Luontoon.fi uutiset

Tiia Pehkonen aloittaa yrittäjänä Kolin kansallispuiston Mattilan tilalla

Metsähallitus on valinnut Tiia Pehkosen uudeksi yrittäjäksi Kolin kansallispuistossa sijaitsevalle Mattilan tilalle. Pehkonen ostaa samalla Mattilassa aikaisemmin toimineen Kolin Keidas -yrityksen. Uusi yrittäjä aloittaa toimintansa joulukuun alussa. 

Nainen lähikuvassa.”Mattilan tila on upea paikka. Palvelut pidän samana kuin aikaisemmankin yrittäjän aikaan. Eli tarjoamme majoitusta, kursseja, hyvinvointipalveluja ja residenssitilaa kirjailijoille. Kesäisin Mattilassa toimii kahvila. Lisäksi haluan kasvattaa yhteisöllisiä tapahtumia, kuten joulun aikana haluaisin pitää avoimia ovia, minne paikalliset yrittäjät ovat tervetulleita tarjoamaan omia palvelujaan, kyläläiset ja mökkiläiset saisivat tulla vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan tuvan ihanasta tunnelmasta. Ja kesäisin on tarkoitus järjestää sesonkiin sopivia yhteisöllisiä tapahtumia", Mattilan uusi yrittäjä Tiia Pehkonen suunnittelee. 

Mattila on mansardikattoinen kartanohenkinen tila Kolin kylän tuntumassa sekä kansallispuiston kulttuurimaiseman sydämessä. Mattila sijaitsee keskeisimpien retkeilyreittien äärellä. Päärakennuksessa on noin 250 hyötyneliötä. Alakerrassa on iso tupa, kotikeittiötasoinen keittiö, kaksi majoituskammaria sekä kaksi sisäänkäyntiä. Yläkerrassa on kolme majoitushuonetta, pesutila ja asiakaskeittiö. Lisäksi pihapiirissä on sähköistetty ulkokäymälä, sähköistetty luhtiaitta, puulämmitteinen pihasauna, puuvaja ja nuotiopaikka. Käyttövesi tulee omasta kaivosta. Huoltoajoon ja asiakkaille tarkoitettu tieyhteys kulkee Ollilan tilan kautta.

Koli on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista

Viime vuonna Kolin kansallispuistoon tehtiin yhteensä lähes 257 000 käyntiä. Tämän vuoden käyntimäärätiedot julkaistaan tammikuun puolivälissä. Tärkeä tulevaisuuden kysymys on liikennejärjestelyjen ja joukkoliikenteen kehittäminen alueella. 

”Kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden hyöty yhteiskunnalle kasvaa linjassa käyntimäärien kasvun kanssa. Hyötyjä on sekä välittömiä että välillisiä mm. kansanterveydelle, matkailulle ja paikallistyöllisyydelle. Korkeat käyntimäärät ja luontoarvojen säilyminen voidaan sovittaa yhteen, kun retkeilypalvelujen ja -reittien tuottamiseen ja kehittämiseen on riittävät resurssit”, erikoissuunnittelija Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta korostaa.

Lisätietoja


Puinen rakennus, jonka edustalla on niitty.