Luontoon.fi uutiset

Syötteen retkeilyrakenteiden kunnostaminen jatkuu – työlistalla pyöräreitit, lähtöpisteet ja taukopaikkojen katot

Syötteen maastopyöräreittejä uudistetaan edelleen tänä kesänä. Reittejä on kestävöity, lisäksi Toraslammen taipaleelle rakennetaan uusi silta. Suosittu Ahmatuvan reitti puolestaan rauhoitetaan pyöräilyltä. Alueella tehdään myös muita kunnostustöitä. 

Polkupyörä tasaisella korkella kalliolla. Kalliolta aukeaa näkymä metsämaisemaan.
 

Syötteen maastopyöräilijöiden toivoma uudistus toteutuu tänä kesänä, kun Toraslammen taipaleelle rakennetaan uusi silta. Rajakosken ylittävä Toraslammen taival on 35 km pitkä pyöräreitti, joka tarjoaa haastetta kokeneemmallekin pyöräilijälle. Etenkin tulva-aikana reitillä oleva joen ylitys on tuonut suuria haasteita kovan virtauksen vuoksi. Nyt reitille on rakentumassa silta, joka valmistuu elokuun aikana. 

Viime kesänä valmistunut uusi pyöräreitti, Ketun kevennys, on puolestaan yhdistetty Pitämänvaaran lenkkiin ja Syötteen kierrokseen. Reitti lupaa sopivasti haastetta ja kauniita maisemia. Matkaa reitille tulee KIDE-hotellin parkkipaikalta lähdettäessä noin 22 kilometriä. 

Ahmankierros taas on päätetty turvallisuussyistä rauhoittaa pyöräilyltä kokonaan. Reitti kulkee hyvin vaativassa maastossa ja se on tarkoitettu kokeneille maastopyöräilijöille. Reitti on kuitenkin ollut odotettua suositumpi ja sitä käyttävät myös vähemmän kokeneet pyöräilijät. Loukkaantumisten ehkäisemiseksi reitti muutetaan patikointireitiksi ja pyöräily ohjataan muille pyöräreiteille. Muutos tuo Syötteelle yhden pyörättömän reitin, jota on paljon kaivattu. 

Uudet lähtöpisteet ja kattoremontteja 

Syötteellä urakoidaan muitakin retkeilyrakenteita kuntoon. Suosituimpia maastoreittejä on tämän vuoden aikana kestävöity sorastamalla. Kestävöintejä on tehty Rytivaaraan, Toraslehtoon, Syötteen kierrokselle ja Ketun kevennykselle. 

Osaan Syötteen taukopaikoista on kuluneen talven ja kevään aikana remontoitu uudet huopakatot. Kattojen kunnostus jatkuu vielä, joten joillakin kohteilla voi olla rakennustelineet taukopaikan ympärillä. Suurin osa korjaustöistä valmistuu tämän vuoden puolella. 

Syksyllä on vuorossa lähtöpisteiden uudistaminen. Kansallispuiston päälähtöpisteen ja sivulähtöpisteiden opasteiden rakenteet ja opastustaulujen sisällöt uusitaan kokonaan. Työt alkavat syyskuun alussa ja valmistuvat syksyn aikana. Syksyllä jatketaan myös moottorikelkkaurien kunnostamista siltojen rakentamisella. 

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa Syötteen kansallispuiston ja Iso-Syötteen retkeilyalueen palveluita eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin. Osa urakoista toteutetaan ostopalveluina, osa tehdään Metsähallituksen omana työnä. 

Lisätietoja