden Luontokuvat 2021 esillä Haltian Galleriassa

Tänä vuonna 41. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 23.10.2021 Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talossa. Vuoden Luontokuvaksi valittiin espoolaisen Pekka Tuurin taidokas vedenalaiskuva ”Liskomies”. Pekka Tuuri on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea. 37 kuvan näyttelykokonaisuus on nähtävissä ensimmäisten joukossa Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Näyttelyyn voi tutustua Haltian Galleriassa 27.10.202109.01.2022.

Vuoden Luontokuva 2021 on Pekka Tuurin ”Liskomies” 

Kilpailun tuomaristo viehättyi voittoisan vedenalaiskuvan eksoottisesta tilanteesta ja tunnelmasta. Vuoden Luontokuvaksi valittu on henkeäsalpaava tilannekuva, joka poikkeaa tavanomaisista näkökulmista: Se tuo esiin myös vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme. Pekka Tuuri kertoo kuvaustilanteesta, että hän oli suunnitellut kuvan taustaa valmiiksi ja mielessään myös mahdollista sommitelmaa. Vedenalaiskuvaus on kärsivällisyyttä vaativa tekniikkalaji, ja normaalien valmistelujen ja kamerasäätöjen jälkeen vaaditaan sitkeää odottelua. Vesiliskon ilmestyessä haukkaamaan ilmaa, Pekka Tuuri uitti kameran vedenalaiskoteloineen vain 12 cm päähän eläimestä. ”Tässä vaiheessa mitään ei voi katsoa etsimestä, on vain luotettava, että manuaalisäädöt ovat oikeat ja kohde oikeassa kohtaa”, hän kertaa kuvaustilannetta.

Vesilisko vedessä veden alta päin kuvattuna. Yläpuolella näkyy vieressä kasvia puita ja taivasta.

 

Espoolainen Pekka Tuuri on kokenut ja menestynyt vedenalaiskuvaaja: Vuoden Luontokuva -kilpailun kahden kokonaisvoiton ohella hän on saavuttanut vuosien varrella 5 muuta sarjavoittoa.

Vuoden Luontokuva -kilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu noin 3000 harrastajaa ja ammattilaista.

Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttelykokonaisuus on esillä Suomen luontokeskus Haltian Galleriassa 09.01.2022 saakka. Sisäänpääsy 13/8 €, Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta. Haltia on avoinna tisu klo 1017.