Luontoon.fi uutiset

Valkea Mustajärven laavu kunnostettu Evolla - tekemällä retkiruokaa voit pienentää hiilijalanjälkeä!

Evon retkeilyalueella sijaitseva Valkea Mustajärven laavu on uusittu ja se otetaan käyttöön viikonloppuna (30.10.2021). Laavun tulentekopaikalla testataan uutta kaskinuotiota, eli hiilettävää nuotiopaikkaa, joka pitää yllä hiillosta ja liekkiä samaan aikaan. 

Metallinen kuutio on ylhäältä avonainen. Aukossa palaa tuli. Kuution yläreunan yhdessä kulmassa on tangon varassa pyöreä ritilä.Kaskinuotion ajatuksena on hyödyntää risuja ja oksia, joita yleensä pidetään ylijäämämateriaalina. Retkeilijän kannalta parasta on se, että ruokaa tehdessä voi samalla tuottaa maanparannusainetta, biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan, edistää kasvien kasvamista ja vähentää ravinteiden valumista vesistöihin ja pohjaveteen. 

Kaskinuotion käyttö vaatii hieman perehtymistä, jotta siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Laavun seinässä on helppotajuiset käyttöohjeet. Parhaimmillaan kaskinuotio säästää puuta, koska se lämpiää myös risuilla. Puuta ei tarvitse polttaa loppuun asti, sillä kansi sammuttaa liekit turvallisesti ja nopeasti. Puut säilyvät seuraavalle käyttäjälle kannen alla. Palaminen on puhdasta, eli pienhiukkaspäästöt ovat pienempiä. Nuotio polttaa savukaasut lähes täysin, eli se tuottaa paljon liekkiä ja lämpöä pienelläkin puumäärällä.

Kaskinuotiota käytettäessä on tarkoitus, että pohjalla on aina kerros hiiltä, jonka päällä poltetaan pientä puuta harvassa rykelmässä. Liekit saavat aikaan ”pyörteen” nuotiokehään, joka muodostaa nopeasti hiilloksen, jossa on hyvä paistaa esim. makkaraa. Kun nuotiopaikalta lähtee, voi tulen päälle nostaa kannen, joka tukahduttaa liekit nopeasti. Hiillos voi kyteä jopa vuorokauden edellisen käyttäjän jälkeen kannen alla. Jos nuotio kytee, se syttyy itsestään, kunhan malttaa hetken odottaa. Koska kansi pitää puut ja hiilet kuivana, on tuli helppo sytyttää, vaikkei kytyä olisikaan. Kaskinuotion kulmassa on myös risukeitin, jolla voi tehdä nopeat nuotiokahvit. 

Kaskinuotio on terästä, joten se on kestävä ja pitkäikäinen. Kannattaa kuitenkin varoa koskemasta paljain käsin kanteen, jos ei ole varma, että kansi ei ole kuuma.

Kaskinuotion on keksinyt Pekka Koivukunnas, joka kertoo saaneensa idean biohiiltä tehdessään. ”Kaskinuotio perustuu kartiohiilettimeen, jolla tehdään oksista biohiiltä maanparannuskäyttöön. Sen muoto on optimoitu siten, että hiillosta syntyy mahdollisimman paljon ja tuhkaa mahdollisimman vähän. Paloilma tulee vain yläkautta, alhaalla ei ole ilma-aukkoja. Palokaasut pyrkivät ylös ja törmäävät paloilmaan, jolloin syntyy pyörteilyä. Pyörteilyn ansiosta palaminen on täydellisempää ja savua syntyy vähemmän. Kun paloilma ei virtaa hiilloksen läpi, hiili ei pala tuhkaksi eikä jäähdy. Palaminen on sitä täydellisempää (vähemmän savua) mitä korkeampi lämpötila. ”

Suunnittelija Jukka Salovaara toteaa, että ”nyt kaskinuotio on testikäytössä Valkea Mustajärven laavulla. Käyttäjien palautteiden perusteella pohditaan, kannattaako kaskinuotio ottaa laajemminkin käyttöön Metsähallituksen kohteilla. Toivottavasti retkeilijät oppivat hyödyntämään kaskinuotion monipuolisia mahdollisuuksia. Parhaassa tapauksessa ilmasto kiittää ja puuta säästyy.” 

Lisätietoja