Luontoon.fi uutiset

Tule kehittämään Saaristomeren aluetta Metsähallituksen saarikohtaisiin yleisötilaisuuksiin 

Metsähallitus järjestää Saaristomeren hoidon ja käytön suunnittelusta avoimia yleisötilaisuuksia lokakuussa Nötössä, Utössä, Jurmossa, Örössä ja Högsårassa. Saariston asukkaat, toimijat ja muut asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan paikan päälle pohjustamaan yhteistä suunnittelua. 

Kaksi retkeilijää kävelee kivikkoisella rannalla.

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut hoidon ja käytön suunnittelun Saaristomeren luonnon ja virkistyskäytön kannalta keskeisille alueille, jotka koostuvat kansallispuistoon, tiettyihin luonnonsuojelualueisiin, Natura 2000 -alueisiin ja yksityisiin suojelualueisiin kuuluvista kokonaisuuksista. Suunnitelman avulla sovitetaan yhteen ja ohjataan luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja muun käytön tavoitteita ja tarpeita 10–15 vuotta eteenpäin.

“Jotta voimme keskustella kyläkohtaisista erityiskysymyksistä, järjestämme tilaisuudet paikan päällä eri puolilla saaristoa. Kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan, kyselemään ja ideoimaan. Kerromme tilaisuuksissa, mistä on kyse Saaristomeren hoidon ja käytön suunnittelussa ja esittelemme Metsähallituksen toimintaa”, kertoo erikoissuunnittelija Martina Reinikainen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Hoidon ja käytön suunnitteluun voi ottaa kantaa koko suunnitteluprosessin ajan. Suunnittelun alussa on erityisen tärkeää osallistua ja antaa palautetta, jotta asioita ehditään käsitellä prosessin aikana. Talven aikana Metsähallitus ottaa yhteyttä alueen toimijoihin. Palautetta kerätään tapaamisten ja yleisötilaisuuksien lisäksi myös nettikyselyjen avulla.  

Yleisötilaisuuksien aikataulu 2022

Nötö ja lähisaaret 

Aika: Maanantaina 10.10., klo 11.30–14.30  
Paikka: Nötön koulu, Hembygdsgården 

Kulkumahdollisuus yhteysaluksella. Tilaisuudessa on lounastarjoilu. 

Utö ja lähisaaret / Edit 24.10.2022

Aika: ma 14.11. klo 17–20 
Paikka: Utö Havshotel, Enskärintie 28   

Tilaisuuteen ei ole järjestettyä kyytiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. 

Lisäksi aiomme järjestää uuden yleisötilaisuuden perjantaina 3.2.2023 Nauvon Storlandetissa. 

Jurmo ja lähisaaret / Edit 24.10.2022

Aika: ke 16.11. klo 12–15 
Paikka: Jurmo Inn, Jurmon kylätie 117   

Tilaisuuteen ei ole järjestettyä kyytiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.  

Örö ja lähisaaret 

Aika: Torstaina 13.10., klo 13.00–15.30 
Paikka: Hotelli Örö, Kasarmitie 

Kulkumahdollisuus yhteysaluksella. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. 

Högsåra ja lähisaaret 

Aika: Perjantaina 14.10., klo 11.00–13.00 
Paikka: Farmors café, Högsåran kylätie 58 

Kulkumahdollisuus yhteysaluksella. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. 

Utön ja Jurmon yleisötilaisuuksiin pyritään järjestämään mahdollisuus osallistua etänä. Laita viestiä osoitteeseen saara.kallio(at)metsa.fi, mikäli haluat osallistua etänä MS Teamsin kautta. Kerro myös, osallistutko Utön vai Jurmon yleisötilaisuuteen. Tilaisuuksia ei videoida ja on mahdollista, että internet-yhteys voi olla saarilla heikkolaatuinen.

Yleisötilaisuuksilla on säävaraus. Mahdollisista peruuntumisista ilmoitamme Saaristomeren kansallispuiston Facebook-sivulla ja metsa.fi-sivustolla.

Suunnitelma vahvistetaan vuoden 2023 loppuun mennessä 

Hoidon ja käytön suunnittelun yhteistyöryhmään kuuluvat Metsähallituksen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, alueen kunnat (Kemiönsaari, Naantali ja Parainen) ja Saaristomeren biosfäärialue.  

Tavoitteena on, että suunnitelmaluonnos on valmis syksyllä 2023. Saatujen palautteiden ja lausuntojen pohjalta käsitellään muutokset, jonka jälkeen suunnitelma viimeistellään ja lähetetään ympäristöministeriön vahvistettavaksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Suunnitelma tehdään osana EU-rahoitteista Rannikko-LIFE-hanketta. 

Lisätietoja

Logot life, natura 2000 ja rannikkolife.