Luontoon.fi uutiset

Vasta valmistunut kansallispuisto-opas - retkeilypalvelujen laadunvarmistaja, retkietiketin viestinviejä sekä luonnonsuojelija

Jippii! Vuodenkierto täynnään erilaisia oppimiselämyksiä Lapin luonnosta on ohi ja puseroa komistaa nyt opastunnus. Uunituoreita ja sertifioituja kansallispuisto-oppaita Lapin kansallispuistoihin valmistui heinäkuussa yhdeksän kappaletta. Todistuksen opinnoista antoi Ammattiopisto Lappia Muoniossa ja käytännön harjoittelupaikat kansallispuistoissa Metsähallituksen Lapin Luontopalvelut.

Yhdeksän ihmistä hymyilee järven rannalla.

Sertifioidut kansallispuisto-oppaat ovat vuoden mittaisen erä- ja luonto-opaskoulutuksen aikana tutustuneet Metsähallituksen Luontopalvelujen toimintaperiaatteisiin ja retkeilijöiden palveluihin kansallispuistoissa. He ovat myös suorittaneet harjoittelupuistonsa järjestyssääntötentin.

”Yhteistyö Metsähallituksen kanssa antaa tärkeän lisän erä- ja luonto-opaskoulutukseemme. Vaikka vain osa opiskelijoista suorittaa kansallispuisto-opassertifikaatin, saavat kaikki arvokasta oppia luonnosta Metsähallituksen asiantuntijoilta luentojen ja vierailukäyntien aikana”, toteaa Lappian Muonion erä- ja luonto-opasopiskelijoiden vastuukouluttaja Priitta Pöyhtäri-Trøen.

Opasharjottelijan arki

Kansallispuistokäynnit ovat olleet kasvussa jo pidempään ja kulunut vuosikin on Luontopalvelulla ollut täynnä rakentamista, remontointia ja reittien kestävöintiä vastaamaan paremmin kulutusta. Kansallispuisto-oppaat pääsivät tekemään töitä reittien ja viittojen parantamistyöstä taukorakenteiden ja perinnebiotooppien hoitamiseen. Myös perushuoltoon kuuluva huussien tarkistus on nyt tuttua työtä. Sakkipelistä tuttu termi torninkaadosta on saanut vessojen siistimisen yhteydessä uuden merkityksen, jonka tärkeys näin kesäaikana ei ole niin suuri kuin talvella. Kakkatornin kaataminen tulisikin kuulua kaikkien toisiaan kunnioittavien retkeilijöiden perustoimiin, jolla on iso merkitys erityisesti talvisissa olosuhteissa.

Asiakaspalvelu maastossa kuuluu kansallispuisto-oppaalle ja viestiminen pienien tekojen merkityksestä on helpompaa, kun tietää mitä kaikkea alueiden huoltoon ja ylläpitoon kuuluu. Uusia oppaita leimaa palava halu yhdistää tulevaisuudessa oma harrastus mahdolliseen palkkatyöhön luonnossa.

”Kurkistus kansallispuiston kulissien taakse on kasvattanut myös omaa ymmärrystä siitä, että luonnossa retkeilee moni ensimmäistä pitempää retkeään tekevä, joille luonnossa ja Metsähallituksen retkeilykohteilla toimisen periaatteet eivät välttämättä ole tuttuja” sanoo Marika Kumpuniemi-Harju, yksi vastavalmistuneista kansallispuisto-oppaista.

”Tämä tulee esille maastokohtaamisissa ja on ollut kiva osata auttaa ja välittää Retkietiketin sanomaa. Pallaksella kansallispuisto-oppaat tekivät myös alueen riistakolmiolaskentoja”, kertoo Marika. ”Itselleni riistakolmiolaskenta oli tuttua oman metsästysharrastukseni myötä”, jatkaa hän. Käytin sen ajan muun muass kansallispuiston kävijätutkimuskyselyjen tekemiseen ja tallentamiseen, mutta kasasin samalla myös ammattioppaan työtä helpottavaa Yllästunturin luontokeskuksen luonto- ja kulttuuripohjaisen näyttelyopasta.

Opas - Guide -tunnus.Kansallispuisto-opaskoulutus käynnistyi pilottikoulutuksena vuonna 2013. Siitä lähtien yli sata kansallispuisto-opasta on saatu perehdytettyä eri kansallispuistojen toimintaympäristöön. Kurkistus kulissien taakse on ollut mahdollista integroimalla kansallispuisto-opaskoulutus osaksi ammatillista luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoa. Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyössä toteutettu koulutus on tuottanut sertifioituja kansallispuisto-oppaita kolmeen eri kansallispuistoon. Pallas-Yllästunturilla on nyt tarjolla jo 88, Pyhä-Luostolla 22 ja Urho Kekkosen kansallispuistossa kahdeksan uutta kansallispuisto-opastukseen erikoistunutta opasta.

Lisätietoja

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet. 
Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.