Luontoon.fi uutiset

Uudistunut Kanavuoren polku odottaa retkeilijöitä

Kanavuori sijaitsee Vaajakoskella Päijänteen ja Leppäveden välisellä kannaksella. Jyrkkäpiirteinen vuori kohoaa miltei kahdensadan metrin korkeuteen merenpinnasta. Ympäröivien järvien pintaan tulee korkeuseroa toista sataa metriä. Maisemat laelta ovatkin todella komeat! Nyt niitä pääsee ihailemaan tuliteriä portaita pitkin.

Mies ja koira kiipeävät maastoon rakennettuja portaita ylös jyrkässä rinteessä.

Kanavuoren laella kulkee ympyräreitti, jolle voi nousta kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin. Pohjoisempi nousu on loivapiirteisempi kuin eteläisempi. Kanavuoren polut on merkitty maastoon punaisilla kolmioilla. Reitin kunnostustöiden yhteydessä maalimerkit uusittiin ja vanhoiksi käyneet luontopolkutaulut poistettiin. Vanhat puiset portaat korvattiin uusilla metalliportailla. Metalliportaat valittiin, koska ne eivät ole märkinäkään liukkaat. Ne myös kestävät hyvin kulutusta ja ovat pitkäikäiset. Lisäksi metalli on käytön jälkeen täysin kierrätettävissä. Metsähallitus hankki porrasmateriaalit Osuuskauppa Keskimaan ”Ilo auttaa 2020” -kampanjan tuella. Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut hoitivat puolestaan rakennustyöt. Urakka oli aikamoinen, sillä kaikki materiaalit ja työkalut piti kantaa rinteeseen, kuvailee työvalmentaja Riku Ala-Pöllänen Jyväskylän kaupungilta.

Kanavuoren reitti on jyrkkyyden ja louhikon vuoksi tasoltaan erittäin vaativa. Hyvä tasapaino ja pitävät kengät ovat retkellä tarpeen. Ketterien lasten mielestä reitti on usein hauska juuri sen haastavuuden takia, mutta vanhempien on valvottava, että lapset pysyvät merkityllä reitillä. Reitiltä ei tule poiketa vaarallisten jyrkänteiden takia. Kanavuorella ei ole tulentekomahdollisuutta. Lähin tulipaikka sijaitsee Naissaaressa, mistä löytyy myös fresbeegolfrata, uimaranta ja kahvila.

Kanavuoren polulle on helppo saapua polkupyörällä ja bussilla. Autoilijat voivat pysäköidä autonsa Naissaaren pysäköintialueelle, mistä siirrytään kävellen noin 700 metrin matka polun eteläiseen lähtöpisteeseen.

Lisätietoja