Luontoon.fi uutiset

Suruliputus Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaisten johdosta 28.11.

Sisäministeriö on sisäministeri Maria Ohisalon päätöksellä määrännyt valtioneuvoston 
suruliputtamaan Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaisten johdosta ja kaikkien Mannerheim-ristin ritareiden muistoksi lauantaina 28.11.2020.

Kaiho Tuomas Albin Gerdt oli Mannerheim-ristin ritari numero 95 ja 191 ritarista viimeinen elossa ollut. Taistelulähettialiupseerina Jalkaväkirykmentti 7:ssä palvellut Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Nimityshetkellä Gerdt oli sotilasarvoltaan kersantti. 13. marraskuuta. Gerdt toimi myös Ritarisäätiön puheenjohtajana.

Ote ylipäällikkö Mannerheimin virallisista nimitysperusteluista 8. syyskuuta 1942

”Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset.

20.–21.7.42 Kannaksella ”Sevastopolista” käydyn taistelun aikana ilmoittautui alikersantti Gerdt vapaaehtoisena vastaiskua tekemään määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia pyrkien aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan.

Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen.” 

Sisäministeriö toivoo yleistä suruliputusta koko maahan. Suruliputus alkaa kello 8 ja päättyy klo 16. Lippu pidetään puolisalossa klo 16 asti.