Luontoon.fi uutiset

Ukko-Luoston kupeeseen Pyhä-Luoston kansallispuistoon rakennetaan maisematupa alueen lähireitistön kohokohdaksi  

Metsähallituksen Luontopalvelut rakentaa Ukko-Luoston kupeeseen Pyhä-Luoston kansallispuistoon maisematuvan. Vuoden 2022 aikana rakentuvasta tuvasta pääsee ihailemaan tunturimaisemia sekä revontulia, tähtitaivasta ja yötöntä yötä. Luostolle on pitkään kaivattu taukopaikkaa lähelle tunturikeskusta. Kansallispuiston käyntimäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja lähiretkikohteille on paljon kysyntää. Uudentyyppinen maisematuparakennus palvelee niin retkeilijöitä kuin matkailuyrityksiäkin.  

Hirsinen tupa sisältä. tuvassa on pöytä, penkki ja ikkunoita. Ikkunoista näkyy tunturimaisemaa.

Maisematupa rakennetaan Ukko-Luoston pohjoispuolelle, noin kilometrin päähän tunturin korkeimmalta huipulta. Tupa sijoittuu aivan metsänrajan tuntumaan lähelle kansallispuiston rajaa. Maisematuvasta voi tarkkailla ja valokuvata luonnon erilaisia valoilmiöitä vuoden ympäri tuulelta ja tuiskulta suojassa. Isoista pohjoiseen ja etelään aukeavista ikkunoista pääsee ihailemaan tunturimaisemaa. Luonnonvaloilmiöihin kuten revontuliin ja keskiyönaurinkoon sekä tähtitaivaaseen ja tunturiluonnon vuoden kiertoon pääsee tutustumaan tarkemmin myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä.  

Maisematupa on aina auki. Päivätupana se palvelee hetkellisenä taukopaikkana maisemien ihailuun ja eväiden syömiseen, mutta sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen.   

Maisematupa rakennetaan maisemaa ja ympäristöä kunnioittaen. Rakennustavassa ja materiaaleissa huomioidaan ympäristöystävällisyys sekä välillä ankaratkin tunturiolosuhteet. Rakennuksen on suunnitellut LUO arkkitehdit Oy:n arkkitehti Miia Mäkinen, joka on erikoistunut luonnonläheiseen arkkitehtisuunnitteluun. Rakennuksen materiaaliksi on valittu ympäristöystävällinen lamellihirsi, joka soveltuu hyvin tunturihuipun koviin sääolosuhteisiin. Maisematuvan viereen rakennetaan huollettu käymälä-polttopuuvarastorakennus.   

Maisematuvalle johtavan reitin sorastus ja Ukko-Luoston portaiden uusiminen valmistui kesällä 2020 ja reitin viitoitusta parannettiin. Maisematuvalle pääsee siis sen valmistuttua kulkemaan 6,5 km pituista Ukko-Luoston huippu -ympyräreittiä Luostonportilta Ukko-Luoston huipun ja Tikkalaavun kautta.   

Rakennustyöt aloitetaan kesällä 2022 ja rakennustarvikkeet kuljetetaan laskettelurinteiden ja huipun päällä kulkevan huoltotien kautta. Tämän vuoksi Ukko-Luoston näköalatasanteelta Tikkalaavun suuntaan 2 km pituinen reitinosa on poissa käytöstä heinä-lokakuun ajan. Ukko-Luoston huipun reitti ei siis ole kuljettavissa rengasreittinä kesällä 2022.  

Ukko-Luoston maisematupa toteutetaan Euroopan Unionin Maaseuturahastosta sekä valtion budjetin erillismäärärahoista.  

Lisätietoja

Pieni rakennus tunturin rinteessä. Tuvalle on menossa kolme ihmistä rinkat selässään.