Luontoon.fi uutiset

Unescon kansainvälinen arviointitiimi vieraili Päijänteen kansallispuistossa

Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä Unesco Global Geopark -verkostosta. Hakuprosessiin liittyvä arviointivierailu Salpausselkä Geopark -alueella toteutui 25.–29.10.2021. Kaksihenkisen kansainvälisen arviointitiimin vierailu suuntautui viikon aikana myös Päijänteen kansallispuiston upeisiin maisemiin. Päijänteen kansallispuisto on yksi Salpausselkä Geopark -alueen merkittävimmistä kohteista. Erityisesti puiston harjut edustavat kansainvälisesti arvokasta geologista perintöä. 

Useita ihmisiä tulentekopaikalla.

Salpausselkä Geopark -alue koostuu kuudesta päijäthämäläisestä kunnasta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Padasjoki ja Sysmä. Alueeseen kuuluvat Päijänteen kansallispuiston lisäksi muun muassa Salpausselän-Tiirismaan laaja ulkoilualue Lahdessa ja Hollolassa sekä Heinolan kansallinen kaupunkipuisto. Alueen geopark-yhteistyötä koordinoi ja Unesco-hakuprosessista vastaa Salpausselkä Geopark -yksikkö, joka toimii Lahden seutu - Lahti Region Oy:n yhteydessä. 

Salpausselkä Geoparkin hakemus on toimitettu opetus- ja kulttuuriministeriön kautta Unescon geopark-ohjelman sihteeristölle Pariisiin vuoden 2020 hakukierroksella marraskuussa. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla kansainväliset asiantuntijat ovat arvioineet hakemuksen geologisen osion kirjoituspöytätyönä. Hakuprosessin seuraava vaihe, paikan päällä tehtävä arviointi, toteutettiin 25.–29.10.2021.

”Tavallisesti arviointivierailut sijoittuvat kesään, mutta koronatilanne viivästytti niiden järjestämistä. Geopark-sihteeristöllä oli vaikea palapeli koottavana, kun jonossa olivat myös vuonna 2019 hakemuksensa jättäneet alueet, joita ei koronan takia päästy vuonna 2020 arvioimaan”, Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulainen kertoo. 

Arviointivierailun aikana arvioijat, kaksihenkinen Unesco Global Geoparks -sihteeristön ja Global Geoparks Networkin nimittämä tiimi, pääsivät tutustumaan Salpausselkä Geopark -henkilöstön ja Metsähallituksen, kuntien sekä muiden sidosryhmien edustajien johdolla muutamaan kohteeseen jokaisessa Salpausselkä Geopark -alueen kunnassa. Keskiviikkona 27.10.2021 vierailun kohteena oli vuorossa Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän kunnissa sijaitseva Päijänteen kansallispuisto. Kansallispuistomaisemia ihailtiin ensin yläilmoista, Tuomasvuoren näkötornista, käsin ja siirryttiin sitten Padasjoen laivarannasta Metsähallituksen ja Koulutuskeskus Salpauksen venekyydeillä Kelventeelle. 

Arviointitiimin jäsenet, norjalainen Ingeborg Klepp ja islantilainen Sigurdur Sigursveinsson, saivat Kelventeellä kuulla puiston geologian ja luonnon lisäksi mm. huollosta, ylläpidosta, investoinneista, käyntimääristä ja yritysyhteistyöstä sekä Metsähallituksen ja Salpausselkä Geopark -yksikön välisestä yhteistyöstä. Syksyisen puistovierailun kruunasi Metsähallituksen yhteistyöyrittäjän, Lake Life Finlandin Heidi Painilaisen, järjestämät nuotiokahvit Karhunkämmenen taukopaikalla. Arviointitiimi vieraili päivän päätteeksi vielä Pulkkilanharjulla Asikkalassa sekä Päijätsalossa Sysmässä.

”Arvioijat eivät voi vierailun aikana ottaa kantaa hakemuksen läpimenomahdollisuuksiin. He esittävät näkemyksensä ainoastaan Unescon geopark-neuvostolle arviointiraportissaan”, muistuttaa Salpausselkä Geoparkin valmisteluun alusta asti osallistunut tutkija Tapio Kananoja Geologian tutkimuskeskuksesta. 

Hakemusaineiston ja arviointien pohjalta geopark-neuvosto käsittelee hakemuksen ja antaa oman suosituksensa hakemuksen hyväksymisestä, hylkäämisestä tai jatkoajasta. Tämä tapahtuu normaalisti syksyllä, mutta arviointien viivästymisen takia tänä vuonna ratkaiseva kokous järjestetään vasta joulukuussa. Lopullisen päätöksen tekee Unescon hallintoneuvosto keväällä 2022, jolloin Salpausselkä Geopark siis aikaisintaan voidaan hyväksyä mukaan Unescon geopark-ohjelmaan.

Maailmanlaajuinen verkosto

Unesco Global Geopark on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon myöntämä tunnustus alueelle, jossa sijaitsee kansainvälisesti arvokkaita geologisia kohteita ja joka täyttää lukuisan joukon muita kriteereitä. Geopark-alueilla pyritään vaalimaan alueen luontoa ja kulttuuriperintöä sekä kehittämään kestävää luontomatkailua ja kestävän elämäntavan kasvatusta. Unesco Global Geopark -alueet kuuluvat Unescon geopark-ohjelmaan. 

Vuosittain kasvavan, maailmanlaajuisen verkoston muodostavia Unesco Global Geopark -alueita on tällä hetkellä 44 maassa yhteensä 169. Suomessa kohteita on toistaiseksi kolme: Rokua Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark sekä uusimpana Saimaa Geopark, joka hyväksyttiin verkostoon keväällä 2021. Verkoston jäsenyys tuo kansainvälistä näkyvyyttä ja avaa mahdollisuuksia laaja-alaiseen yhteistyöhän niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Lisätietoa