Luontoon.fi uutiset

Tule juhlimaan Selkämeren kansallispuistoa kauniille Säpin saarelle 23.7.!

Metsähallitus juhlii edelleen Selkämeren kansallispuistoa, joka täytti viime vuonna kymmenen vuotta. Ensi lauantaina kansallispuistoa juhlitaan Säpin majakkasaarella. Koronatilanteen vuoksi juhlat siirtyivät tälle vuodelle. Kesäkuun alussa kansallispuistoa juhlittiin jo Kustavissa Isokarissa ja Katanpäässä.

Talkoolaiset haravoivat niityllä ja kasaavat heinää seipäälle.
 

Säpissä juhlat keskittyvät majakkapihaan. Luvassa on niittotalkoot, majakkaopastusta ja lintuvisa. Metsähallituksen suunnittelija Aila Tarvainen kertoo, että on mukavaa toteuttaa päivä yhdessä.

“Tarjoilemme makkaraa ja kahvia 50 ensimmäiselle kävijälle. Porin Lintutieteellisen yhdistyksen väki talkoilee heinätöissä. Säppi 2000 -yhdistyksen majakkaoppaat opastavat majakan ja historian saloihin. Säppi on suosittu lintuharrastajien retkikohde varsinkin keväällä ja syksyllä muuton aikaan. Nyt heinäkuussa on hiljaisempaa, joten lintuvisa järjestetään taulujen avulla.”

Selkämeren kansallispuiston luonto tarvitsee hoitajiaan

Kansallispuisto on yli 90 000 hehtaarillaan Suomen suurin Itämeren suojelualue. Vettä pinta-alasta on yli 90 prosenttia. Selkämeri on Suomen ainoa kansallispuisto, jonka perustamistarkoituksiin on kirjattu vedenalaisen luonnon suojelu. Vedenalaisen luonnon kartoitus jatkuu edelleen.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jyrki Näkin mukaan Selkämeren alueella luonnonhoidon tarve on erityisesti perinnebiotoopeilla ja avoimilla rantaympäristöillä.

“Luonnonhoitotöitä on puiston alueella toteutettu kymmenen vuoden aikana eri hankkeissa, kuten Rannikko-LIFE-hankkeessa ja Helmi-ohjelmassa", sanoo Näkki.

Eurajoen kuntaan kuuluva metsäpeitteinen saari on pinta-alaltaan 150 hehtaaria. Valtion mailla laiduntaa ylämaankarjaa ja muutoin saarella liikkuvat vapaina muflonit.

"Kaikki perinnebiotoopit ovat uhanalaisia ja Säpin niittyjen sopimushoito on tärkeää. Käytännössä se tarkoittaa, että sata hehtaaria on laidunnuskäytössä ja majakkapihaa niitetään", valottaa Aila Tarvainen.

Majakkapiha on pääosin kallioketoa ja tuoreniittyä. Ketoneilikat, keto-orvokit, keltamatara, ruoholaukka ja rantatädyke kukkaloistossaan kaunistavat ja ovat tärkeitä lukuisille hyönteisille. Erikoisimmasta päästä kasveja ovat ketonoidanlukot ja käärmeenkielet pihan sammaleisissa kalliopainumissa. Pihapiirin pesimälintuja ovat haara- ja räystäspääskyt. Majakka on loistossaan maalaamisen jälkeen. Pihapiirissä toimii Suomen toiseksi vanhin lintuasema.

Yleisö ja median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Säpin majakkasaareen lauantaina 23.7. klo 11–16. Yleisövenekuljetukset hoitaa Tmi Salokangas ja varaukset tehdään osoitteessa shop.visitpori.fi.

Lisätietoja