Uutiset

Takaisin

Tupia kuntoon Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

6.8.2019

Retkeilijöiden rakastamia tupia laitetaan kuntoon Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Hietalahden ja Aittalahden autiotuvat on jo kunnostettu, Montellin maja on työn alla. Seuraavaksi siirrytään Tappurin ja Keimiöjärven autiotuville. Kunnostuksia toteutetaan eduskunnan autiotupien kunnostukseen myöntämällä määrärahalla. 

Hietalahden autiotupa remontissa. Kuva: Arto Pääkkö/MH.

Suurin työ jouduttiin tekemään Hietalahden autiotuvalla Pallasjärven rannalla. Tuvan hirsikehikko oli vielä kopsakassa kunnossa, mutta lähes kaikki muu jouduttiin uusimaan. Niin ikään Pallasjärven rannalla sijaitsevassa Aittalahden autiotuvassa uusittiin pintoja ja korjattiin perustuksia. Molemmat tuvat saivat myös uudet kaminat. 

Hetta-Pallas-reitin varren Montellin majalla uusitaan tällä viikolla lattiat, laverit, ovi ja portaat. Kun työt Montellilla ovat valmiit, siirrytään korjaamaan Tappurin autiotuvan kuistia. Tänä kesänä viimeisenä vuorossa on Keimiöjärven päivätupa, jossa uusitaan niin ikään lattia, laverit, ovi ja portaat. Kunnostustyöt tekee ulkopuolinen urakoitsija. 

Aittalahden harmaa tupa. Kuva: Arto Pääkkö/MH.

Kunnostusten ajan tuvat ovat pois käytöstä. Tupien aukioloista välitetään tietoa luontoon.fi-verkkosivuille tupasivuille sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Facebook-sivuille. Metsähallituksen Luontopalvelut pahoittelee kunnostustöistä retkeilijöille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. 

Kohdelkaa paljon nähneitä ja tuhansia retkeilijöitä palvelleita tupavanhuksia hellästi! Ne ovat kaiken huolenpidon arvoisia. Lämmittäkää tulisijoja maltillisesti, jättäkää tuvat siistimpään kuntoon kuin ne olivat teidän tullessanne, älkää jättäkö tupiin mitään sinne kuulumatonta, kuten ylimääräisiä ruokatarvikkeita. Ne houkuttelevat vain myyriä. Lisätietoa erilaisten tupien säännöistä löytyy osoitteesta https://www.luontoon.fi/tuvat.

Mukavia retkeilyjä!

Tupien verkkosivut

Lisätietoja: