Luontoon.fi uutiset

Uudet luokka- ja luontoretkiohjelmat tarjolla Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa

Korteniemen perinnetilalla, Liesjärven kansallispuistossa on suunniteltu uusia opastuspaketteja sekä päiväkotien että koulujen retkipäiviä ajatellen. Uusimmat opastusohjelmat ovat syntyneet Tammelan kunnan kulttuuriperintökasvatusprojektin sekä perinnetilan henkilöstön yhteistyön tuloksena. 

Kaksi naista ja tyttö pesevät räsymattoa pöydän päällä.

Viime keväänä loimme Ruisleivän synty -pihasuunnistuskartan ja kokeilimme Aikamatka-työpajoja. Työpajojen toteutus onnistuu vain vapaaehtoisten avulla. Haluamme kiittää kaikkia uusia ja vanhoja vapaaehtoisia ja toivotamme uudetkin ohjaamisen talkoolaiset tervetulleiksi. Talkootöihin sopii aikuinen, jota kiinnostaa perinnetyöt, lasten ohjaaminen ja kulttuuriympäristön hoito.

Tänä keväänä alamme kokeilla upouutta Metsänvartija-opastusta. Korteniemi on vanha Metsähallituksen metsänvartijatila, jonka uudessa työpajassa lapset oppivat tuntemaan metsänvartijan työtä ja harjoittelevat metsätaitoja, kuten puiden mittaamista.

Tammelan Riihivalkaman koulu on Korteniemen kummikoulu. Sen johdosta Riihivalkaman kaikki oppilaat vierailevat tilalla useamman kerran alakoulun aikana. Esimerkiksi kolmosluokkalaiset istuttavat keväällä geenipankissa olevia perunalajikkeitamme ja samat lapset nostavat perunat neljännen luokan syksyllä. Isommat tutustuvat entisajan elämään ja tulevat testaamaan uutta Metsänvartija-ohjelmaamme.

Kummipäiväkotimme on Karhuryhmän päiväkoti Hämeenlinnasta. Pienemmät kummilapsemme ovat mm. pesseet nyrkkipyykkiä ja mattoja sekä hoitaneet tilan eläimiä. Me perinnetilan väki olemme ihaillen seuranneet, kun toisinaan lapset ovat päivän tehtävien lisäksi valmistaneet omien ohjaajiensa kanssa ruokaa nuotiopaikalla. Vanhoista ohjelmistamme ryhmillä on valittavana muun muassa Pellosta pöytään -perunaopastus sekä Korteniemen perinnetilan opastus, jossa päästään konkreettisesti tutustumaan entisajan elämään. Nyt uudet ja vanhat ohjelmat ovat tarjolla kaikille halukkaille.

Olemme niin iloisia ja tyytyväisiä uusiin ja vanhempiinkin opastusohjelmiimme, että haluamme kertoa niistä kaikille ja muistuttaa kasvattajia, jotka suunnittelevat kevään tai syksyn luokkaretkiä. Kummitoiminnan myötä testaamme ohjelmat. Siten tiedämme, että rauhallisen luonnon keskellä perinnetilalla, jossa lapset pääsevät oikeasti tilan töihin, he voivat saada merkittäviä kokemuksia ja oppia paljon itse tekemällä.

Kaikki aktiviteetit voidaan tehdä ulkona. Avara pihapiiri saa lapset keksimään myös vapaampaa tekemistä ja pihapelit ja leikit kuten köydenveto ja naruhyppely saavat lapset liikkumaan luonnollisesti.

Tervetuloa toivottaa Korteniemen emännät Outileena ja Anne.

Lisätietoja

PS. Liesjärven kansallispuistossa on 4 km pitkä hieno esteetön reitti. Myös Korteniemen tilalla on huomioitu esteettömyyttä.