Luontoon.fi uutiset

Torronsuon kansallispuistossa ja Korteniemen perinnetilalla ennätysmäärä käyntejä vuonna 2021

Muualla Hämeen luontokohteilla käynnit tasaantuneet koronavuoteen 2020 verrattuna. 

Kanta- ja Päijät-Hämeen kohteilla käyntimäärät olivat pienessä laskussa verrattuna poikkeuksellisen yleisöryntäyksen koronavuoteen 2020. Poikkeuksen tekivät Torronsuon kansallispuisto ja Korteniemen perinnetila. Lähes kaikilla alueilla oli kuitenkin kasvua vuoteen 2019 verrattuna.

Torronsuon uusitut pitkokset ja parannukset esteettömiin palveluvarustuksiin ovat innostaneet kävijät tutustumaan kansallispuistoon. Myös hyvä lumitilanne sekä alku- että loppuvuodesta houkutteli hiihtäjiä paikalle. Käyntejä oli yhteensä 55 500.

Nainen seisoo talvella suolla olevalla katselulavalla.

Vaikka Korteniemen perinnetilalla ei koronan takia pystytty järjestämään kaikkia tapahtumia, rikkoutui tilan käyntiennätys. Perinnetilan aukioloaikoina touko-syyskuussa tilalla vieraili 10 300 kävijää. ”Ryhmäretkeilijöitä ei edelleenkään ollut totuttuun tapaan, joten olemme erittäin iloisia, että yksittäiset ihmiset ovat löytäneet perinnetilan. Heinäkuu oli meillä ennätysvilkas”, toteaa perinnetilan emäntä Outileena Uotila. Liesjärven kansallispuistossa käyntejä oli 60 100.

Päijänteen kansallispuistossa käyntejä oli 21 600 ja Evon retkeilyalueella 78 100. ”Päijänteen kansallispuiston ja Evon retkeilyalueen laskennoissa on epävarmuutta, koska uusien laskureiden kanssa oli hienoisia haasteita. Laskuriongelmat on kuitenkin saatu selvitettyä ja loput laskurit asennetaan tänä vuonna maastoon”, kertoo suunnittelija Anne Halla-aho

Aulangon luonnonsuojelualueelle tehtiin 461 300 käyntiä. ”Tämä oli jo toinen kesä, kun näkötorni jouduttiin pitämään suljettuna eikä ryhmämatkalaisia ollut. Aulanko on kuitenkin hämeenlinnalaisten suosittu lähivirkistyskohde. Tornin kunnostustyöt päästään vihdoin aloittamaan keväällä”, iloitsee Halla-aho.

Lopella Komion luonnonsuojelualueella käyntimäärät ovat pysyneet hyvinä, vaikka vuoden 2020 käyntimääriin ei ylletty. Luutasuolle rakennettiin esteetön polku ja huussi kesän aikana. Käyntejä oli 16 300. Melkuttimien alueen käyntimäärä oli 22 000. Melkuttimille tehtiin kesän aikana uusi pysäköintialue. ”Kesällä, uudesta parkkialueesta huolimatta, Melkuttimilla oli paikoituspulaa ja autoja jätettiin paljon tien varteen. Luulen, että siirrettävä laskurimme ei ole ollut ihan parhaalla paikalla”, pohtii suunnittelija Jere Ekosaari.

Käyntimäärät vuonna 2021, suluissa verrattuna vuoteen 2020

Lisätietoja