Uutiset

Tähdet ja revontulet loistavat kilpaa Syötteen kansallispuiston yllä - katso upea yöllinen videoteos

20-vuotias Syötteen kansallispuisto on saanut pienen muiston täyttäessään pyöreitä. Juhlavuoden kunniaksi on hankittu videoteos, jota katsomalla pääsee nautiskelemaan talvisen Syötteen tähtitaivaasta ja revontulten loimotuksesta. Yön yli retkeily ja yöpyminen kansallispuistossa kiinnostavat tällä hetkellä nuoria retkeilijöitä.  

 

Alkuvuosi 2020 jää useimpien mieleen koronasta, mutta oululainen valokuvaaja Heikki Annala (Naavamedia) muistaa sen myös talvena, jolloin hän käveli pakkasessa öisin ympyrää keskellä Syötteen kansallispuistoa. Annala tallensi helmi-maaliskuun aikana Syötteen yöllistä taivasta.

-  Kuvauspaikat valitsin etukäteen. Lämmin vaatetus niin, että paikalle pääsi rauhallisesti lumikengillä tai hiihtämällä siten, ettei paita kastu matkalla. Kun kamerat olivat asennettuna ja raksuttivat tasaiseen tahtiin, alkoi oma seesteinen aika.  Samalla piti olla valppaana, jos kuitenkin revontulia syttyy taivaalle. Kiersin lumikengillä kameroiden välistä lenkkiä pysyäkseni lämpimänä välillä hörppien kuumaa teetä termarista ja haukaten eväsleipää, Annala kuvailee yöllisiä kuvasretkiään. 

Heikki Annala tallensi kameralle Syötteen yötaivaan näkyjä yli 40 tuntia. Tästä on puristettu 10 minuutin lopputuote. Timelapse-tekniikalla tehty video on Metsähallituksen Luontopalvelujen tilaustyö ja se on katseltavissa Syötteen luontokeskuksessa. Tekijälleen kokemus oli ikimuistoinen.

- Tunnelma on erilainen silloin, kun kuvaa aukealla suolla tai syvällä metsässä suurten kuusten juurella. Keskellä suota on lähes äänetöntä ja usein kuuntelinkin puhelimeen ladattuja äänikirjoja. Metsässä puolestaan on aina jonkin verran ääntä. Puut rapsahtelevat pakkasessa ja pöllökin saattaa huhuilla.  Kerran kuulin kaukaista suden ulvontaa. Nämä yöllisen metsän äänet olivat niin mielenkiintoisia ja jännittäviä, etten halunnut silloin kuunnella äänikirjoja.

Suomi-neidon vyötäröllä sijaitseva Syötteen kansallispuisto tunnetaan komeista vaaramaisemista, soista ja vanhoista kuusikoista. Talven lumivarmuus ja paksu lumikertymä tykkyineen muovaa maisemasta erityisen talvisin. Ihasteltavaa riittää ympäri vuoden. Retkeilijöitä kiinnostaa tällä hetkellä myös retkikokemukset ympäri vuorokauden.

- Näppituntuma on, että maastossa yöpyminen on alkanut taas kiinnostaa. Toki edelleen lyhyet päiväreitit ovat kysytyimpiä, mutta erityisesti nuoret haluavat valkeiden lakanoiden sijaan telttaan ja makuupussiin yöpymään. Nyt haetaan 2-5 yön mittaisia vaellusreittejä, kuvailee Syötteen luontokeskuksen asiakasneuvoja Juho Niemelä.

Tulevana viikonloppuna, 29.8.2020, vietetään Suomen luonnon päivää. Samalla Suomen Latu haastaa viidennen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona.
 
Lisätietoja