Luontoon.fi uutiset

Uudistettu Kolinuuron kierros on geologinen aarrejahti Kolin kansallispuistossa

Uudistetulla Kolinuuron kierroksella kävijä pääsee aikamatkalle Kolin muinaishistoriaan. Matkalla selvitetään toiminnallisia taikarasteja ja etsitään ”Kolin kristallia”, kyaniittia. Kolinuuron kierros on suunnattu erityisesti alakouluikäisille lapsille perheineen.

Lapsi ja aikuinen kumartuneina tutkimaan kalliota.

Kolinuuron kierros on 3,1 kilometrin pituinen, vaativa ympyräreitti, jonka suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään. Kierros alkaa Kolin luontokeskus Ukon pihalta, josta polku johtaa ensin alas Kolinuuron pohjalle, kiipeää sieltä Pieni-Kolin kaikukalliolle ja lopulta Kolin korkeimmalle huipulle saakka. Reitti on kuljettavissa vain sulan maan aikaan, sillä reitin aarre, kyaniitti, on talvella piilossa lumen alla.

Kuvitus reitin opashahmosta kyaniitista.Sisältöuudistuksessa säilytettiin reitin alkuperäinen geologinen teema, jonka ympärille rakentunut aarrejahti vie kulkijan läpi muinaisten aavikoiden ja valtamerien, Karelidien vuoriston kohoamisen ja mannerjäätiköiden mullistuksien. Geologista aarrejahtia siivittävät taikarastit ovat ympäristökasvatuksellisia ja toiminnallisia tehtäviä, jotka on sidottu luontopolun kohdeopasteiden tarinaan. Etsittävä kyaniitti on kristallin näköinen sinertävä mineraali, joka on muodostunut aikoinaan syvällä Kolin ikikallion uumenissa. Kyaniitti toimii myös Emmi Jormalaisen kuvittamana Kolinuuron kierroksen opashahmona.

Kyaniittia.”On hyvä muistaa, että kansallispuisto on perustettu Kolille suojelemaan alueen monipuolisen lajiston lisäksi alueen erityistä kallioperää. Kyaniittia saa siis löytäessään ainoastaan valokuvata ja ihailla paikan päällä”, muistuttaa Kolin reittien tuotteistamisesta vastaava suunnittelija Emilia Kolehmainen.

Tiedollisen sisällön rinnalla kulkeva Emmi Jormalaisen kuvitus avaa haasteellisia konsepteja ja herättää geologiset tapahtumat eloon.

”Geologisen historian hahmottamiseen tarvitaan jo kypsempää mittakaava-ajattelua. Jormalaisen ilahduttava ja persoonallinen kuvitus auttaa ymmärtämään näitä vaiherikkaita tapahtumia”, Kolehmainen kertoo.

Piirroshahmo on kumartunut tutkimaan suurennuslasilla muurahaista.

Reitti onkin suunnattu pääasiassa alakouluikäisille lapsille perheineen. Alle 6-vuotiaille reitti voi olla liian raskas vaativan maaston ja pituuden vuoksi. Reittiä uusine sisältöineen voivat halutessaan hyödyntää myös alueella vierailevat koululaisryhmät. Lisäksi opetusmateriaalia reitin kiertämisen tueksi on valmisteilla.

Kolin kallioperän ihmeiden ohella luontopolun kohdeopasteet kertovat muistakin kansallispuiston luonnon erityispiirteistä. Kohdeopasteet on rahoittanut Beetles LIFE -suojeluhanke, jossa tehdään töitä metsän pienimpien eläinten turvaamiseksi muun muassa kunnostamalla uhanalaisten kovakuoriaisten elinympäristöjä myös Kolin metsissä ja soilla.

Kolinuuron kierrokseen voi tutustua tarkemmin Kolin kansallispuiston Luontoon.fi -sivustolla. Sivustolta löytyy tarkemman reittiselostuksen lisäksi polun vaativuutta havainnollistavia kuvia sekä reittiesite ja -kartta, jotka voi halutessaan ladata omalle mobiililaitteelleen vaikkapa jo ennen retkeä. Reitti löytyy myös Metsähallituksen ilmaisesta Retkikartta.fi-palvelusta, johon on listattu kaikki alueen palvelurakenteet ja reitistöt.

Retkeilyreittien uudistaminen on osa Kolin kansallispuiston opastusviestinnän kokonaisuudistusta, johon kuuluvat myös Kolin luontokeskus Ukon tila- ja näyttelyuudistukset sekä opastusviestinnässä käytettävän aineiston tuottaminen.

Lisätietoja

Life, NATURA 2000, Beetles LIFE.
 

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.