Luontoon.fi uutiset

Uusi Kiehisen kierros on monipuolinen harjoitusvaellus Kolin kansallispuistossa

Kiehisen kierros on Kolin kansallispuiston eteläosan kattava lyhyehkö, mutta vaativa vaellusreitti. Matkalla pääsee näkemään kansallispuiston vähemmän tunnettua puolta ja harvinaisempia helmiä kuten Jauholanvaaralta ja Vesivaaralta avautuvat maisemat Herajärven yli, idylliset perinnepihapiirit, Pirunkirkon luola ja Rykiniemen hiekkaranta Pielisen äärellä. Reitin kohdeopasteiden avulla retkeilijä voi syventää ymmärrystään kansallispuiston arvoista ja maastossa toimimisesta sekä tutustua alueen luonnon erityispiirteisiin.

Retkeilijät ja koira ovat pysähtyneet kivikasan viereen syksyisessä maisemassa. Yksi retlijä kuvaa kivikasaa.

Kolin kansallispuistossa on päiväretkeilyreittien (1,4 km–7,5 km) ja pidemmän Herajärven kierroksen (30–61 km) lisäksi ollut tarve lyhyemmälle vaellusreitille, jonka varrella pääsisi hiomaan retkeilytaitojaan ja kartuttamaan kokemusta ennen pidemmille vaelluksille suuntaamista. Kolin maastot yllättävät usein kokeneenkin retkeilijän haastavuudellaan, joten vähäisellä yön yli retkeilykokemuksella Herajärven kierros voi olla liian iso urakka. Uusi Kiehisen kierros sopii pituudeltaan vaikkapa viikonlopun mittaiselle ruskaretkelle Kolin kansallispuistossa. Lyhimmillään reitti on vain kolme kilometriä, mutta pisimmillään sitä voi kulkea jopa 19 kilometriä, jolloin reittiin sisältyy myös edestakaisia polkuosuuksia. Kierroksesta voi valita itselleen sopivan kulkupituuden kuntonsa ja retkeilykokemuksensa mukaan.

Kiehisen kierrokselle voi lähteä Pirunkirkon, Seppälän tai Rykiniemen pysäköintialueilta. Mikäli haluaa välttää pisimmän edestakaisen reittiosuuden ja Herajoen ylityksen kahluuvaijerin avulla, voi kahlaamon myös kiertää tai jättää Rykiniemen reittiosuuden kokonaan välistä.

Nainen ylittää jokea kahluuvaijerin avulla. Toinen nainen seisoo taustalla rannalla. Lisäksi rannalla istuu mies koiran kanssa.

Kiehisen kierrokselle suuntaavalla on hyvä olla kokemusta ainakin päiväretkeilystä ja lyhyistä yön yli retkistä. Vauhtia vaellukselle voi käydä hakemassa Kolin luontokeskus Ukosta uusine retkipisteineen, mistä löytyy monipuolisesti tietoa retkeilystä ja Kolin kansallispuistosta.

”Retkeilyvarusteet, kuten retkikeittimen toiminta ja makuupussin riittävä lämpimyys, on tärkeää testata jo kotona. Retkietiketin hengessä laaditut kohdeopasteet Kiehisen kierroksen varrella tarjoavat hyvät eväät kansallispuistossa toimimiseen ja ohjaavat syventävän tiedon äärelle”, ohjeistaa Kolin reittien tuotteistamisesta vastaava suunnittelija Emilia Kolehmainen.

Mikäli teltassa yöpyminen kuitenkin arveluttaa, on reitillä valittavana kolme vuokratupaa, joista Ylä-Murhin vuokratupa pihapiireineen palvelee retkeilijöitä vuoden ympäri. Lakkala ja Seppälä ovat kesäkauden paimenkäytössä, mutta varattavissa muille keväisin ja syksyisin. Nyt siis vielä ehtii, mikäli harvoin tarjolla olevat paimenmiljööt houkuttelevat! Useita muitakin tupavaihtoehtoja löytyy reitin läheisyydestä.

Ennen vaellusta kannattaa tutustua Kolin kansallispuiston Luontoon.fi -sivustoon. Sivustolta löytyy tarkemman reittiselostuksen ja varustevinkkien lisäksi polun vaativuutta havainnollistavia kuvia sekä reittiesite ja -kartta, jotka voi ladata omalle mobiililaitteelleen. Reitti on merkitty valkoisella värillä myös lähtöpaikoilta löytyviin uusiin karttoihin. Reitin risteystolppiin on lisäksi tulossa valkoisella ympyrällä Kiehisen kierrosta merkkaavat suuntaviitat. Reitti löytyy myös Metsähallituksen ilmaisesta Retkikartta.fi-palvelusta, johon on listattu kaikki alueen palvelurakenteet ja reitit. Vuokratupavaraus onnistuu Eräluvat-verkkokaupan kautta.

Reitin opashahmona seikkailee kuvittaja Emmi Jormalaisen piirtämä retki-Rauha. Muut Jormalaisen kuvittamat Kolin reittien hahmot ovat nisäkkäitä, puita, hyönteisiä ja muita kansallispuistolle tärkeitä lajeja. Ihmishahmona muiden joukossa Rauha välittää viestiä siitä, että olemme yksi osa kokonaisuutta, emmekä siitä erillisiä.

Retkeilyreittien uudistaminen on osa Kolin kansallispuiston opastusviestinnän kokonaisuudistusta, johon kuuluvat myös Kolin luontokeskus Ukon tila- ja näyttelyuudistukset sekä opastusviestinnässä käytettävän aineiston tuottaminen.

Lisätietoja