Luontoon.fi uutiset

Susanna Lendieran ”Pohjantähden reitillä” -näyttely on esillä Kolin luontokeskus Ukossa 16.6.-30.9.2021

Kolin luontokeskus Ukossa tänään avautunut ”Pohjantähden reitillä” -näyttely jatkaa Susanna Lendieran yöpuolen tiedosta kertovaa taidenäyttelysarjaa. Yöpuolen tieto on luottamusta aistinvaraisuuden, alitajunnan, tunteiden sekä hiljaisen, kokemuksellisen tiedon voimaan, joka kumpuaa Lendieran vuosikymmeniä kestäneestä kunnioittavasta yhteydestä esivanhempiin ja ympäröivän luontoon. Yöpuoleen kuuluvat perinteisesti aavistukset, näyt, ilmestykset ja unet. Tämä yhteys avaa reitin tuonpuoleiseen ja esivanhempien syntytietoon eli syntyihin syviin, asioihin ainoisiin. 

Värikäs taideteos."Minulle taide on ainoa tapa hengittää tässä elonkehän elämänkierrossa osana pitkää ylisukupolvista jatkumoa. Taiteeni välityksellä saan kerrottua kuvallisessa muodossa, mitä näen ja koen tehdessäni luonnon ja muinaisen maailmankuvamme parissa työtä. Toinen esivanhempien hiljaista tietoa lajitovereilleni avaava väylä on arkaainen äänimaailmani. Kun laulan joutsenten laulua tai keskityn koko löylyni voimalla karhujen syvään ääntelyyn, olen perillä olennaisessa, esivanhempieni maantajussa ja tuuli, vesi, maa ja tuli laulaa kauttani. Maalaukseni ovat esiäitieni syntylauluja kuvallisessa muodossa. Inehmon tärkein tehtävä on tulla hyväksi esivanhemmaksi ja suojella elämää kaikkien lajien tuleville sukupolville. Olemme yhdessä Pohjantähden reitillä, tällä pitkällä matkalla Suureen Tapiolaan”, taitelija Susanna Lendiera luonnehtii.

Haukivuorelta kotoisin oleva Susanna Lendiera on luonnonsuojelija ja metsäläinen. Hän on koulutukseltaan kuvataiteilija, FM (uskontotiede ja ekologia), luonnonkuvaaja, perinnelaulaja, itkijä, kansanperinteen opettaja ja neljän lapsen äiti. Lendiera on Äänellä Itkijät ry:n ja Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen sekä Johannes Setälä -keskuksen perustaja. Tietäjä Johannes Setälä on vihkinyt Lendieran oman työnsä jatkajaksi. 

”Pohjantähden reitillä” -myyntinäyttely avautui keskiviikkona 16.6.2021 ja on nähtävillä Kolin luontokeskus Ukossa 30.9.2021 saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Lisätietoja