Luontoon.fi uutiset

Valo lisääntyy ja maaliskuu vaihtuu huhtikuuksi

Kevätpäivätasauksen jälkeen vuorokauden valoisa aika on Pohjois-Lapissa pimeää pidempi. Maaliskuu on vaihtumassa huhtikuuhun ja tämä on jälleen sitä aikaa vuodesta, jolloin valon määrän kasvun myötä hiihtäjien, vaeltajien ja retkeilijöiden määrät Lapin luonnossa lisääntyvät. Täällä Inarin ja Utsjoen alueilla alkavat parhaat hiihtokelit, kun kantava kerros muodostuu lumen päälle. Tuntureilla hanki kantaa paikoin hyvin, mutta alempana metsäalueilla hanki on upottavaa.Lunta meillä tänä talvena riittää, ja sitä onkin saatu viime viikkoina reilusti lisää. Lumikerroksen paksuus on alueesta riippuen 70–90 senttimetriä. Eniten lunta on tällä hetkellä Sevettijärven maisemissa ja vähiten Utsjoen alueella. Näätämöjoen varrella lumi on vielä varsin upottavaa eli liikkumisolosuhteet ovat haasteelliset. Inarijärven ja muittenkin järvien jäällä on vettä nyt vähemmän kuin aiemmin talvella. Tilanne voi lumisateiden vuoksi muuttua. 


 

Metsähallituksen luontopalveluilla ovat kevään huoltotyöt juuri nyt käynnissä. Pohjois-Lapissa retkeilykohteiden huoltotöissä on varsinaista vilskettä, kun tuville, kodille ja muille retkeilijän taukopaikoille viedään parhaillaan polttopuita, nestekaasua ja muita tarvikkeita tulevan kesän tarpeisiin. Samalla huolletaan käymälöitä ja nuohotaan savupiippuja.

Luontopalvelujen huoltotehtäviin kuuluvat tähän vuodenaikaan lumenpudotus retkeilyreittien silloilta. Kevään hankien aikaan kuljetetaan maastoon myös kesän rakennus- ja kunnostuskohteiden rakennustarvikkeita. 


 

Kevon luonnonpuiston kanjonireitin muutamilla taukopaikoilla uusitaan parhaillaan käymälöitä ja Fiellun leiripaikalle tehdään puisia teltta-alustoja. Kaldoaivin erämaa-alueen Tsaarajärven autiotuvalla tehdään kattoremonttia, joten autiotupa on pois käytöstä koko huhtikuun ajan.  

Kevon luonnonpuisto on muutettu roskattoman retkeilyn alueeksi. Roska-astiat tullaan poistamaan. Vaikka roska-astioita saattaa vielä reitin varrella olla, siitä huolimatta retkeilijän tulisi tuoda omat roskaansa pois maastosta. Liikkumiskielto Kevon kanjonireitillä alkaa 1. 4. 2023, ja kanjonireitillä saa kulkea jälleen 15.6. alkaen.

Muistutamme vielä talvipyöräilijöitä, että lain mukaan kelkkareiteillä ei ole sallittua ajaa polkupyörällä. Pyöräilijän ja kelkkailijan yhteentörmäyksestä uralla voi olla vakavat seuraukset kummallekin osapuolelle. 

Tervetuloa nauttimaan pohjoisen ihanasta luonnosta!