Luontoon.fi uutiset

Urho Kekkosen kansallispuiston ja Sompion luonnonpuiston kesän 2022 kestävöintityöt alkavat 

Tällä viikolla alkavat kestävöintityöt ajoittuvat kesä-heinäkuulle ja vaikuttavat jonkin verran retkeilijöiden liikkumiseen. Työkohteet ovat suosittuja käyntikohteita ja kävijöiltä toivotaan erityistä kärsivällisyyttä sekä harkintaa voiko retken kohdentaa toiseen kohteeseen. Työkohteilla on liikkumisrajoituksia kestävöintitöiden aikana ja niistä tiedotetaan kohteissa kylteillä ja Urho Kekkosen kansallispuiston sähköissä kanavissa. 

Viisi ihmistä tutkii lahonneita pitkospuita metsässä.

Kesän kestävöintityöt alkavat Sompion luonnonpuistossa Pyhä-Nattasen polulta pitkosten purkamisella ja polkusillan rakentamisella. Tämän jälkeen Sompiojärventien varteen tuodaan murske-ja kivituhkakasat. Maa-ainekset lennätetään helikopterilla polulle kahdessa vaiheessa. Sompion luonnonpuistossa kestävöidään Pyhä-Nattasen huipulle johtava ja selkeästi kulunut polku ja polun kestävöinti on suunniteltu yhteistyössä Saamelaismuseo Siidan kanssa.

Urho Kekkosen kansallispuistossa reittien kestävöintiä tehdään Kiilopään Vasapolulla. Kiilopäällä sijaitsevasta Vasapolusta tehdään vaativa esteetön reitti. Kestävöinnin yhteydessä polku ja tulipaikka saavat uuden ja tasaisemman kivituhkapinnan. Polun varrelle asennetaan myös eri käyttäjäryhmille soveltuvia penkkirykelmiä.

Kansallispuiston muita kestävöintitöitä tehdään Tankavaaran luontopolulla, Luulammen muinaismuistoalueen läheisellä polulla ja Rautulampi-Luulampi välisellä polulla.

Urho Kekkosen kansallispuistoon maa-ainekset on viety maastoon moottorikelkalla keväthankien aikana. Kestävöintityöt tehdään kaikissa kohteissa pienellä kaivinkoneella pois lukien Rautulampi-Luulampi välisellä polulla missä kestävöinti tehdään käsityönä.

Esteettömät luontoreitit mahdollistavat yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä nauttimaan luonnosta. Luontokohteiden käyntimäärät ovat kasvaneet tuntuvasti ja kestävöinnillä suojataan herkkää luontoa kulumiselta. Nyt tehtävät toimenpiteet parantavat myös alueen luontomatkailuyritysten toimintaedellytyksiä.

Reittejä kestävöidään kaikkiaan noin 2 700 m matkalta ja maa-aineksia käytetään noin 520 tonnia. Rahoitus töihin tulee valtion lisätalousarviosta.

Aikataulu ja urakoitsijat

Pyhä-Nattanen: 16.6.-14.7.2022

  • Helikopterilennätys RV Hänninen Oy, konetyöt M. Koukkula Ky. Maa-ainekset Napapiirin Kuljetus Oy.

Tankavaara, Vasapolku, Luulampi 26.6.-31.7.2022

  • Murskesäkkien vienti maastoon Pohjolan Luontopalvelut Oy, konetyöt Nellim Husky Oy. Maa-ainekset Alakuijala Oy.

Rautulampi-Luulampi 15.-31.7.2022

  • Rautulampi-Luulampi: murskesäkkien vienti maastoon Pohjolan Luontopalvelut Oy.
  • Polun kestävöinti käsityönä Roll Outdoors Oy. Maa-ainekset Alakuijala Oy.

Lisätietoja