Luontoon.fi uutiset

Tarinoita jääkaudelta tähän päivään – luontopolkuopastus Pulkkilanharjulla 1.6. klo 17-18:30

Tervetuloa opastetulle retkelle Pulkkilanharjun luontopolulle! Retkellä kuljet jääkauden jälkiä pitkin veden muovaamassa maisemassa ja kuulet mielenkiintoisia tarinoita jääkaudelta tähän päivään. Pulkkilanharjun ainutlaatuinen geologia, luonto ja kulttuuri tulevat noin kahden kilometrin pituisella metsäisellä harjuluontopolulla tutuksi. Yleisölle avoin opastettu retki on osa Salpausselkä Geopark -tapahtumaviikkojen ohjelmaa, ja juhlistaa osaltaan Päijänteen kansallispuiston 30-vuotista taivalta.  

Ilmakuva kapeasta harjusaariketjusta, jonka keskellä kulkee tie. Silta yhdistää kahta saarta.aksi
 

Luonnonkaunis Pulkkilanharju koostuu harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Pulkkilanharju syntyi mannerjäätikön sisällä virranneen jäätikköjoen kohdalle sulamisvesien kerrostamasta sorasta ja hiekasta jääkauden loppupuolella noin 11 600–11 400 vuotta sitten. Se on kansainvälisesti edustava esimerkki viimeisimmän jääkauden jäljistä.  

Kauniin Päijänteen poikki kulkeva Pulkkilanharju, kapea harjusaarten jono, tarjosi jo varhain vilkkaan kulkureitin Päijänteen yli Sysmästä Asikkalaan. Paremman yhteyden saamiseksi saaria aikojen kuluessa yhdistettiin silloin ja penkerein toisiinsa ja mantereeseen. Viimeisten vuosikymmenten aikana ikivanha polku on kasvanut nykyiseksi vilkkaaksi väyläksi. Pulkkilanharju on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, ja osa Pulkkilanharjusta kuuluu vuonna 1993 perustettuun Päijänteen kansallispuistoon.  

Luontopolkuopastus alkaa Karisalmen sillan pysäköintialueen (Pulkkilantie 955, Vääksy, tien nro 314) infotaulujen luota ja päättyy samaan paikkaan. Reitti kulkee pääosin helppokulkuista kangaspolkua pitkin kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Otathan retkelle mukaan säänmukaisen vaatetuksen, metsäpolulle sopivat kengät ja halutessasi omat eväät. Maksuttoman opastetun retken järjestää Metsähallitus/Luontopalvelut. Oppaana toimii Metsähallituksen yhteistyöyrittäjä, Salpausselkä Geopark- opas ja Asikkala Opas Heidi Painilainen

Lisätietoa