Luontoon.fi uutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö välitti tervehdyksensä Sallan kansallispuiston avajaisiin

Sallan kansallispuiston avajaisjuhlassa tänään 11.6. oltiin rennon iloisissa tunnelmissa. Erityistä juhlavuutta avajaisiin toi tasavallan presidentin tervehdys, jonka luki tilaisuuden juontaja meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Nainen seisoo lavalla ja lukee tervehdystä. Etualalla on yleisöä.

Tasavallan presidentin tervehdys ripustettiin kehystettynä Sallan luontokeskukseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö välitti seuraavan tervehdyksen avajaisjuhlaan:

Tasavallan presidentin tervehdys

Avaamme järjestyksessään 41. kansallispuiston maahamme. Sallan kansallispuiston erityispiirteitä ovat vanhat metsät, aapasuot ja jääkauden muovaamat harjut. Noin 10 000 hehtaarin alue tarjoaa kesäisin parastaan Aatsinginhaudan lehtolajiston osalta. Talven nähtävyyksiin puolestaan kuuluu tykkylumella kuorrutetut kynttiläkuusikot.

Kansallispuistojen käyntimäärät ylittivät viime vuonna yli neljän miljoonan rajan. Etenkin pohjoisen kansallispuistot vetävät puoleensa. Sallatunturin luonnonsuojelualueelle on jo saapunut vuosittain kymmeniä tuhansia vierailijoita, jotka virkistävät alueen matkailualaa.

Uuden kansallispuiston avaaminen on arvokkainta juuri nyt. Luontoa kohdellaan maailmalla kaltoin. Lajeja kuolee sukupuuttoon historiallisella nopeudella ja moni ekosysteemi on vaarassa. Luonnon köyhtyminen ei ole pelkästään ympäristökysymys, vaan ihmiskunnan kohtalon kysymys.

Toivoa on silti. Meillä on useita esimerkkejä onnistuneesta suojelutyöstä. Esimerkiksi luonnostamme lähes hävinnyt merikotka on nykyisin elinvoimainen. Myös saimaannorpan kanta on kääntynyt nousuun. Jatkossa suojelutyön lisäksi on löydettävä ne keinot, joilla luonnonvarojen kulutus ja taloudellisen hyvinvoinnin luominen ovat tasapainossa.

Sallan kansallispuiston perustamista puolsi korvaamattoman luonnon lisäksi alueen saavutettavuus. Helsinkiläinenkin pääsee kätevästi Sallatunturin matkailukeskukseen julkisen liikenteen turvin. Toivon, että Salla vetää tulevaisuudessa puoleensa runsaasti matkailijoita niin kotimaasta kuin myös ympäri maailman.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti

Lisätietoja