Uutiset

Taimen - jokiemme pilkullinen lohikala sai oman näyttelyn Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen

Taimen on Suomen vesien luonnonvarainen lohikala. Taimenesta ja sen suojelusta kertova Taimenen elämää -näyttely avattiin 18.8.2020 Kellokkaassa. Kellokkaan Meän elämää -näyttelyn osaksi tehty taimennäyttely tuotettiin osana FRESHABIT LIFE IP -hanketta.

Kirkasvärisiä näyttelyelementtejä Taimenen elämää -näyttelyssä.

 

Tuttu ja tuntematon taimen

Taimenen koko, väritys ja elintavat vaihtelevat niin paljon, että puro-, joki-, järvi- ja meritaimenia pidettiin aiemmin eri alalajeina. Nykyisin kaikkia taimenia pidetään saman lajin eri muotoina, jotka myös usein lisääntyvät keskenään. Taimenen eri muotoja esiintyy useimmissa Lapin vesistöissä ja aikoinaan taimen oli yleinen laji koko Suomessa.  

Taimenen vaelluskäyttäytyminen vaihtelee. Osa taimenista elää koko elämänsä kotijoessaan pienikokoisena purotaimenena eli tammukkana. Toiset taas vaeltavat suurempiin jokiin, järviin tai merelle syömään ja kasvamaan. 

Kolarin joet ovat Suomen parhaita taimenen kutuvesiä

Taimen kutee kirkasvetisten purojen ja pikkujokien sorapohjille. Itämeren alueella aiemmin elinvoimaisen luonnontaimenen kannat ovat heikentyneet tai hävinneet 1900-luvun aikana. Tällä hetkellä Suomessa on 12 mereen laskevaa jokivesistöä, joiden meritaimenkannat luokitellaan alkuperäisiksi. Yksi niistä on Tornion-Muonionjoen meritaimen. Kolarissa sijaitsevat Naamijoki, Kuerjoki, Ylläsjoki ja Äkäsjoki sekä muutamat muut Tornion-Muonionjokeen laskevat sivuvesistöt ovat meritaimenen tärkeitä kutujokia.

Taimenen kotivesistöjä kunnostetaan Suomen suurimmassa sisävesien suojeluhankkeessa nimeltä FRESHABIT LIFE IP. Taimenen elämää -näyttelyn avajaisten lisäksi avajaisvieraille järjestettiin maastoretki, jossa esiteltiin Freshabitin toimintaa Naamijoen alueella. Luonnonvaraisen taimenen kutujoen, Naamijoen, vesiensuojelu ja -kunnostus ovat julkisten toimijoiden iso yhteinen ponnistus, jossa ovat mukana mm. Metsähallituksen Luontopalvelut, Luonnonvarakeskus, Suomen Metsäkeskus ja Lapin ELY-keskus. 


Lisätiedot