Luontoon.fi uutiset

Vuoden Luontokuva 2023 -kilpailun voittaja ja muut palkitut kuvat ovat esillä Haltiassa

Vuoden Luontokuvaksi 2023 valittiin Jetro Luhtaan ”Portti tunturiin” - dramaattinen kuva sateenkaaresta näyttävässä suurtunturimaisemassa. Tänä vuonna 43. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun palkituista kuvista muodostuva näyttely on esillä Suomen Luontokeskus Haltiassa Espoon Nuuksiossa.  

Sateenkaari suurtunturimaisemassa.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 28.10.2023 Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n luontokuvafestivaaleilla Lasipalatsin Bio Rexissä Helsingissä. Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista koostuvaa näyttelykokonaisuutta pääsee ihailemaan ensimmäisenä Suomen luontokeskus Haltiassa. Näyttely on esillä 7.1.2024 saakka.  

Vuoden Luontokuva 2023 on Jetro Luhtaan ” Portti tunturiin” 

Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan upea tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä. ”Tällaisen pysäyttävän tilanteen kokeminen ja sen täydellisesti onnistunut tallentaminen on luonnonvalokuvauksen syvintä ydintä”, tuomaristo hehkuttaa Vuoden Luontokuvan välittämää tunnelmaa. Portti tunturiin on tuomariston mukaan klassinen, voimakas maisemakuva etu-, keski- ja taka-aloineen. ”Kuva on värimaailmaltaan äärimmäisen hieno ja tunnelmaltaan hyvin erämainen. Alhaalla riippuvat sadepilvet ja etualan varjo kontrastina auringon valaisemaan keskiosaan luovat dramatiikkaa ja syvyyttä”, tuomaristo analysoi Vuoden Luontokuvan ansioita jatkaen: ”Sateenkaari kehystää onnistuneesti sen alla olevan maiseman ja valo leviää näyttävästi ulospäin sateenkaaren keskeltä etualan varjoalueen ja taivaanrannan muotoilemana.” 

Vuoden Luontokuvan ottanut Jetro Luhtaa kertoo olleensa syksyisellä kuvausreissulla Käsivarren erämaa-alueella ja edellisenä iltana telttapaikka oli löytynyt jylhän pahdan lähimaastosta. ”Tarkoituksena oli kiivetä tunturiin aamulla heti auringon noustessa kuvaamaan ruskassa hehkuvia maisemia”, Jetro kertoo. Jetron kiivetessä kohti tunturin huippua alkoi synkkä saderintama lähestyä uhkaavasti, ja pian pilvet nielaisivat tunturin sisäänsä. ”Räntäsadekuurojen pyyhkiessä yli aurinko pilkahteli pilvien takaa ja muodosti sateenkaaren tunturijonon ympärille”, Jetro valottaa. Tilanne oli nopeasti ohi, ja Jetro toteaa kerrankin olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. – Juuri siitähän onnistuneessa luontokuvassa usein on kyse. 

Kilpailuun osallistui yli 11 000 kuvaa 

Vuoden Luontokuva 2023 ‐kilpailu keräsi kaikkiaan 11 089 kuvaa 690 eri kuvaajalta. Kuten edellisinäkin vuosina, kilpailussa oli yhdeksän sarjaa. Niistä kahdeksan oli perinteisiä, ja kuvia sai käsitellä ja säätää vain hyvin maltillisesti. Yhdeksäntenä oli erikoissarja Vapaa ja luova, ja siinä säännöt sallivat vähän reippaammat käsittelytavat. Kaikista finalistikuvista pyydettiin originaalit kilpailutiedostojen sääntöjen mukaisuuden tarkistamiseksi. 

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 5000 € ja kilpailussa jaetaan kaikkiaan palkintoina yli 20 000 €. Vuoden Luontokuva ‐kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu noin 2500 luonnonvalokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista.  

Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttelykokonaisuus on esillä Suomen luontokeskus Haltian Galleriassa 7.1.2024 saakka. Sisäänpääsy 13/8 €, Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta. Haltia on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-17. 

Lisätiedot

Suomen luontokeskus Haltia on portti koko Suomen luontoon. Nuuksion kansallispuiston yhteydessä sijaitseva Haltia toimii vastuullisesti ja kestävästi. Haltian luontonäyttelyissä pääset kansallispuistojemme mahtaviin maisemiin ja luontopääkaupungin luontokohteisiin. Vaihtuvien näyttelyiden kautta otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten ilmastomuutokseen ja luonnon tuomaan hyvinvointiin. Haluamme antaa kävijöillemme koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä. Haltian toiminnasta vastaa Metsähallitus Luontopalvelut.